Investitie de circa 25 milioane euro pentru modernizarea si extinderea infrastructurii de alimentare cu apa si canalizare in Portul Constanta. Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime SA Constanta a lansat o licitatie publica pentru contractarea de lucrari de instalatii de apa si canalizare si de conducte de evacuare apa, in valoare totala de 124065930 lei (24,813,186 euro), bani proveniti din fonduri externe nerambursabile prin Programul Transport 2021-2027. Durata contractului este de 32 de luni.
Potrivit anuntului din SEAP, in incinta Portului Constanta sunt astfel prevazute lucrari pentru conducte de alimentare cu apa; lucrari de constructii de rezervoare ridicate de apa potabila; statii de pompare a apelor reziduale; lucrari de instalatii electrice; servicii de proiectare tehnica pentru constructia de lucrari publice si servicii de proiectare a conductelor.
Compania Naţionala – Administraţia Porturilor Maritime S.A precizeaza ca prin lucrarile contractate se urmareste modernizarea si extinderea infrastructurii de alimentare cu apa si canalizare in Portul Constanţa pentru a indeplini urmatoarele obiective:
– Asigurarea necesarului din punct de vedere al consumului de apa;
– Asigurarea alimentarii cu apa al consumatorilor existenti in port, precum si a noilor investitii propuse pentru realizare in anii urmatori;
– Implementarea de solutii tehnice pentru eficientizarea consumului de apa;
– Asigurarea conditiilor optime in vederea realizarii retelei de canalizare si evacuare a apelor uzate; – Indeplinirea cerintelor minime de securitate la incendiu prin asigurarea mijloacelor tehnice de aparare impotriva incendiilor;
– Implementarea tuturor masurilor specifice pentru protectia mediului si respectarea acestora;
– Continuitatea din punct de vedere cantitativ si calitativ a serviciilor;
– Adaptabilitatea la cerinţele utilizatorilor.
Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime SA Constanta precizeaza ca antreprenorul va fi Proiectant si Executant asa cum este stipulat in Legea nr.10/1995 privind calitatea in constructii cu modificarile si completarile ulterioare si va avea urmatoarele atributii:
„Elaborarea Proiectului Tehnic, a tuturor documentatiilor de avize si autorizatii (dupa caz); – Elaborarea Documentatiei Detalii de Executie; – Executie lucrari. Proiectul “MODERNIZARE SI EXTINDERE INFRASTRUCTURA DE ALIMENTARE CU APA SI CANALIZARE IN PORTUL CONSTANTA” este inclus in Master Planul Portului Constanta – Plan de dezvoltare pe termen scurt – Codul de referinta al proiectului S14 si in Master Planul General de Transport al României.
Obiectivul general al lucrarii este de a contribui la dezvoltarea Portului Constanta, principalul port al României, ce deserveste regiunea Europei Centrale si de Est. In vederea alinierii la strategiile Comisiei Europene pentru porturi verzi si cresterea eficientiei tehnice si economice obiectivele generale urmarite prin implementarea acestei investitii sunt:
Alinierea la strategiile pentru porturi verzi ale Comisiei Europene a retelelor de utilitati ale Portului Constanta;
Utilizarea mai eficienta din punct de vedere tehnic si economic a retelelor de utilitati;
Conform Studiului de Fezabilitate, pentru realizarea lucrarilor CN APM SA sunt necesare urmatoarele activitati:
– Elaborare studii de teren ( Studiul Geotehnic, Studii Topo avizate OCPI), Expertize Tehnice, alte studii (dupa caz); – Elaborare Studiul de Risc solicitat prin Studiul de Solutie (dupa caz);
– Proiectare: Proiect Tehnic de Executie (Caiete de Sarcini, Fise Specificatii Tehnice), Documentatie Detalii de Executie, Proiectul pentru Autorizarea executarii lucrarilor de Construire, Proiectul de Organizare a Executiei lucrarilor, Proiect de urmarire a comportarii in timp; etc.
– Furnizare echipamente si realizarea lucrarilor de montaj. Furnizare piese de schimb, unelte, echipamente specifice pentru intretinere (dupa caz); – Lucrari de constructii de infrastructura si suprastructura ; – Furnizare Manuale de intretinere si operare pentru echipamente;
– Orice alta activitate necesara atingerii scopului contractului.
Astfel pentru realizarea obiectivului de investitii, se prevad urmatoarele lucrari principale:
1. Sistemul de alimentare cu apa (retele noi): 1.1. Retea de alimentare cu apa: 20.300 ml.; 1.2. Put forat: 1 buc.; 1.3. Statie de tratare: 1 buc; 1.4. Statii de pompare: 3 buc; 1.5. Statie de clorinare: 1 buc; 1.6. Rezervor metalic suprateran: – 1 buc. – 1.000 mc; – 1 buc. – 500 mc. 1.7. Supratraversare Pod Agigea – 527 ml.
2. Sistemul de canalizare pluviala: 2.1. Retea de canalizare pluviala – 3.100 ml.; 2.2. Statie de epurare ape uzate – 1 buc;
3. Sistemul de canalizare menajera: 3.1. Conducte de refulare ape uzate – 2.800 ml; 3.2. Conducte de canalizare ape uzate curgere libera – 3.200 ml; 3.3. Statii de pompare ape uzate cu constructie supraterana – 5 buc; 3.4. Statii de epurare – 2 buc.
Reabilitare sistem de apa existent 1. Sistem de apa existent – 14.400 ml. 2. Reteaua de canalizare menajera – 2.000 ml. 3. Sistemul pluvial existent 3.1. Retele de canalizare pluviala – 14.650 ml. 3.2. Rigole carosabile canalizare pluviala – 2.600 ml; 3.3. Reabilitarea prin camasuiala si torcretare retele de canalizare pluviala – 7.300 ml. Modernizarea sistemului de apa – statii de pompare – 6 buc. Modernizarea retelei de canalizare menajera – statii de pompare – 3 buc.