INVESTITII FEROVIARE – Emiratele Arabe Unite si Iordania semneaza un acord de 2,3 miliarde de dolari pentru construirea unei cai ferate de 360 km

Emiratele Arabe Unite au semnat un acord de 2,3 miliarde de dolari pentru a dezvolta o retea de cale ferata de 360 ​​km care sa lege portul Aqaba din Iordania de centrele miniere ale tarii, la Al-Shidiya si Ghor Al-Safi.

Proiectul, care urmeaza sa fie dezvoltat si operat de Etihad Rail din Emiratele Arabe Unite, face parte dintr-un pachet de investitii de 5,5 miliarde de dolari convenit intre cele doua tari in noiembrie 2023, potrivit unui comunicat de presa citat de publicatia Arab News.

Infrastructura feroviara din Iordania va fi modernizata in temeiul acordului, inclusiv fabricarea si furnizarea de noi trenuri construite la standarde internationale.

Proiectul va include si constructia de terminale pentru incarcarea si descarcarea produselor minerale la Aqaba, Ghor Al-Safi si Shidiya.

Va dura cinci ani pana cand calea ferata va fi operationala, finalizarea fiind stabilita pentru 2030.

Emiratele Arabe Unite, unul dintre cei mai mari investitori straini ai Iordaniei, au injectat aproximativ 22,5 miliarde de dolari in economia Regatului Iordaniei in ultimul deceniu.

Memorandumul de investitii cu Iordania demonstreaza angajamentul nostru de a valorifica eforturile noastre colective si bilaterale pentru a stimula cresterea economica, sporind in acelasi timp rezilienta si promovand diversificarea economica in ambele natiuni infratite”, a declarat Mohamed Hassan Al-Suwaidi, ministrul investitiilor din Emiratele Arabe Unite.

Etihad Rail a semnat, de asemenea, acorduri separate cu Jordan Phosphate Mines Co. si Arab Potash Co. pentru a transporta 16 milioane de tone de fosfat si potasiu anual de la minele la Aqaba prin intermediul retelei feroviare iordaniene.

Prin imbunatatirea capacitatilor si impartasirea expertizei tehnice, ne propunem sa stabilim noi conexiuni economice si de investitii care sa sustina dezvoltarea infrastructurii si sa promoveze oportunitati promitatoare, toate in cadrul viziunii noastre de a obtine o crestere economica cuprinzatoare si durabila”, a adaugat Al-Suwaidi.

Prim-ministrul iordanian Bisher Al-Khasawneh a remarcat ca aceste acorduri cu Emiratele Arabe Unite subliniaza legatura profunda si amiabila dintre cele doua natiuni.

El a subliniat in continuare ca aceste evolutii simbolizeaza relatiile fraterne si strategice dintre Iordania si Emiratele Arabe Unite si servesc intereselor reciproce ale ambelor natiuni.

Suntem intotdeauna multumiti de parteneriatul strategic de durata si de legaturile fraterne stranse dintre Iordania si Emiratele Arabe Unite, care reflecta legatura puternica dintre regele Abdullah al II-lea si fratele sau, seicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan”, a spus Al-Khasawneh.

El a mai mentionat ca studiile detaliate privind sinele de cale ferata si cerintele privind transportul potasiului si fosfatului vor fi finalizate pana la sfarsitul anului 2025, urmand ca ofertele pentru lucrari de constructie sa fie lansate la inceputul lui 2026.

Shadi Malak, CEO al Etihad Rail, a declarat ca acordurile si memorandumurile de intelegere intaresc angajamentul companiei de a-si consolida prezenta in regiune.

Suntem dornici sa valorificam expertiza noastra dovedita in dezvoltarea si operarea retelei nationale de cai ferate din Emiratele Arabe Unite pentru a sprijini planurile ambitioase ale Iordaniei de promovare a infrastructurii feroviare si de stimulare a cresterii economice. Acest lucru se aliniaza cu relatia puternica si de cooperare dintre cele doua natiuni ale noastre”, a adaugat Malak.

Articolul precedentDRUMURILE ”DE PE HARTIE” – Autoritatile din Brasov atrag atentia asupra drumurilor care se fac ”pe hartie” si de problemele intampinate cu constructorii
Articolul următor”VELO APUSENI” – 227 km de piste de biciclete vor fi construiti in judetele Cluj, Bihor si Alba, investitie de 110 milioane lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.