Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a discutat luni, 8 februarie 2021, cu David Muniz (foto), insarcinatul cu afaceri ad interim al Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti cu privire la mai multe aspecte economice ale Parteneriatului Strategic cu SUA. Printre cele mai importante subiecte abordate de cei doi oficiali se numara si colaborarea romano-americana in domeniul proiectelor de infrastructura. Au fost discutate o serie de aspecte practice legate de realizarea proiectului feroviar Constanta – Gdansk (Rail2Sea) si a celui rutier Via Carpathia.
Potrivit unui comunicat Ministerului Afacerilor Externe (MAE), seful diplomatiei romane a reiterat interesul pentru fructificarea oportunitatilor generate de proiectele deja lansate vizand extinderea prezentei si investitiilor SUA in Romania, pe toate palierele – militar, politic, economic si energetic.
In acest context, ministrul Bogdan Aurescu a evidentiat importanta realizarii proiectului feroviar Constanta – Gdansk (Rail2Sea) si a celui rutier Via Carpathia, proiecte transnationale cu impact strategic asupra dezvoltarii economice a regiunii, dar si cu implicatii strategice. Ministrul roman de externe a pledat, astfel, pentru o prezenta economica americana cat mai consistenta in Romania si in regiune, concomitent cu cresterea prezentei militare americane in Romania in contextul provocarilor de securitate de la Marea Neagra.
Bogdan Aurescu si David Muniz au discutat despre continuarea cooperarii de succes romano-americane in domeniul nuclear civil, domeniu cu o semnificativa dimensiune strategica, fiind evidentiat angajamentul comun pentru a fi atinse obiectivele stabilite, se precizeaza in comunicatul MAE.
„Ambasada SUA la Bucuresti va continua sa ramana deosebit de activa in dezvoltarea si aprofundarea Parteneriatului Strategic bilateral, continuand sa promoveze un dialog bilateral sustinut. Noua Administratie de la Washington impartaseste acest obiectiv si acorda importanta crescuta Romaniei si regiunii Marii Negre, a carei relevanta strategica este asumata si inteleasa ca atare”, sunt asigurarile transmise de David Muniz catre partea romana, potrivit MAE.
Ministrul Aurescu a evidentiat importanta pe care Romania o acorda dezvoltarii si aprofundarii in continuare a Parteneriatului Strategic cu SUA, precum si sustinerea Romaniei pentru prioritatile noii Administratii SUA, inclusiv consolidarea relatiei transatlantice si promovarea valorilor democratiei pe plan global.
Reamintim ca proiectul de modernizare si dezvoltare a caii ferate intre Gdansk (Polonia) si Constanta (Romania), finantat de SUA, in scopuri civile si militare, a fost propus de tara noastra ca urmare a summit-ului Initiativei celor Trei Mari (Intermarium), desfasurat in 2018 la Bucuresti.
Ambasadorul SUA la Bucuresti, Adrian Zuckerman, a reiterat sustinerea partii americane pentru acest proiect in octombrie, anul trecut, anuntand un proiect de infrastructura (o autostrada si o cale ferata) care sa lege porturile Constanta (Romania) si Gdansk (Polonia). Calea ferata traverseaza Ungaria si Slovacia, pana sa ajunga in Polonia.
„Vom incepe derularea unui nou proiect pentru Romania, impreuna cu Polonia, pentru construirea unei autostrazi si cai ferate, care sa lege Constanta, de la Marea Neagra, cu Gdansk, de la Marea Baltica. Acest proiect de infrastructura va reprezenta un beneficiu urias pentru economiile Romaniei si Poloniei, dar si pentru economiile din regiune, ani buni de acum incolo”, a declarat Zuckerman anul trecut, la evenimentul de semnare a Acordului inter-guvernamental cu Departamentul pentru Energie privind proiectul in domeniul nuclear civil de la Cernavoda.
In ce priveste proiectul de autostrada, trebuie mentionat ca parti din aceasta figureaza deja printre proiectele de investitii ale Statului roman, deoarece traseul coincide cu cel al Autostrazii Transilvania. Via Carpatia ar trebui sa uneasca portul Lituanian Klaipeda cu Salonic in Grecia, Constanta in Romania si Svilengrad in Bulgaria (granita cu Turcia).
In februarie 2020, la Conferinta de securitate de la München, Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a anuntat ca Statele Unite ale Americii vor participa la finantarea proiectelor de interconectare a tarilor membre ale Initiativei celor Trei Mari, cu un miliard de dolari.