MINISTERUL TRANSPORTURILOR A PUS GAND RAU SOFERILOR FARA ROVINIETA – Amenzile pentru lipsa rovinietei cresc si de cate cinci ori

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii si-a propus sa creasca valoarea amenzilor date soferilor care circula fara rovinieta pe drumurile din Romania. Amenzile contraventionale nu au mai fost modificate din 2010. Noile amenzi vor fi de-a dreptul usturatoare si cresc in unele cazuri si de mai mult de cinci ori. Ministerul urmareste astfel „actualizarea cuantumului amenzilor contraventionale aplicabile utilizatorilor pentru lipsa rovinietei valabile„.

Valoarea amenzilor contraventionale s-a calculat ca fiind de doua ori tariful anual de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania, pentru amenda minima si de patru ori tariful anual de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania, pentru amenda maxima, potrivit unui proiect de Lege pentru modificarea anexei nr. 2 la Ordonanta Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania, consultat de „Lumea Infrastructurii„.

Aceasta lege, odata aprobata, va intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Pentru autoturisme, amenzile cresc de la 250 de lei la 275 de lei, iar cea maxima la 550 de lei, in timp ce pentru microbuzele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri si pana la 23 locuri amenda creste de la 1.250 la 3.100 de lei, iar cea maxima la 6.200 lei.

Pentru vehiculele de transport marfa cu masa totala maxima autorizata (MTMA) intre 7,5 tone si 12 tone, amenda creste de la 1.750 de lei la 5.500 de lei, iar cea maxima de la 2.250 la 11.000 de lei. Aceleasi noi valori vor fi si in cazul vehiculelor de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducatorul auto).

Pentru camioanele de peste 12 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv), valoarea maxima a amenzii va fi de 23.800 lei (fata de 4.500 lei in prezent), iar cea minima: 11.900 lei (fata de 3.000 de lei acum).

De precizat este faptul ca amenda stabilita prin procesul – verbal de constatare a contraventiei poate fi achitata la jumatate din minimul acesteia prevazut de lege, in termen de 15 zile de la comunicarea acestuia.

Tariful de utilizare pe reteaua de drumuri nationale din Romania se aplica in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 424/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

Din anul 2010 si pana in prezent cuantumul amenzilor a ramas la acelasi nivel, in timp ce cuantumul tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania exprimat in lei a crescut cu aproape 20%, arata proiectul de lege.

Articolul precedentCEA MAI ASTEPTATATA AUTOSTRADA DIN ROMANIA VA FI GATA PE BUCATI – Stadiul tronsonului Sibiu – Boita a ajuns la 60%
Articolul următorROMANIA VA AVEA AUTOSTRADA SPRE SERBIA – Studiul de fezabilitate pentru Autostrada Timisoara – Moravita trebuie sa fie gata la toamna

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.