Producatorii auto vor pierde aproximativ 20 de miliarde de dolari in acest an, confruntati cu o penurie de cipuri pentru navigatie, motoare si electronice. De asemenea, „razboiul rece tehnologic” global va costa lumea peste 3,5 mii de miliarde de dolari numai in urmatorii cinci ani si ar putea implica o scadere de pana la 4% a PIB-ului unor economii precum China, Coreea de Sud si tarile Uniunii Europene.
Cel mai probabil, urmeaza o perioada de tulburari pe piata cipurilor.
O companie din Taiwan, Taiwan Semiconductors, este responsabila pentru aproximativ 65% din productia totala de semiconductori din lume si 90% din productia modelelor lor de ultima generatie.
Aproape 60% din veniturile globale din semiconductori sunt consolidate in Taiwan.
Avand capacitatea de a scala productia de cipuri in 5 nm si cipuri mai mici, Taiwan s-a dovedit a fi un loc de pelerinaj pentru gigantii tehnologiei.
La randul sau, Uniunea Europeana, care isi propune sa detina o cota de 20% din piata globala a cipurilor pana in 2030, a decis, de asemenea, sa-si extinda capacitatea de productie de semiconductori.
Constructia unei fabrici de semiconductori dureaza pana la 2 ani (cu lipsuri actuale, poate dura mai mult), iar din cauza costurilor enorme si a coordonarii lanturilor de aprovizionare, costul investitiei nu este recuperat decat in alti 5 ani.
”SUA si-au dat seama prea tarziu ca au nevoie de productia interna de semiconductori mai mult ca niciodata, deoarece Taiwanul este inca un loc incert. Globalizarea in avans din ultimele decenii le-a permis americanilor sa uite asta pentru o vreme. Confruntati cu o penurie de cipuri pentru navigatie, motoare si electronice, producatorii auto vor pierde aproximativ 20 de miliarde de dolari in acest an”, se arata intr-o analiza a XTB Polonia, casa de brokeraj pe burse internationale.
Potrivit analistilor Deutsche Bank, „razboiul rece tehnologic” global va costa lumea peste 3,5 mii de miliarde de dolari numai in urmatorii cinci ani.
De asemenea, ar putea implica o scadere de pana la 4% a PIB-ului unor economii precum China, Coreea de Sud si tarile Uniunii Europene.
”Permiterea Chinei sa controleze Taiwanul ar anunta dominatia si monopolul Chinei pe piata cipurilor, ceea ce, in practica, ar insemna o parghie puternica chineza asupra economiei globale si a producatorilor de tehnologie din SUA. Infrastructura industriala a pietei de productie de precizie din Taiwan este atat de puternica, incat lumea ar trebui probabil sa astepte mai mult de un deceniu pentru a-si reconstrui capacitatile”, arata analiza.
SUA lucreaza la un proiect de lege de inchiriere a terenurilor pentru Taiwanul aliat, care ar ajuta insula sa inchirieze echipamente militare de la americani in conditiile de rambursare propuse pe 10 ani.
Piata producatorilor de cipuri inregistreaza o incetinire masiva in fata unei posibile recesiuni globale, care, inconjurata de inflatie ridicata, rate ale dobanzilor si costuri de productie in crestere, ar putea anunta distrugerea cererii de noi tehnologii.
Problemele cu cipurile au fost anuntate de pandemie, cand producatorii au redus capacitatea de productie datorita blocajelor si o scadere a consumului, in asteptarea unei incetiniri, dupa care nu au reusit sa acopere cresterea cererii pentru dispozitive.
”Producatorii de automobile au inceput sa se planga de prelungirea termenelor limita pentru semiconductori din cauza politicii anterioare de comenzi „doar la timp” care vizeaza reducerea crearii de rezerve inutile. Piata a fost afectata si de un val de incendii in infrastructura cheie, precum cele de la fabrica ASL de langa Berlin sau de la fabrica japoneza Nittobo. Toate acestea s-au tradus in lipsuri esentiale, timpi de nefunctionare si timpi de asteptare prelungiti pentru livrare”, se mentioneaza in analiza.
Un razboi teoretic intre China si Statele Unite asupra Taiwanului, in timpul caruia infrastructura insulei ar fi distrusa, ar avea ca rezultat o implozie a pietei semiconductorilor de care ar suferi companiile de tehnologie occidentala precum Intel, AMD, dar si cumparatorii de cipuri precum Apple si Tesla (din moment ce China este practic deja deconectata de la lanturile de aprovizionare ale Taiwanului).
