CRIZA DE PERSONAL CALIFICAT IN CONSTRUCTII – Cristian Erbasu: E nevoie de zeci de mii de specialisti in automatizare si robotizare

Infrastructura din domeniul constructiilor este destul de dezvoltata in Romania, insa companiile din domeniu se confrunta cu lipsa fortei de munca, spune Cristian Erbasu (foto), presedintele Clusterului TEC si liderul Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii intr-o conferinta de profil organizata marti, 25 mai.

Cristian Erbasu explica faptul ca in constructii, indiferent ca vorbim despre proiecte de infrastructura sau imobiliare, necesarul automatizarii, robotizarii, inovarii este din ce in ce mai mare. In acest moment, se doreste ca cele mai multe multe proiecte sa fie dezvoltate in sistemul Green Deal, intr-o colaborare cat mai stransa cu celelalte domenii, astfel incat nivelul intregii Europe se pune accent pe protejarea naturii, conservarea resurselor naturale si, integrarea in mediul ambiental, explica in continuare omul de afaceri.

In Romania avem de-a face cu o dezvoltare destul de ampla a infrastructurii a tuturor componentelor ce tin de constructii, fie ca vorbim de autostrazi, drumuri, fie ca vorbim de cladiri, monumente, reabilitarea cladirilor. Orice fel de constructie in Romania este in plina efervescenta. Vom avea destul de multe probleme, in primul si in primul rand, din cauza lipsei fortei de munca”, a sustinut Erbasu, marti, intr-o conferinta de specialitate.

Exista, insa, o solutie destul de buna prin aplicarea de proiecte de modernizare a domeniului, astfel incat necesarul unei forte de munca excesive si necalificate sa fie inlocuit de o forta de munca mai redusa, insa mult mai bine calificata, a adaugat presedintele clusterului TEC.

Acesta a adaugat ca ar putea fi vorba despre „mii, poate zeci de mii de specialisti capabili sa introduca acele concepte de automatizare, digitalizare si robotizare in domeniul constructiilor”.

Asociatia Romana pentru Smart City (ARSC) a organizat, marti, 25 mai, o conferinta internationala online privind inovarea si digitalizarea in constructii – Innoconstruct 2021. In cadrul evenimentului a fost lansat oficial Clusterul Technology Enabled Construction (TEC), ce reuneste companii inovatoare, universitati si parteneri sociali din sectorul constructiilor. Parteneriatul are ca obiectiv principal accelerarea standardizarii si a digitalizarii industriei pe intregul lant valoric, pentru a imbunatati serviciile si produsele din sectorul constructiilor, unul dintre cele mai slab digitalizate din Uniunea Europeana (UE).

Lipsa fortei de munca nu este singura problema cu care se confrunta constructorii. Asociatia Romana a Constructorilor de Autostrazi (ARCA) a aratat, intr-un comunicat citat marti, 27 aprilie, de Lumea Infrastructurii, ca explozia internationala a preturilor materiilor prime si materialelor de constructii, care a atins pana la 40% pentru anumine componente, ar putea ridica semnificativ costurile proiectelor de infrastructura in derulare, arata

Sectorul constructiilor, cel care a impiedicat o scadere mai drastica a PIB in 2020, este intr-o situatie extrem de dificila, din cauza cresterii fara precedent a preturilor internationale la materii prime si materiale, dublata de blocaje in lanturile de aprovizionare, se arata in comunicatul ARCA. Cresterea fara precedent a preturilor internationale la toate materialele de constructii a inceput dupa jumatatea anului 2020, ajungand si pana la 40% pentru anumite componente, potrivit comunicatului.

Articolul precedentPESTE 18.000 DE PERSOANE S-AU INSCRIS PENTRU RABLA CLASIC – Suma maxima care poate fi decontata din costul unei masini noi este de până la 2.250 de euro
Articolul următorLICITATII NOI LA CNAIR – Compania vrea sa dea peste 70 milioane lei pentru asfaltarea unor drumuri din Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.