AUTOSTRADA CU REPUBLICA MOLDOVA – In 2030 am putea circula de la Bucuresti la Chisinau pe autostrada

Autoritatile din Romania si Republica Moldova vor sa construiasca o autostrada de la Bucuresti la Chisinau pe care sa se circule incepand cu 2030. Anuntul a fost facut de secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Irinel Scriosteanu. Acesta a participat zilele acestea la Chisinau pentru a discuta despre proiectele privind infrastructura de transport, la invitatia Ministerului Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale al Republicii Moldova.

In cadrul discutiilor despre stadiul proiectelor feroviare si rutiere pentru conectarea Romaniei si Republicii Moldova, am analizat stadiul Autostrazii Unirii A8, dar si a tronsonului de autostrada care va lega Ungheni (RO) de Chisinau (MD). Tinta noastra comuna este ca in 2030 sa putem circula de la Bucuresti la Chisinau pe autostrada. Am facut o radiografie a stadiilor proiectelor aferente podurilor peste Prut si a punctelor vamale din fiecare zona a acestora, urmatorul punct vamal care va avea control coordonat fiind Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiulesti – Galati, spune secretarul de stat.

Referitor la infrastructura feroviara, oficialul a discutat despre posibilitatile de dezvoltare a tehnologiilor informationale privind transportul feroviar de peste Prut in conformitate cu standardele de interoperabilitate si securitate informatica impuse de Uniunea Europeana, avand in vedere expertiza Romaniei in procesul de integrare.

Implementarea acestor proiecte este necesara pentru interconectarea sistemelor de transport ale Republicii Moldova cu sistemele de transport ale Romaniei, dar si ale celorlalte tari ce fac parte din Uniunea Europeana, reprezentand un pas important in procesul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeana, pe care il sprijinim”, adauga Scriosteanu.

In cadrul vizitei la Chisinau, el a avut intalniri cu Andrei Spinu – ministrul Ministerului Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale al Republicii Moldova, Nicolai Mindra – secretar de stat la Ministerul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale al Republicii Moldova, Sergiu Bejan – direct general al Administratiei de Stat a Drumurilor din Republica Moldova, Serghei Tomsa – director general al Caii Ferate din Moldova. Din delegatia Romaniei, a facut parte si reprezentanti ai companiei Informatica Feroviara din Romania, condusa de directorul general Alexandru Radu.

Totodata, Scriosteanu a vorbit la TVR Moldova despre beneficiile aderarii Romaniei la Uniunea Europeana in ceea ce priveste infrastructura de transport si sprijinul pe care il ofera Romania Republicii Moldova in parcursul de aderare la Uniunea Europeana, in asa fel incat sa beneficieze de toate sursele de finantare in cadrul procesului de aderare.

Ciclul financiar european (2014 – 2020 – n+3), incheiat in decembrie 2023, a fost unul de succes in domeniul transporturilor din Romania, incheindu-l cu o rata de absorbtie de peste 115%.

 

Articolul precedentCENTURA ARAD EST – Stadiul lucrarilor a depasit 75%. Austriecii de la PORR vor finaliza drumul in ianuarie 2025
Articolul următorINTERSECTIE RECONFIGURATA – O intersectie va fi amenajata la DN 7/DN 76, fiind depuse cinci oferte pentru studiul de fezabilitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.