RAPORTUL CORPULUI DE CONTROL – Acordarea sporului de metrou pentru toti angajatii din Metrorex a fost abuziva

Acordarea sporului de metrou, care poate ajunge la 40% din salariul de baza, pentru toti angajatii din Metrorex a fost abuziva deoarece nu au fost prevazute cu claritate conditiile necesare a fi indeplinite si nu s-a tinut cont de faptul ca nu toti salariatii lucreaza in conditii deosebite, se arata in Sinteza Raportului privind controlul tematic efectuat la Metrorex.

Potrivit documentului, publicat de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI), sporul de metrou se acorda in cuantum de 20, 27, 34 sau 40% din salariul de baza, corespunzator timpului de lucru efectuat si categoriei de personal.

Conform informatiilor prezentate echipei de control de catre reprezentantii Metrorex, de sporul de metrou beneficiaza toti angajatii indiferent de locul in care isi desfasoara activitatea.

Mentionam faptul ca, in vederea evaluarii conditiilor de microclimat, au fost efectuate evaluari periodice privind determinarea parametrilor necesari incadrarii in aceste categorii. Cu toate acestea, nu au fost prezentate documente privind indeplinirea conditiilor impuse pentru acordarea sporului de metrou pentru personalul din aparatul central al Metrorex. Avand in vedere aceste aspecte, apreciem ca acordarea sporului de metrou tuturor salariatilor societatii a fost abuziva intrucat nu au fost prevazute cu claritate conditiile necesar a fi indeplinite si nu s-a tinut cont de faptul ca nu toti salariatii lucreaza in conditii deosebite, vatamatoare, grele sau periculoase”, subliniaza Raportul de control publicat pe pagina web a Ministrului Transporturilor.

In context, documentul mentioneaza ca se impune sesizarea Curtii de Conturi a Romaniei pentru verificarea acestui aspect si pentru determinarea duratei si a posibilului prejudiciu produs prin acordarea pentru toti salariatii a sporului de metrou.

Raportat la valoarea totala a salariilor pentru timpul efectiv lucrat, de 270 milioane de lei, valoarea totala a sporurilor acordate conform CCM este de 234,7 milioane de lei, respectiv aproximativ 87%.

Saptamana trecuta, ministrul de resort, Catalin Drula, a anuntat finalizarea, de catre Corpul de Control, a Raportului Metrorex, iar lista de probleme, deficiente si abuzuri descoperita este lunga.

Articolul precedentAUTOSTRADA DE CENTURA BUCURESTI – CNAIR anunta modificari aduse proiectului de infrastructura si cere revizuirea acordului de mediu
Articolul următorSPITALUL PE SINE – Premiera internationala: Italia are cu un tren medical care transfera pacientii covid intre orase

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.