MINISTERUL TRANSPORTURILOR PREGATESTE UN NOU AJUTOR PENTRU AEROPORTURI – Sase aeroporturi ar putea primi 21 milioane lei

Ministerul Transporturilor pregateste o schema de ajutor de stat pentru acordarea unui sprijin financiar operatorilor economici care administreaza aeroporturile care in anul 2019 au inregistrat un trafic de pasageri mai mare de 200.000 de pasageri si mai mic de 3 milioane pasageri, pentru depasirea dificultatilor financiare cu care se confrunta, cauzate de criza generata de pandemia COVID-19.

Bugetul schemei de ajutor de stat este de pana la 21.374.000 lei. Ajutorul de stat va acoperi deficitul de lichiditate pentru perioada 1.01.2022 – 30.06.2022, arata un proiect pus in dezbatere de Ministerul Transporturilor si consultat de ”Lumea Infrastructurii”.

Beneficiarii vor fi:

  • Aeroportul International Traian Vuia Timisoara: 4,5 milioane lei;
  • Aeroportul International Iasi: 2,3 milioane lei;
  • Aeroportul International Sibiu: 2,67 milioane lei;
  • Aeroportul International Craiova: 6,4 milioane lei;
  • Aeroportul International “George Enescu“ Bacau: 3 milioane lei;
  • Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava: 2,49 milioane lei.

Ajutorul se acorda sub forma de subventii, prin bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii si, respectiv, bugetele locale ale judetelor, in limita sumelor aprobate cu aceasta destinatie.

Ajutorul de stat pentru fiecare beneficiar nu poate depasi echivalentul in lei a sumei de 2.300.000 euro, calculat la valoarea cursului de schimb comunicat de catre Banca Nationala a Romaniei in ziua anterioara platii ajutorului de stat, cumulat cu ajutorul de stat acordat in baza Deciziei nr. C(2021) 9521 final/13.12.2021. Toate cifrele utilizate trebuie sa fie brute, si anume inainte de deducerea impozitelor sau a altor taxe.

Industria de transport aerian reprezinta unul dintre sectoarele economice cele mai afectate de pandemia de COVID-19. Scaderea traficului aerian, cumulata cu un proces foarte lent de revenire la nivelul anului 2019, are un impact negativ semnificativ asupra veniturilor unor aeroporturi din Romania, care au inregistrat in anul 2019 un trafic situat intre 200.000 – 3.000.000 pasageri/an, afectand  mentinerea acestora in stare operationala pe termen scurt, in lipsa unor masuri de ajutor de stat”, arata un proiect de Ordin privind aprobarea schemei de ajutor de stat pentru acordarea unui sprijin financiar operatorilor economici care administreaza aeroporturile care in anul 2019 au inregistrat un trafic de pasageri mai mare de 200.000 de pasageri si mai mic de 3 milioane pasageri, pentru depasirea dificultatilor financiare cu care se confrunta, cauzate de criza generata de pandemia COVID-19.

In acest context, Asociatia Aeroporturilor din Romania a inaintat Guvernului Romaniei solicitarea de acordare a unui sprijin financiar in cuantum de 21.374.000 lei, pentru aeroporturile care in anul 2019 au inregistrat un trafic mai mare de 200.000 de pasageri si mai mic de 3 milioane de pasageri, respectiv Bacau, Craiova, Iasi, Sibiu, Suceava, Timisoara si care in prezent se confrunta cu dificultati cauzate de nivelul scazut al traficului si implicit al veniturilor.

Ajutorul nu poate fi acordat intreprinderilor care se aflau deja in dificultate (in sensul Regulamentului general de exceptare pe categorii) la 31 decembrie 2019, cu exceptia cazurilor prevazute la pct. 22c.bis din cadrul Comunicarii Comisiei Europene referitoare la Cadrul temporar pentru masuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei in contextul actualei epidemii de COVID-19.

Facem precizarea ca aeroporturile din Iasi, Sibiu, Suceava, Craiova si Bacau functioneaza ca regii autonome de interes regional, in subordinea judetelor, in timp ce aeroportul din Timisoara este organizat ca societate pe actiuni la care statul, reprezentat de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, detine 80% din pachetul de actiuni”, se mentioneaza in document.

In raport cu solicitarea Asociatiei Aeroporturilor din Romania, la propunerea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii si a Ministerului Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei, Guvernul a aprobat, in sedinta din data de 06.05.2022, Memorandumul cu tema: Acordarea unor ajutoare de stat operatorilor economici care administreaza aeroporturile care in anul 2019 au inregistrat un trafic de pasageri mai mare de 200.000 de pasageri si mai mic de 3 milioane pasageri, pentru depasirea dificultatilor financiare cu care se confrunta, cauzate de criza generata de pandemia COVID-19, in baza art. 107 alin.(3) lit. b) din Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene si a Cadrului temporar pentru masurile de ajutor de stat de sprijinire a economiei in contextul actualei pandemii de COVID-19, promovat de Comisia Europeana, care prevede un buget total de 21.374.000 lei, pentru operatorii economici care administreaza aeroporturile mai sus mentionate.

Intrucat masura de sprijin reprezinta ajutor de stat, aceasta este supusa obligatiei de notificare la Comisia Europeana, in temeiul dispozitiilor art. 107 alin. (3) din Tratatul de functionare al Uniunii Europene.

In acest sens, intentia statului roman de a acorda un ajutor de stat operatorilor economici care administreaza aeroporturile care in anul 2019 au inregistrat un trafic mai mare de 200.000 de pasageri simai mic de 3 milioane pasageri, pentru depasirea dificultatilor financiare cu care se confrunta, cauzate de criza generata de pandemia COVID-19, a fost notificata Comisiei Europene.

Suma autorizata de Comisia Europeana va fi alocata prin bugetele ordonatorilor principali de credite, consiliile judetene pentru aeroporturile regionale si Ministerul Transporturilor si Infrastructurii pentru Societatea Nationala Aeroportul International Traian Vuia – Timisoara, cu respectarea prevederilor deciziei de autorizare a schemei de ajutor de stat.

Fata de acestea, pentru punerea in aplicare a prevederilor Memorandumului sus-mentionat, precum si in acord cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile nationale in domeniul ajutorului de stat, precum si pentru modificarea si completarea Legii concurentei nr. 21/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, a fost elaborat proiectul de Ordin al ministrului dezvoltarii, lucrarilor publice si administratiei si al ministrului transporturilor si infrastructurii privind aprobarea schemei de ajutor de stat pentru acordarea unui sprijin financiar operatorilor economici care administreaza aeroporturile care in anul 2019 au inregistrat un trafic de pasageri mai mare de 200.000 de pasageri si mai mic de 3 milioane pasageri, pentru depasirea dificultatilor financiare cu care se confrunta, cauzate de criza generata de pandemia COVID-19, pe care il propunem spre aprobare”, arata proiectul.

In cuprinsul schemei sunt preluate toate propunerile si observatiile formulate de Comisia Europeana.

Articolul precedentCONTRACTUL PENTRU CENTURA SANMARTIN A FOST SEMNAT – Soseaua va avea o lungime de 5,7 kilometri si costa 149 milioane lei fara TVA
Articolul următorTRANSPORTUL AERIAN DE PASAGERI, IN CRESTERE – In primul trimestru, romanii au calatorit in Londra, Milano, Madrid, Munchen si Istanbul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.