PREMIERE FEROVIARE IN ROMANIA – Primul tren cumparat de Romania in ultimii 20 de ani a ajuns in tara. Cum arata noul tren – VIDEO

Rama electrica Alstom Coradia Stream achizitionata de Autoritatea pentru Reforma Feroviara (ARF) a ajuns la Curtici in acest weekend, iar luni dimineata a ajuns in Gara de Nord din Bucuresti. Este primul tren achizitionat de statul roman, la mai bine de 20 ani de la ultima achizitie de trenuri. Rama a venit la Bucuresti, pe ruta Arad – Sighisoara – Brasov – Ploiesti Vest. Cele 37 rame Alstom Coradia Stream vor intra in circulatie pe parcursul anului 2024. Dupa etapa de testare si autorizare, primele trenuri vor circula pe rutele Bucuresti – Brasov si Bucuresti – Constanta.

Primul tren electric, achizitionat de Romania dupa 20 ani de la momentul achizitionarii ultimelor trenuri (Sagetile Albastre), a trecut testele si inspectia finala de fabrica si se afla in drum spre Romania, urmand a ajunge la Curtici in seara aceasta (n.r. sambata, 2 decembrie), pentru efectuarea procedurilor de intrare in tara si pe 5 decembrie la Bucuresti. Dupa efectuarea testelor statice si dinamice (care vor avea loc la Faurei), trenul electric va intra in circulatie, cu calatori, pe linia feroviara CFR Bucuresti – Constanta”, spune secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Irinel Scriosteanu.

Acesta a postat si un clip cu noul tren cumparat de tara noastra.

In prima etapa, dupa testele statice, trenul va efectua o serie de teste dinamice (pe Inelul de la Faurei al AFER si pe reteaua feroviara publica).

Dupa finalizarea tuturor acestor etape si atingerea momentului in care ARF poate prelua trenul, inclusiv pentru circulatia cu calatori in siguranta, trenul va fi pus in circulatie de catre CFR Calatori, castigatorul licitatiei pentru primul contract de servicii publice de transport feroviar de calatori atribuit competitiv.

Pe masura ce vor fi livrate si restul trenurilor in cursul anului urmator, se vor introduce noi servicii pe rutele electrificate majore ale retelei feroviare, urmarindu-se o deservire echilibrata a teritoriului intre capitala si principalele centre urbane ale tarii:

  • Bucuresti Nord – Constanta
  • Bucuresti Nord – Brasov – Arad – Timisoara
  • Bucuresti Nord – Brasov – Cluj
  • Brasov – Deda – Cluj
  • Bucuresti Nord – Brasov
  • Bucuresti Nord – Iasi
  • Bucuresti Nord – Suceava
  • Bucuresti Nord – Galati
  • Bucuresti Nord – Craiova – Targu Jiu – Petrosani- Simeria
  • Bucuresti Nord – Craiova – Timisoara – Arad
  • Cluj – Timisoara
  • Cluj – Suceava – Iasi

Sursa de finantare este asigurata din fonduri europene nerambursabile, iar valoarea contractului este de 2.421.771.878 lei, fara TVA.

Acest prim tren electric este parte din contractul de achizitie a 37 rame electrice inter-regionale de lung parcurs si mentenanta acestora pentru 15 ani, cu posibilitate de extindere la 30 de ani. Investitia se realizeaza prin intermediul Autoritatii pentru Reforma Feroviara, autoritatea din subordinea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, responsabila cu organizarea serviciilor de transport feroviar de calatori si achizitia de material rulant.

Cele 37 de rame electrice inter-regionale (RE-IR1) sunt produse de Alstom Ferroviaria SpA la fabrica de la Katowice (Polonia) si vor conecta Capitala cu principalele centre urbane ale tarii. De asemenea, vor facilita si conexiunile inter-regionale, contribuind la asigurarea mobilitatii, scaderea timpilor de calatorie si imbunatatirea nivelului general al serviciilor publice prestate pentru transportul public pe calea ferata.

Mai mult, de acum este posibila achizitionarea prin SMS a unui bilet de calatorie pe ruta primului tren metropolitan din tara. Astfel, incepand cu 1 decembrie, pentru prima ruta de tren metropolitan din tara Gara de Nord Bucuresti – Aeroportul International Henri Coanda Otopeni, este disponibila plata prin SMS a calatoriei cu trenurile CFR Calatori.

Se pot cumpara legitimatii de calatorie electronice printr-un simplu mesaj transmis la numarul 7458, in care transmiteti litera, dupa caz:

  • B (pentru un bilet spre statia Gara de Nord Bucuresti
  • O (pentru un bilet spre statia Aeroportul International Henri Coanda Otopeni

In urma transmiterii acestui mesaj, veti primi un SMS cu un link, care contine codul QR de verificare a biletului electronic.

Costul unui bilet electronic pentru orice directie de mers este de 1,1 euro + TVA si se poate achizitiona pentru un singur adult, iar valabilitatea acestuia este de 30 de minute.

Articolul precedentTOPUL CELOR MAI MARI AEROPORTURI DIN ROMANIA – Traficul de pasageri a crescut cu 19% in Romania. Transportul aerian de marfuri scade
Articolul următor200.000 de bucuresteni au petrecut la „Laminor Winter Wonderland”, in primul weekend

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.