PROGRAMELE RABLA SE MODIFICA – Prima de casare Rabla Clasic urca la 7.000 de lei

Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat modificarile propuse pentru programele Rabla Clasic si Rabla Plus in 2023. In cazul Programului de Stimulare a Innoirii Parcului Auto National (Rabla Clasic), principalele modificari se refera la posibilitatea institutiilor publice de a beneficia de „prima de casare in cuantum de 7.000 lei la achizitionarea unui autovehiculul nou, fara a fi obligate sa predea spre casare un autovehicul uzat”.

Modificarile aferente ambelor programe sunt publicate pe site-ul AFM de pe 28 februarie 2023, iar propuneri si sugestii pot fi transmise in termen de zece de zile de la data publicarii proiectului de act normativ.

Prima de casare se acorda in functie de cantitatea de emisii de CO2 km generata de sistemul de propulsie al autovehiculului nou doar pentru autovehiculul nou, exceptand motocicletele, al carui sistem de propulsie genereaza maximum 155 g CO2/km in sistem WLTP. Pentru autovehiculul nou motocicleta, al carui sistem de propulsie genereaza maximum 120 g CO2/km in sistem WMTC.

Cuantumul primei de casare urca la 7.000 lei pentru achizitionarea unei motociclete sau a unui autovehicul nou in schimbul casarii unui autovehicul uzat. Daca sunt casate doua vehicule uzate prima ajunge la 10.000 lei.

Prima de casare se scade de catre producatorul validat din pretul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou, diferenta fiind asigurata de catre beneficiar din surse financiare proprii si/sau surse financiare complementare: credite bancare ori finantare in baza unui contract de leasing financiar.

Valoarea finantarii nu poate depasi 50% din pretul de comercializare al autovehiculului nou achizitionat prin program.

La prima de casare se pot adauga ecobonusuri de 1.500 lei pentru autovehiculul nou, exceptand motocicletele, al carui sistem de propulsie genereaza maximum 120 g CO2/km in sistem WLTP, 1.500 lei pentru autovehiculul nou, exceptand motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC, 3.000 lei pentru autovehiculul nou, exceptand motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid, 1.500 lei pentru casarea fiecarui autovehicul uzat cu o vechime de cel putin 15 ani de la data fabricatiei si care are norma de poluare Euro 3 sau inferioara, 1.500 lei pentru o motocicleta al carui sistem de propulsie genereaza maximum 90 g CO2/km in sistem WMTC.

In situatia in care sistemul de propulsie al autovehiculului nou indeplineste mai multe dintre caracteristicile de mai sus ecobonusurile se pot cumula.

Acordarea primei de casare solicitantului operator economic cu personalitate juridica sau entitate fara personalitate juridica se face in baza schemei intitulate „Ajutor de minimis pentru Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national“. Acesta poate beneficia de cel mult echivalentul in lei al sumei de 200.000 euro (sau 100.000 euro, daca activeaza in domeniul transporturilor rutiere de marfuri) la momentul depunerii dosarului de acceptare, cumulat cu valoarea alocarii financiare solicitate.

Se schimbă și Rabla Plus

In cazul Rabla Plus (”Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic”), se mentioneaza ca acesta se aplica pentru achizitionarea oricarui „autoturism, autoutilitara usoara, autospeciala/autospecializata usoara sau cvadriciclu, propulsat/propulsata de un motor electric cu energie furnizata de baterii reincarcabile, alimentate de o sursa externa de energie electrica, clasificat ca vehicul cu emisii poluante zero, a carui valoare nu depaseste suma de 75.000 euro, cu TVA inclusa”.

Institutiile publice beneficiaza de ecotichet in cuantum de 120.000 lei la achizitionarea unui autovehiculul nou fara a fi obligate sa predea spre casare un autovehicul uzat.

Solicitantul beneficiaza de ecotichet la achizitionarea unui autovehiculul nou in schimbul predarii spre casare a cel putin un autovehicul uzat. Se pot preda spre casare maximum doua autovehicule uzate, beneficiind de prima de casare.

Cuantumul ecotichetului pentru casarea unui singur autovehicul uzat este de 51.000 lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pila de combustie cu hidrogen, exceptand motocicleta, 26.000 lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptand motocicleta, care genereaza maximum 80 g CO2/km in sistem WLTP sau 26.000 lei pentru achizitionarea unei motociclete electrice.

Daca sunt casate doua vehicule cunatumul ecotichetului va fi de 54.000 lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pila de combustie cu hidrogen, exceptand motocicleta sau 29.000 lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptand motocicleta, care genereaza maximum 80 g CO2/km in sistem WLTP.

La ecotichet se poate adauga un ecobonus in cuantum de 1.500 lei, pentru casarea fiecarui autovehicul uzat cu o vechime de cel putin 15 ani de la data fabricatiei si care are norma de poluare Euro 3 sau inferioara.

Ecotichetul se scade de catre producatorul validat din pretul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou, diferenta fiind asigurata de catre beneficiar din surse financiare proprii si/sau surse financiare complementare: credite bancare ori finantare in baza unui contract de leasing financiar. Valoarea finantarii nu poate depasi 50% din pretul de comercializare al autovehiculului nou achizitionat prin program, cu exceptia institutiilor publice.

Ecotichetul se acorda pentru autovehiculul pur electric a carui valoare nu depaseste suma de 75.000 euro, cu TVA inclusa.

Articolul precedentDOUA DRUMURI JUDETENE DIN BOTOSANI VOR FI MODERNIZATE CU 10 MILIOANE EURO – Oferte depuse pentru modernizarea drumurilor judetene
Articolul următorAPELURI DE 9,4 MILIARDE EURO PENTRU TRANSPORT – Programul Transport 2021-2027 schimba fata Romaniei. 632 km de drumuri si 488 km de cai ferate vor fi modernizati in cadrul proiectului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.