EXPROPRIERILE PENTRU CENTURA SATU MARE VOR COSTA PESTE 2 MILIOANE LEI – 415 locuinte vor primi acesti bani

Un numar de 415 imobile, in suprafata totala de 123.761 mp teren, vor fi expropriate cu suma totala de 2,15 milioane lei, in vederea constructiei centurii orasului Satu Mare. Ministerul Transporturilor si Infrastructuriia elaborat un proiect de Hotarare a Guvernului privind declansarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privata situate pe amplasamentul suplimentar care fac parte din coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national „Varianta de ocolire a municipiului Satu Mare„.

”Pentru prezentul act normativ este necesara aprobarea sumei cu titlu de despagubire, in valoare de 2.157.000 lei, aferenta unui numar de 415 imobile, in suprafata totala de 123.761 mp teren”, se arata in nota de fundamentare.

Ministerul are astfel in vedere aprobarea declansarii procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privata, situate pe amplasamentul suplimentar care fac parte din coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national ”Varianta de ocolire a municipiului Satu Mare”, a listei cuprinzand proprietarii sau detinatorii de imobile proprietate privata supuse exproprierii situate pe raza localitatilor Satu Mare, Ardud, din judetul Satu Mare, acestora asa cum rezulta din evidentele unitatilor administrativ-teritoriale, precum si sumele individuale estimate de catre expropriator aferente despagubirilor in cuantum total de 2.157.000 lei, pentru un numar de 415 imobile, in suprafata totala de 123.761 mp teren.

Suma de 2.157.000 lei aferenta imobilelor, reprezentand terenuri fara investitii, pentru localitatile Satu Mare, Ardud, din judetul Satu Mare, rezulta din raportul de evaluare intocmit in luna februarie 2021 de catre evaluatorul autorizat Nicolae Gradinaru, membru atestat ANEVAR.

Intreaga suprafata de teren ce urmeaza a fi afectata de executarea lucrarilor preconizate este inclusa in coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national „Varianta de ocolire Satu Mare”.

Datorita multitudinii de proprietati din zona, exploatarea agricola a terenurilor situate pe ambele parti ale variantei de ocolire, a dificutatilor generate de obturarea drumurilor de acces si de legatura prin constructia noii artere rutiere, cu afectarea accesarii proprietatilor si a eficientei exploatarii acestor terenuri, autoritatile locale au solicitat amenajarea unui acces direct, organizat si reglementat in varianta de ocolire pentru a facilita accesul si traversarea variantei de ocolire. Pentru aceste motive se impune declansarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privata situate pe amplasamentul suplimentar care fac parte din coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national „Varianta de ocolire a municipiului Satu Mare„, respectiv pentru un numar de 415 de imobile, in suprafata totala de 123.761 mp”, se mai arata in document.

Initial, Pentru realizarea obiectivului de investitii „Varianta de ocolire a municipiului Satu Mare”, au fost aprobate urmatoarele acte normative:

  1. Hotararea Guvernului nr. 1084/2012 pentru aprobarea indicatorilor tehnico – economici aferenti obiectivului de investitii ”Varianta de ocolire a municipiului Satu Mare”, modificata prin Hotararile Guvernului nr. 957/2013 si nr. 669/2016. Facem mentiunea ca in prezent, indicatorii tehnico – economici nu necesita completari sau modificari.
  2. Hotararea Guvernului nr. 282/2017 prin care a fost aprobata declansarea procedurii de expropriere pentru un numar de 436 imobile, fiind emisa Decizia de expropriere nr. 1043/10.07.2017.
  3. Hotararea Guvernului nr. 848/2019 prin s-a declansat procedura de expropriere pentru imobilele proprietate privata situate pe amplasamentul suplimentar care fac parte din coridorul de expropriere, al lucrarii de utilitate publica de interes national „Varianta de ocolire a municipiului Satu Mare„, respectiv pentru un numar de 110de imobile. Facem mentiunea ca ocuparea unui amplasament suplimentar a fost generata de necesitatea relocarii unor retele edilitare, hotararea Guvernului antementionata fiind aprobata in temeiul art. 5 alin. (1) si art. 12 alin. (1) din Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica, necesara realizarii unor obiective de interes national, judetean si local, cu modificarile si completarile ulterioare.

In conformitate cu proiectul tehnic aprobat prin Avizul Consiliul Tehnico-Economic al CNAIR SA nr. 4882/23.09.2019 fata de solutia tehnica initiala, si potrivit Raportului de Audit de Siguranta Rutiera a fost introdusa recomandarea privind eliminarea debusarii direct in varianta de ocolire a drumurilor locale existente. Astfel, ca urmare a recomandarii din cadrul Raportului de Audit de Siguranta Rutiera solutia tehnica a fost revizuita, prevazandu-se adiacent variantei de ocolire o retea de drumuri colectoare si de acces care sa permita mentinerea continuitatii retelei locale de transport si accesibilitatea tuturor suprafetelor de teren aflate in proximitatea variantei de ocolire si care au ramas izolate ca urmare a implementarii investitiei. In acest mod, au putut fi eliminate toate debusarile in varianta de ocolire a drumurilor locale si de exploatare.

Lungimea drumurilor colectoare este de 14.650 mp, pentru care este necesara o suprafata suplimentara de expropriat de aproximativ 95.600 mp. Suplimentar, a fost prevazuta o noua intersectie la nivel la km 5+145,50 al variantei de ocolire, pentru care este necesara o suprafata suplimentara de expropriat de aproximativ 7.400 mp.

Articolul precedentCENTURA MIHAILESTI, GATA DUPA 10 ANI DE LUCRU – Ministrul Drula: “Anul acesta se finalizeaza si trei dintre proiectele din sudul tarii”. Pasajul Mogosoaia este pe lista proiectelor finalizate in 2021
Articolul următorAUTOSTRADA FAGARAS-BRASOV TRECE PE HARTIE – CNAIR a semnat contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate a segmentului de 48 km din A3 Transilvania. Proiectul incepuse in urma cu 10 ani insa a fost abandonat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.