Ministerul Transporturilor propune ca, pe parcursul anului 2023, cetatenii straini si apatrizii care provin din Ucraina si intra in tara prin punctele de frontiera dintre Ucraina si Romania ori prin punctele de frontiera dintre Republica Moldova si Romania sa beneficieze de transport gratuit cu mijloace feroviare si rutiere, pe o perioada de 5 zile calendaristice de la momentul intrarii pe teritoriul Romaniei, pentru deplasari efectuate din zona granitelor cu Ucraina si Republica Moldova catre localitati de pe teritoriul tarii sau catre iesirea din tara, spre alte state in afara celor mentionate anterior.
Ministerul Transporturilor a publicat astfel in dezbatere un proiect de Hotarare a Guvernului privind acordarea de gratuitati si facilitati cetatenilor straini sau apatrizilor aflati in situatii deosebite, proveniti din zona conflictului armat din Ucraina.
”In contextul situatiilor privind conflictul militar intre Federatia Rusa si Ucraina, tinand cont de cadrul legal actual aplicabil, s-a considerat necesara si obligatorie elaborarea unei Hotarari a Guvernului privind acordarea de gratuitati si facilitati cetatenilor straini sau apatrizilor aflati in situatii deosebite, proveniti din zona conflictului armat din Ucraina, in vederea reglementarii situatiilor actuale. Transportul rutier national si/sau international al cetatenilor straini sau apatrizi se va face numai la solicitarea autoritatii care gestioneaza situatiile de urgenta, aceasta urmand a identifica si selecta capacitatile de transport si vehiculele disponibile, din datele detinute de catre Autoritatea Rutiera Romana – A.R.R., in vederea satisfacerii necesitatii de transport rutier”, arata documentul.
Decontarea contravalorii biletelor de calatorie gratuita se face, in urma transmiterii de catre operatorul de transport rutier a solicitarii de decontare catre Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, in limita:
a) 0,2 lei/persoana/km, pentru transportul rutier national,
b) 0,4 lei/persoana/km, pentru transportul rutier international.
Avand in vedere evolutia evenimentelor din Ucraina, la nivelul Guvernului a fost constituit un task-force pentru gestionarea situatiei generate de agresiunea militara rusa din Ucraina, in cadrul caruia au fost analizate situatia din Ucraina si implicatiile acesteia pentru interesele Romaniei, atat in planul securitatii, cat si politic si umanitar, respectiv ca in cadrul caruia s-a stabilit sa fie intreprinse, in continuare, demersuri in vederea asigurarii de sprijin si asistenta umanitara pentru anumite categorii de cetateni straini sau apatrizi aflati in situatii deosebite provenite din Ucraina. Pentru asigurarea mobilitatii pe teritoriul Romaniei a acestor cetateni, in cadrul task-force-ului s-a stabilit necesitatea transportului feroviar gratuit al acestora, acest lucru fiind comunicat de catre Ministerul Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situatii de urgenta prin actul nr. 1769335/03.03.2022.
In acest context, Societatea Nationala de Transport Feroviar de Calatori „CFR Calatori” a dispus suplimentarea capacitatilor de transport in vederea evitarii aglomerarii si a asigurarii tranzitului cetatenilor din Ucraina, transportul fiind gratuit, urmand ca dupa adoptarea actului normativ privind transportul gratuit al acestor persoane, societatea sa transmita documentatia necesara pentru decontarea de catre Autoritatea pentru Reforma Feroviara a contravalorii acestor calatorii.
In data de 12 martie 2022 a fost emisa Hotararea Guvernului nr. 337/2022 privind acordarea de gratuitati si facilitati pentru transportul cetatenilor straini sau apatrizilor aflati in situatii deosebite, proveniti din zona conflictului armat din Ucraina, care s-a aplicat in perioada 12 martie – 31 decembrie 2022. Cu toate acestea, avand in vedere principiul neretroactivitatii actelor normative, au putut fi decontate numai cheltuielile de transport efectuate ulterior intrarii in vigoare a Hotararii Guvernului nr. 337/2022, respectiv incepand cu data de 12 martie 2022.
Tarifele de calatorie luate in calcul la intocmirea deconturilor au fost cele de deservire generala valabile in perioada 1 – 11 martie 2022, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor nr. 1050/2013 pentru aprobarea tarifelor de deservire generala din transportul feroviar public de calatori.
Astfel, se propune suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor si Infrastructurii cu suma de 4.159.000 lei, pentru acoperirea cheltuielilor cu transportul acestor cetateni in perioada 1 – 11 martie 2022.
Potrivit prevederilor punctului 1.4, paragraful (41) din Comunicarea Comisiei privind Cadrul temporar de criza pentru masuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei impotriva Ucrainei 2022/C 426/01, „Transportul refugiatilor si al materialelor umanitare nu intra, in principiu, sub incidenta normelor UE privind ajutoarele de stat, atat timp cat statul actioneaza in exercitarea prerogativelor de autoritate publica (spre deosebire de situatia in care ar desfasura o activitate economica) si atat timp cat serviciile de transport nu sunt achizitionate la un nivel care sa fie peste pretul pietei”.
”Situatia actuala prezinta un grad ridicat de risc si vulnerabilitate in special pentru anumite categorii de persoane respectiv batrani, femei si copii, care dupa intrarea pe teritoriul Romaniei se deplaseaza catre alte localitati sau catre alte puncte de frontier”, se mentioneaza in Nota de fundamentare.
La data de 7 martie 2022, Guvernul Romaniei a adoptat Ordonanta de urgenta nr.20 privind modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri de sprijin si asistenta umanitara, care modifica Ordonanta de urgenta nr. 15/27.02.2022 privind acordarea de sprijin si asistenta umanitara de catre statul roman cetatenilor straini sau apatrizilor aflati in situatii deosebite, proveniti din zona conflictului armat din Ucraina, act normativ cu impact asupra situatiei cetatenilor straini sau apatrizilor aflati in situatii deosebite, proveniti din zona conflictului armat din Ucraina. Prin acest act normativ s-a creat cadrul juridic necesar acordarii de sprijin si asistenta umanitara de catre statul roman, cetatenilor straini sau apatrizilor aflati in situatii deosebite, proveniti din zona conflictului armat din Ucraina.
In data de 12 martie 2022 a fost emisa Hotararea Guvernului nr. 337/2022 privind acordarea de gratuitati si facilitati pentru transportul cetatenilor straini sau apatrizilor aflati in situatii deosebite, proveniti din zona conflictului armat din Ucraina, care s-a aplicat in perioada 12 martie – 31 decembrie 2022.
Situatia actuala a generat necesitatea reglementarii, ca utilitati de prima necesitate, a transportul cetatenilor straini si a apatrizilor, proveniti din zona conflictului armat din Ucraina, avand in vedere situatia de risc si vulnerabilitate in care se afla in special anumite categorii de persoane, respectiv batrani, femei si copii, care dupa intrarea pe teritoriul Romaniei, vizeaza de regula, deplasarea catre alte localitati si deplasarea catre alte puncte de frontiera sau tarile de origine.
”Intrucat fluxurile mari de persoane intrate impun asigurarea unor capacitati suplimentare de transport catre zonele de cazare sau imbarcare, iar persoanele vizate se afla de cele mai multe ori in imposibilitatea financiara de suportare a costurilor aferente deplasarilor este necesara reglementarea mecanismului de acordare de gratuitati si facilitati la transportul feroviar si rutier”, se mai arata in proiect.