Piata de valori include in pretul curent un viitor pesimist pentru producatorii de cipuri.
”Odata cu recesiunea globala si frictiunile geopolitice dintre Beijing si Washington, colapsul pare mai probabil astazi decat oricand”, mai arata analiza.
Datorita tendintei de a introduce semiconductori in cele mai mici si mai eficiente cipuri posibile si a accesului la forta de munca din Taiwan mai ieftina si eficienta, companiile din SUA au fost dornice sa redirectioneze productia concentrandu-se pe design si proprietate intelectuala.
”Bazandu-se pe productia ieftina din Taiwan, giganti precum Intel, AMD si Apple au reusit sa castige marje mai mari din vanzarile de produse. Din cauza capacitatii sale masive de productie, Taiwan a devenit epicentrul global al frictiunilor geopolitice. Afacerea cu semiconductori este extrem de dificila”, spun analistii.
China considera Taiwanul o parte integranta a propriului sau teritoriu, cauzand noi probleme in lanturile de aprovizionare si amenintand sa inchida stramtoarea Taiwan, cea mai circulata ruta de marfa din lume.
In prezent, productia de semiconductori a Chinei reprezinta doar 5% din cererea globala, cu produse care inca de obicei imita inutil tehnologia occidentala.
De exemplu, producatorii din Uniunea Europeana detin inca de doua ori cota de 10% a Chinei pe piata globala de cipuri.
Beijingul, insa, nu vrea sa accepte cu blandete o pozitie de dependenta.
In 2020, China a cheltuit 350 de miliarde de dolari pe importurile de semiconductori, o suma care a depasit cheltuielile pentru importurile de petrol.
Chinezii lucreaza la o metoda alternativa de producere a cipurilor de a treia generatie, prin amestecarea nitrurii de galiu cu carbura de siliciu, ceea ce ar putea implica o scalare mai usoara a productiei si o performanta mai buna a cipului.
Pana in 2025, cheltuielile chineze pentru progresele tehnologice ar putea ajunge pana la 1,5 mii de miliarde de dolari, cea mai mare parte din acestea fiind destinata pietei semiconductorilor.
”Pana in 2025, China intentioneaza, de asemenea, sa creasca productia interna suficient pentru a-si acoperi complet propriile nevoi. Intre timp, Taiwan a recunoscut ca, datorita frictiunilor geopolitice, ambuteiajelor din lanturile de aprovizionare si naratiunii tarilor privind cresterea capacitatilor proprii de productie, rolul sau de monopol se poate diminua in timp”, mai spun ei.
Cel mai mare importator de chipsuri taiwaneze pana in prezent a fost China.
”Astazi, exporturile catre China s-au deteriorat, iar China insasi, pe langa o criza economica profunda, este amenintata de colapsul tehnologic. Fabricile de cipuri din China sunt capabile sa produca cipuri in tehnologie de 14 nm care le permite sa fie instalate in masini de spalat, masini de spalat vase si masini, dar nu in laptop-uri sau smartphone-uri. In acelasi timp, SUA blocheaza importurile din China, facand presiuni pe producatori sa nu vanda componente Chinei. In trecut, China a experimentat productia avansata de cipuri, dar nu a avut succes in acest domeniu. Companiile mari, precum SMIC, inca nu au facut fata cerintelor noilor tehnologii si, potrivit analistilor, sunt cu 5 pana la 6 ani in urma fata de industria de precizie din Taiwan”, precizeaza ei.
China este impovarata de lipsa proprietatii intelectuale, iar mediul economic actual nu este propice dezvoltarii tehnologice si comertului liber, considera analistii.
”De parca nu ar fi suficient, producatorii americani de semiconductori AMD si Intel au recunoscut ca cererea de computere desktop scade. Problema este ca rata decelerarii cererii este mai mare decat si-au asumat ambele companii in previziunile pesimiste din aceasta vara”, afirma ei.
Directorul financiar al Intel, David Zinsner, a indicat ca cererea de computere s-a deteriorat chiar mai mult decat indicau estimarile, care au inclus o scadere de 10% de la an la an.
Potrivit estimarilor IDC Technologies, livrarile de PC-uri la nivel mondial au scazut cu 15%, incepand cu 2021.