MAI MULTI BANI PENTRU PROGRAMUL RABLA – Ministerul Mediului propune cresterea primei de casare de la 6.500, la 7.500 lei

Ministerul Mediului propune cresterea primei de casare in programul Rabla Clasic, de la 6.500, la 7.500 lei, iar eco-bonusurile care se adauga la prima vor fi majorate cu 500 de lei, a anuntat ministrul Mediului, Barna Tanczos. La Rabla clasic bugetul va creste cu 35 milioane lei, iar la Rabla Plus, programul care permite achizitia de masini electrice, bugetul se va dubla.

Astfel, programul Rabla din 2021 va permite cumpararea de 6.000 de masini full-electrice cu o subventie de maxim 10.000 de euro, dar maxim 50% din pretul initial al masinii full-electrice. Proiectul de buget a fost lansat in consultare publica. Programul ar trebui sa fie lansat in ultima saptamana din aprilie.

Astfel, cei care vor fi eligibili pentru programul Rabla Clasic va beneficia de o prima cu peste 15% mai mare, de 7.500 lei, iar propunerea este si ca eco-bonusurile sa fie mai mari.

Ecobonusul pentru hibride va fi majorat de la 2.500, la 3.000 lei

Ministrul Mediului spune ca Romania va avea si pe mai departe ”cea mai mare prima din Europa pentru achizitie de masini full-electrice, 10.000 de euro grosso – modo, si in jur de 4.500 euro pentru hibride plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autoturismului nou”.

Ecobonusul pentru hibride va fi majorat de la 2.500, la 3.000 lei, iar pentru GPL si masini cu emisii de CO2 de sub 96 g/km, ecobonusul se va majora de la 1.000, la 1.500 de lei, a anuntat ministrul Tanczos Barna. Ministrul spune ca prima de casare nu a mai fost majorata de cativa ani, in timp ce producatorii auto au adaugat tehnologii care au crescut pretul masinilor. In plus, majorarea tine pas cu inflatia.

In cazul Rabla Plus bugetul se va dubla, pana la 400 milioane lei

Se va majora bugetul si pentru Rabla Clasic, de la 405 milioane, la 440 milioane lei, astfel ca prima totala de casare va ajunge la 2.250 euro pentru cei care pot cumula bonusurile pentru hibride. Estimarea ministerului este ca vor fi 60.000 de beneficiari la Rabla Clasic.

Si la Rabla Plus, programul pentru cei care vor sa-si ia masini electrice, bugetul se va dubla, pana la 400 milioane lei, dat fiind ca interesul publicului este extrem de mare. In Romania aproximativ 1% din masinile de pe sosele sunt electrice, astfel ca este nevoie de o stimulare pentru ca ponderea acestor masini electrice sa creasca. Anul trecut s-au vandut prin acest program aproximativ 3.000 de masini full-electrice.

El precizeaza ca bugetul dublat va permite achizitia a 6.600 de masini full-electrice si 5.000 de hibride plug-in.

Articolul precedentFINANTARE EUROPEANA – CNAIR admite ca sunt intarzieri cu implementarea proiectului „Masuri de imbunatatire a sigurantei traficului”
Articolul următorTRANSPORT URBAN – Capitala mai are nevoie de peste 400 de tramvaie, spune directorul general al STB, Adrian Crit

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.