”Saptamana viitoare se deschide circulatia pe cei 26 de km ai Variantei Ocolitoare Timisoara Sud! In prezent, constructorul roman realizeaza ultimele detalii necesare pentru darea in circulatie in conditii de siguranta. Ma bucur ca acest proiect, asteptat de atata timp de timisoreni, s-a materializat in mandatul meu!”, spune ministrul Sorin Grindeanu.
Centura Sud a municipiului Timisoara are o lungime de 26 km, asigura iesirea spre Serbia si va face legatura si cu centura de nord a orasului, cu iesire pe autostrada A1. Valoarea investitiei se ridica la 384 milioane de lei, transmite Agerpres.
“Centura aceasta are o poveste. Pe scurt: in 2008 s-a facut un studiu de fezabilitate, in 2011 s-a dat drumul la proiectarea centurii, in 2015 s-a terminat proiectarea, dar pana in aprilie 2017 totul a stagnat. In acel an s-a dat drumul la licitatie, in 2018 a fost un castigator, care nu si-a facut treaba iar in 2022 a fost reziliat contractul. Pentru acest obiectiv s-a dat ordin de incepere a lucrarilor la mijlocul anului 2023 si intr-un an a fost finalizat restul de 50% din investitie, cealalta jumatate fiind realizata in patru ani. Marti se va da drumul la circulatie, fara festivitati”, a afirmat Sorin Grindeanu.
Potrivit ministrului, vestile bune vor continua pentru vestul tarii cu alte proiecte de infrastructura importante care vor fi construite in urmatori ani:
- Varianta Ocolitoare Timisoara Vest;
- Autostrada Timisoara-Moravita;
- Drumul de legatura dintre DN69 si Autostrada A1;
- Tunelurile de pe Autostrada Lugoj- Deva (Margina- Holdea).
Contractul pentru finalizarea lucrarilor la Varianta Ocolitoare Timisoara Sud a fost semnat pe 27 iunie 2023. Asocierea SA & PE CONSTRUCT SRL (lider de asociere) – SPEDITION UMB – TEHNOSTRADE SRL, firmele de constructii detinute de familia Umbrarescu, a fost desemnata in urma cu trei saptamani castigatoarea contractului pentru finalizarea lucrarilor pe centura Timisoara Sud.
Constructorul roman are la dispozitie 383,84 milioane de lei (fara TVA) si 12 luni pentru finalizarea lucrarilor.
La data rezilierii contractului anterior (in decembrie 2022), semnat cu un constructor italian, progresul fizic al lucrarilor era de 58,26%.
In decembrie 2022, CNAIR a reziliat contractele cu constructorul italian Tirrena Scavi, motivand slaba mobilizare si incapacitatea financiara a antreprenorului de a continua proiectele pe care le derula. La momentul rezilierii contractului anterior cu constructorul italian, stadiul fizic al lucrarilor era de 58,26%.
Mobilizarea pe santier a fost deficitara pe tot parcursul anului 2022, dupa cum spuneau reprezentantii CNAIR la momentul rezilierii contractului.
Pe traseul cu o lungime de 25,69 de km, castigatorul trebuie sa finalizeze in 12 luni lucrarile care au ramas de executat la momentul rezilierii contractului anterior:
– trei poduri
– noua pasaje
– patru noduri rutiere
– cinci intersectii la nivel
– doua parcari de scurta durata.
Finantarea lucrarilor va fi asigurata prin Programul Transport 2021-2027.