Consiliul Judetean Brasov revizuieste proiectul tehnic de la Aeroportul International Brasov-Ghimbav dupa ce a rupt contractul cu antreprenorul SC Constructii SA Sibiu. Conform anuntului postat pe site-ul e-licitatie.ro, CJ Brasov a lansat licitatia pentru achizitia serviciilor de reviziuire a proiectului tehnic, astfel incat acesta sa cuprinda si constructiile aferente terminalului de pasageri si cu cele aferente instalatiilor de balizaj. In cadrul aceluiasi contract va fi asigurata si asistenta tehnica pe perioada de executie a lucrarilor pentru obiectivul Aeroportul International Brasov-Ghimbav.
Vorbim despre Etapa a III -a de proiectare si executie lucrari de constructii si instalatii pentru 9 obiective, considerate rest de executat in cadrul contractului incheiat in 2019 cu antreprenorul SC Constructii SA Sibiu care viza „Proiectare si executie lucrari de constructii si instalatii pentru noua obiecte: Obiectul 2 – Cladire energetica, Obiectul 3 – Remiza PSI, Obiectul 4 – Posturi control acces, Obiectul 5 – Gospodarie de apa, Obiectul 7 – Parcare auto si drum acces terminal – DJ 103C, Obiectul 9 – Drumuri tehnologice interioare, Obiectul 11 – Imprejmuire si porti, Obiectul 12 – Retele interioare in aeroport, Obiectul 24 – Platforma antisuflu”.
Acest contract a fost insa reziliat de catre Consiliul Judetean Brasov, dupa ce in prealabil notificase de mai multe ori constructorul SC Constructii SA Sibiu in legatura cu modul defectuos de indeplinire a contractului si de nerealizare a obligatiilor si termenelor asumate prin Acordul Contractual nr. 1/85/04.01.2019. Rezilierea efectiva a avut loc la data de 23 octombrie 2020, astfel incat finalizarea lucrarilor la intregul aeroport a fost amanata cu circa doi ani: „SC Constructii SA Sibiu nu si-a indeplinit obligatiile contractuale, astfel incat la data de terminare a lucrarilor preconizata conform contractului, antreprenorul a executat doar 11,7% din contract”, a precizat CJ Brasov.
Astfel, potrivit anuntului CJ Brasov, valoare estimata a contractului este de 29.057.995,73 lei (fara TVA), din care 69.063 lei reprezinta revizuire proiect in vederea corelarii coexistentei constructiilor ce fac obiectul procedurii cu constructiile aferente terminalului de pasageri si cu cele aferente instalatiilor de balizaj, 345.316 lei reprezinta fondurile pentru asistenta tehnicam iar pentru executia lucrarilor au fost alocati 26.259.225,73 lei: „Aceasta valoare estimata reprezinta valoarea aferenta realizarii obiectului contractului care presupune finalizarea lucrarilor aferente celor 7 obiecte enumerate anterior. Valoarea estimata cuprinde sume provizionate in cuantum de 2.384.391 lei , sume provizionate pentru remedierea infrastructurii rutiere, respectiv pentru remedierea drumului de acces, a drumului tehnologic si a parcarii din cauza lipsei masurilor de protejare, pe perioada iernii, a lucrarilor deja executate”, se arata in anuntul publicat in SEAP.
Durata contractului este, conform anuntului de 66 luni (5,5 ani) iar termenul limita pentru primirea ofertelor este 18 mai 2021.
Cu o valoare totala estimata la circa 120 milioane euro, Aeroportul International Brasov-Ghimbav a fost prezentat de-a lungul vremii drept primul aeroport construit de la zero in Romania in ultimii 30 de ani. La finalul anului 2020, se anunta ca stadiul lucrarilor la terminalul de pasageri a ajuns la peste 80%, fara insa a se putea preciza cand va fi gata intregul aeroport.
Redam in continuare precizarile Consiliului Judetean Brasov legat de constructia Aeroportului Brasov-Ghimbav:
1.La data lansarii procedurii lucrarile sunt in curs de reautorizare.
2.In cazul in care se constata ca ofertele clasate pe primul loc au punctaje egale, autoritatea contractanta va solicita reofertarea, in vederea departajarii ofertelor, pe baza unei noi propuneri financiare, caz in care contractul va fi atribuit ofertantului clasat pe primul loc dupa recalcularea punctajelor, tinand cont de ponderile alocate fiecarui factor de evaluare.
3. Potrivit prevederilor legale prezentarea documentelor de calificare sunt obligatorii pentru toti participantii la procedura (ofertanti, ofertanti asociati, terti sustinatori, subcontractanti). In procesul de evaluare a ofertelor se va avea in vedere respingerea unei oferte in situatia in care ofertantul nu depune toate documentele solicitate.
4. Prezenta procedura de achizitie este initiata sub incidenta unei clauze suspensive, in sensul ca Autoritatea Contractanta isi rezerva dreptul de a anula sau suspenda procedura de atribuire. Avand in vedere imprevizibilitatea situatiei generate de rezilierea contractului atribuit in baza anuntului de participare CN1005037 din 10.10.2018 si de urgenta finalizarii acestor lucrari, Autoritatea Contractanta, deruleaza in paralelel cu procedura de achizitie si procedura de negociere fara publicare prealabila a unui anunt publicitar. In situatia in care, inainte de finalizarea prezentei proceduri, se emite ordinul de incepere a lucrarilor, contractante in baza procedurii de negociere fara publicare prealabila a unui anunt publicitar, procedura se va anula/suspenda sau se va finaliza fara semnarea unui unui contract de lucrari, motivat de faptul ca un contract de lucrari nu poate inceta la un anumit moment de executie pentru a fi preluat de un alt antreprenor, precum si de faptul ca pentru orice lucrare se constituie garantie de buna executie care nu poate fi deblocata fara finalizarea lucrarilor si nici un alt antreprenor nu-si poate asuma garantia lucrarilor executate de catre alt antreprenor.”