MASINILE CU VOLAN PE DREAPTA, INTERZISE IN ROMANIA – A crescut numarul de accidente pe strazile din Romania

Mai multi senatori au initiat un proiect de lege prin care masinile cu volan pe dreapta inmatriculate in Romania ar putea fi interzise. Senatorul Toma-Florin Petcu, unul dintre cei care semneaza proiectul, spune ca a crescut numarul accidentelor in Romania, care s-au soldat cu morti. Astfel, numarul total de accidente produse de masini cu volanul pe dreapta depaseste 10% din totalul accidentelor pe an. Petcu este totodata si presedintele Comisiei pentru transporturi si infrastructura din Senat.

Impreuna cu alti parlamentari PNL, am depus in Parlamant doua propuneri legislative referitoare la certificarea istoricului vehiculelor rutiere utilizate in vederea inmatricularii acestora in Romania si limitarea posibilitatii de a inmatricula autovehicule cu volanul pe dreapta. In ceea ce priveste accidentele in care au fost implicate masini cu volanul pe dreapta, majoritatea au fost produse de conducatorii acestor autovehicule. Statistica este infioratoare: in 2018 – 102 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 28 de persoane si 106 ranite grav, in 2019 – 90 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 35 de persoane si 88 ranite grav. Anual, intre 150 si 200 de soferi care conduc astfel de vehicule fac accidente de circulatie. Consider ca initiativa legislativa este de bun augur si adoptarea ei poate duce la limitarea numarului de accidente rutiere din Romania„, spune Toma Petcu.

Cea de-a doua initiativa se refera la interzicerea modificarii indicatiei odometrului unui vehicul sau orice actiune ori inactiune de natura sa influenteze inregistrarea exacta a numarului kilometrilor parcursi de un autovehicul.

In cazul in care odometrul este defect, proprietarul autovehiculului este obligat sa il repare sau sa il inlocuiasca fara intarziere in cadrul unor ateliere autorizate conform legislatiei in vigoare. Inlocuirea odometrului unui vehicul cu un altul cu un kilometraj mai mic este considerata un act de frauda legat de indicatia odometrului unui vehicul, scopul fiind de a ascunde indicatia reala si de a realiza astfel un profit, in cazul in care aceasta nu este inregistrata si transmisa corespunzator catre RAR. Initiativa legislativa vizeaza stoparea unor posibile acte frauduloase care se fac in momentul vanzarii masinilor. Imi doresc ca, prin adoptarea acestor documente, legislatia din Romania sa fie imbunatatita, sa nu mai existe accidente produse de conducatori auto ai masinilor cu volan pe dreapta; de asemenea, la vanzarea unei masini, sa nu mai fie o problema controlul kilometrilor reali„, adauga Toma Petcu.

Expunerea de motive, consultata de „Lumea infrastructurii„, arata ca propunerea legislativa propune imbunatatirea sigurantei rutiere prin limitarea circulatiei pe drumurile publice a autovehiculelor inmatriculate sau inregistrate in Romania care au postul de conducere situat pe partea dreapta in raport cu planul median longitudinal al autovehiculului.

Interventia legislativa este necesara deoarece numarul total de accidente produse de masini cu volanul pe dreapta depaseste 10% din totalul accidentelor pe an. Coliziunile sunt frontale iar posibilitatea de evitare este nula din cauza lipsei de vizibilitate a soferilor acestor masini„, se arata in document.

Regatul Unit al Marii Britanii a parasit Uniunea Europeana la data de 31 ianuarie 2020, iar pana la data de 31 decembrie 2020 este in vigoare perioada de tranzitie. Acest lucru permite Romaniei sa interzica circulatia pe drumurile publice a automobilelor care au volanul pe dreapta.

Potrivit unor statistici ale Registrului Auto Roman, in Romania au fost aduse peste 29.000 masini cu volanul pe dreapta in anul 2018 si peste 20.000 masini in anul 2019. Toate aceste masini provin din Marea Britanic si Irlanda.


In ceea ce priveste accidentele in care au fost implicate masini cu volanul pe dreapta, majoritatea au fost produse de conducatorii acestor autovehicule. Statistica este infioratoare: in 2018 – 102 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 28 de persoane si 106 ranite grav, in 2019 – 90 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 35 de persoane si 88 ranite grav„, se mai arata in proiect.

Articolul precedentAEROPORTUL BANEASA, SCOS ”DE LA NAFTALINA” IN PRIMAVARA – 10 ani a functionat la capacitate redusa
Articolul următorVIADUCTUL DE PE AUTOSTRADA SIBIU-PITESTI VA FI GATA IN AUGUST 2022 – Proiectul este realizat in proportie de 58%

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.