SCAD INMATRICULARILE DE MASINI RUTIERE PENTRU TRANSPORTUL PASAGERILOR – Romanii nu s-au grabit sa cumpere masini

Cele mai recente date statistice oficiale arata ca romanii nu s-au grabit sa cumpere masini in pandemie. Potrivit Institutului National de Statistica (INS), inmatricularile de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scazut cu 10% in trimestrul I 2021 la 125.042 unitati (din care 21.975 erau vehicule noi), de la 138.996 unitati in trimestrul I 2020. Inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au inregistrat crestere la categoria mopede si motociclete cu 6% si scaderi la categoriile autobuze si microbuze cu 17,2% si autoturisme cu 10,3%.

De asemenea, inmatricularile noi de vehicule pentru transportul marfurilor au crescut cu 11,8%, la 30.458 unitati, comparativ cu trimestrul I din anul anterior (27.251 unitati), din care 10.475 sunt vehicule noi.

In primele trei luni ale acestui an, ponderea inmatricularilor noi de autoturisme importate second-hand in totalul inmatricularilor noi de autoturisme a fost de 83%.

Vehiculele rutiere clasificate potrivit normelor europene de poluare, inmatriculate in circulatie, cuprindeau,l a sfarsitul trimestrului I 2021, in proportie de 55,5%, vehicule cu normele de poluare Euro 4, Euro 5 sau Euro 6 si, in proportie de 12,5%, vehicule cu norma de poluare Non-Euro.

Redam mai jos integral comunicatul INS:

Inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scazut cu 10,0% in trimestrul I 2021fata de trimestrul I 2020. In aceeasi perioada, inmatricularile noi de vehicule pentru transportul marfurilor au crescut cu 11,8% comparativ cu trimestrul I din anul anterior. In trimestrul I 2021, ponderea inmatricularilor noi de autoturisme importate second hand in total inmatriculari noi de autoturisme a fost de 83,0%.

In trimestrul I 2021 comparativ cu trimestrul corespunzator din anul 2020, inmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au inregistrat crestere la categoria mopede si motociclete cu 6,0% si scaderi la categoriile autobuze si microbuze cu 17,2% si autoturisme cu 10,3%. In ceea ce priveste inmatricularile noi de vehicule rutiere noi pentru transportul pasagerilor a fost inregistrata crestere la categoria mopede si motociclete cu 18,6% si scaderi la categoriile autoturisme cu 25,8% si autobuze si microbuze cu 6,5%.

In ceea ce priveste inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul marfurilor au fost inregistrate cresteri la toate categoriile astfel: la categoria remorci si semiremorci cu 26,2%, la categoria autotractoare cu 25,0% si la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 1,8%.

Inmatricularile noi de vehicule rutiere noi pentru transportul marfurilor au inregistrat cresteri la categoriile remorci si semiremorci cu 42,4% si autotractoare cu 17,2% si scadere la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 1,6%. Fata de trimestrul IV 2020, in trimestrul I 2021, inmatriculările noi de vehicule rutiere au inregistrat scadere cu 17,9% la vehiculele pentru transportul pasagerilor si crestere cu 0,6% la vehiculele pentru transportul marfurilor.

Vehiculele rutiere clasificate in conformitate cu Normele europene de poluare, inmatriculate in circulatie, cuprindeau, la sfarsitul trimestrului I 2021, in proportie de 55,5%, vehicule cu normele de poluare Euro 4, Euro 5 sau Euro 6 si in proportie de 12,5%, vehicule cu norma de poluare Non-Euro.

Pentru categoria autoturisme, cea mai insemnata pondere a fost detinuta de vehicule conforme cu norma europeana Euro 4, respectiv 35,3%; pentru categoria autobuze si microbuze cele mai multe vehicule, respectiv 25,8% au fost clasificate in norma Euro 3, iar pentru categoria mopede si motociclete, cele mai multe vehicule, respectiv 31,2% au fost clasificate Non-Euro.

Vehiculele conforme cu norma europeană Euro 3 au predominat pentru categoria autocamioane in proporṭie de 30,7%, cele conforme cu norma Euro 5 au fost preponderente pentru categoria autotractoare in proportie de 32,6%, in timp ce pentru categoria vehicule rutiere pentru scopuri speciale cele mai multe vehicule, respectiv 27,1% au fost clasificate in norma Non-Euro.

Inmatricularile noi de vehicule rutiere cuprind inregistrarile de vehicule noi, inclusiv ale celor achizitionate in leasing, precum si inregistrarile de vehicule second hand din import, clasificate conform categoriilor comunitare de vehicule. Datele nu includ reinmatricularile datorate schimbarii proprietarului in urma vanzarii autovehiculului, tramvaiele si troleibuzele, vehiculele militare, remorcile din agricultură şi vehiculele de locuit.

Vehiculele inmatriculate in circulatie, la sfarsitul trimestrului de referinta, prezinta date provizorii privind vehiculele rutiere inmatriculate, clasificate functie de Normele europene de poluare. Categoria „Mopede si motociclete” include mototriciclurile si cvadriciclurile. Vehiculele rutiere pentru scopuri speciale includ vehicule de pompieri, macarale mobile etc. Datele nu includ vehiculele rutiere pentru care nu sunt aplicabile Normele europene de poluare, respectiv tractoare, remorci si semiremorci.

Sursa foto: faby-trans.ro

Articolul precedentIMAGINI CU UN NOU POD GIURGIU-RUSE, PUBLICATE DE BULGARI – Proiectul cuprinde o sectiune combinata de autostrada si cale ferata
Articolul următorAUTOSTRADA PLOIESTI-BUZAU A FOST BAGATA IN PNRR – Pana la finalul lunii mai se lanseaza licitatia pentru executia lucrarilor de constructie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.