Vesti bune pentru infrastructura Romaniei, aduse direct de catre directorul general al Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) Cristian Pistol. Prezent la conferinta Euro Industry Summit, directorul CNAIR Cristian Pistol a subliniat ca tara noastra se afla intr-un boom al dezvoltarii retelei de infrastructura rutiera, gratie fondurilor europene accesate pentru realizarea proiectelor de mare infrastructura.
„Romania este traversata de doua coridoare pan-europene majore. Primul este Coridorul IV, care leaga Nadlac de Portul Constanta, iar al doilea este Coridorul IX, ce face legatura intre Giurgiu, Bucuresti si frontiera de la Siret. Aceste axe sunt esentiale pentru transportul marfurilor si persoanelor pe teritoriul Romaniei, iar investitiile in infrastructura sunt esentiale pentru a le dezvolta si moderniza”, a declarat Cristian Pistol la conferinta Euro Industry Summit.
In acest sens, directorul CNAIR a subliniat ca toate proiectele de mare infrastructura derulate in prezent in Romania sunt finantate din fonduri europene, acestea aflandu-se in derulare, astfel ca „nu exista riscul de a pierde finantari”:
„Toate proiectele majore sunt finantate prin fonduri europene, prin Programul Operational Infrastructura Mare pana in 2023, iar acum prin Programul de Transport. Toti banii alocati sunt deja contractati, ceea ce inseamna ca nu exista riscul de a pierde finantari. In plus, analizam posibilitatea relocarii unor sume neutilizate din alte programe operationale catre zona de infrastructura rutiera, pentru a ne asigura ca proiectele noastre sunt implementate la timp si fara sincope”.
Autostrazile Romaniei, luate la analizat
Cristian Pistol a dat exemplul autostrazii Autostrazii Moldovei A7, realizata in cadrul Programului PNRR, despre care a precizat ca in acest an se va putea circula pe autostrada pana la Adjud. Trebuie precizat ca termenul de finalizare al A7 in cadrul PNRR este 2026:
„Anul acesta, cel mai probabil vom putea circula pe autostrada pana la Adjud. Imi doresc mai mult, dar trebuie sa vedem cum evolueaza lucrarile. Este important sa mentinem un nivel optim al calitatii, dar si sa acceleram ritmul pentru a livra acest proiect conform termenelor asumate”.
La fel stau lucrurile si in cazul Autostrazii Bucurestiului A0, despre care directorul CNAIR a sustinut ca sunt toate sansele ca pana in 2026 sa fie si aceasta finalizata, toate cele patru loturi din A0 Nord fiind in prezent in executie:
„Autostrada de centura a Bucurestiului este in executie, iar anul acesta, cel mai probabil in aprilie, va fi finalizat lotul trei, o sectiune de 17 kilometri. Pe zona de nord, toate cele patru loturi sunt in constructie, iar pana in 2026 Bucurestiul va avea o autostrada de centura complet functionala, la profil de patru benzi”.
Vorbind despre Autostrada A1 Sibiu-Pitesti, Cristian Pistol s-a exprimat dorinta ca in cazul acestui proiect sa fie accelerate lucrarile pentru ca si acest sector de autostrada sa fie in cele din urma finalizat:
„In momentul de fata, lucrarile pe Autostrada Sibiu-Pitesti sunt in desfasurare. Prima sectiune dintre Sibiu si Boita a fost deschisa in 2022, iar anul acesta vom circula pe cei 30 de kilometri dintre Curtea de Arges si Pitesti. Obiectivul nostru este sa acceleram finalizarea acestei autostrazi, pentru ca Romania are nevoie de o legatura moderna intre Transilvania si Muntenia”.