Tot spatiul aerian din Europa si Asia a fost dat peste cap de razboiul inceput de Rusia la adresa Ucrainei. Companiile au fost nevoite sa anuleze destinatii si sa isi schimbe trasee. Astfel, tot mai multe tari europene isi inchid spatiul aerian pentru companiile ruse.
Germania, Belgia si Luxemburgul au anuntat inchiderea spatiului aerian pentru companiile ruse, ca represalii pentru invadarea Ucrainei, la fel cu alte tari europene.
Interdictia Germaniei va fi valabila trei luni, fara a privi insa zborurile umanitare.
Si Belgia a decis inchiderea spatiului sau aerian pentru companiile ruse, iar guvernul luxemburghez a afirmat intr-un comunicat ca va face acelasi lucru de duminica. Luxemburgul este o platforma majora pentru avioane-cargo si transporturi de marfuri in Europa.
Si Italia a decis sa-si inchida spatiul aerian Rusiei, fara a preciza cand va intra in vigoare masura.
In schimb, Franta a indicat ca va continua deocamdata sa studieze „principiul inchiderii spatiului sau aerian”, ministrul francez de resort Jean-Baptiste Djebbari cerand o „coordonare europeana rapida” in acest sens.
Numeroase alte tari au facut anunturi similare, intre care Polonia, Republica Ceha, Estonia, Bulgaria, Finlanda, Danemarca, Republica Moldova, Marea Britanie, dar si Romania.
Si Islanda a hotarat sa-si inchida spatiul aerian pentru traficul rus.
La randul sau, Autoritatea Aviatiei Civile Ruse si-a inchis spatiul aerian pentru companiile aeriene din 36 de tari, inclusiv Marea Britanie, Germania, Spania, Italia si Canada.
Anuntul Rusiei vine in urma deciziei Uniunii Europene de a interzice „aeronavele detinute de rusi, inmatriculate in Rusia sau controlate de rusi” din spatiul sau aerian.
Marea Britanie a interzis, de asemenea, aterizarea avioanelor Aeroflot pe teritoriul Regatului Unit, ceea ce a determinat Rusia sa anunte o interdictie anterioara de represalii asupra companiilor aeriene britanice.