INVESTITII LA METROREX – Vom putea plati cu cardul la metrou in alte 10 statii de pe magistralele 3 si 4

Plata cu cardul la metrou va fi introdusa in alte 10 statii de pe Magistralele 3 si 4, investitia fiind estimata la 162,82 milioane lei (32,5 de milioane de euro).

Durata de executie a investitiei este de sapte luni, arata un proiect de Hotarare de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investitii „Integrarea sistemului de control acces al Magistralei 4 (Racord 1 – Nicolae Grigorescu – Anghel Saligny si Racord 2 – Gara de Nord 2 – Straulesti) cu Magistralele 1, 2 si 3 si TL”.

Finantarea obiectivului de investitii se realizeaza de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, precum si din alte surse legal constituite, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie, conform programelor de investitii publice aprobate potrivit legii.

Capacitati:

  • Poarta de control acces: 200 bucati
  • Echipament pentru validarea titlurilor de calatorie magnetice: 174 bucati
  • Echipament pentru validarea titlurilor de calatorie contactless: 218 bucati
  • Automat de vanzare cartele: 88 bucati
  • Instalatii de televiziune in circuit inchis: 22 sisteme/acces
  • Instalatii de sonorizare la cabine: 18 sisteme/cabina
  • Instalatii de telefonie la cabine/casierie: 36 sisteme/acces           

In reteaua de metrou exista in exploatare 54 de statii de metrou care beneficiaza de instalatii de control acces noi, moderne, cu functiuni superioare. Acestea pot asigura validarea calatoriei cu metroul prin mai multe moduri: citire magnetica, citire contactless, iar corespunzator modalitatii de validare, titlurile de calatorie sunt transpuse pe diferite suporturi, cartele cu banda magnetica, carduri contactless, carduri bancare contactless, dispozitive electronice smartphone, smartwatch.

Zece statii ale Magistralei 4 – Racordul 1 si Racordul 2 au instalatii de control acces cu capabilitati reduse in ceea ce priveste integrarea la nivelul protocoalelor de comunicatie a tranzactiilor de control acces, precum si a posibilitatilor de implementare a aplicatiilor software specifice.

De asemenea, intervine vechimea elementelor sistemului de control acces, a echipamentelor IT afectate de uzura fizica si morala, cu efecte negative in efortul de intretinere.

Utilizarea titlurilor de calatorie Metrorex reincarcabile pe carduri contactless va fi posibila la parametrii tehnici superiori doar in cazul integrarii unitare a tuturor instalatiilor de control acces din intreaga retea de metrou.

Nu pot fi utilizate titluri de calatorie doar pe anumite zone sau magistrale de metrou, se precizeaza in document.

In conditiile in care la momentul actual trebuie respectate normativele ISU, prin care spatiul de trecere al calatorilor pe culoarul de acces dintre 2 dispozitive trebuie sa fie de minim 600 mm, rezulta ca trebuie marit spatiul de trecere al calatorilor de la 500 mm (existent pe cele 10 statii ale Magistralei 4,  la minim 600 mm, prin marirea barei de tip tripod cu 100 mm. Aceasta modificare nu se poate face la turnichetii existenti din cauza limitarilor de gabarit ale carcasei acestora in zona de retragere a barei. Astfel demontarea sistemului existent si remontarea acestuia dupa realizarea instalatiilor de comunicatie, coroborat cu vechimea echipamentelor, poate conduce la dificultati in executie din cauza riscurilor de distrugere/deteriorare a turnichetilor existenti la momentul demontarii si manipularii necesare realizarii instalatiilor de comunicatie.

Structura actuala a sistemului de taxare automata si control acces calatori este urmatoarea:

Nivel statie de metrou. Acest nivel se afla la baza intregului sistem de taxare. El este amplasat, distribuit, in fiecare statie de metrou si se compune din: fronturi de taxare montate in ambele capete ale statiilor alcatuite din:

– aparate de control acces echipate cu validatoare pentru validarea accesului: porti de acces calatori, porti de acces special (pentru persoane cu dizabilitati si obiecte voluminoase),

– validatoare incluse in portile de acces: validatoare magnetice, validatoare  contactless, rack pentru alimentare si switch-uri, cabina controloarei de acces,

– echipamente montate in casierii: punct de emitere bilete, automate de vandut cartele,

– echipamente montate in sala TTR: concentrator de statie (calculator de statie), switch, echipament de conectare la fibra optica, cabluri de alimentare si FO.

Nivel central/ procesare date (server baza de date in statia Gara de Nord 1, PC-uri management, PC-uri monitorizare si mentenanta Laborator Automatizari, Laborator FO in statia Eroilor 2). Pe aceste servere sunt stocate intr-o baza de date tranzactiile transmise de fiecare calculator de statie cat si informatiile de configurare pentru validatoare.

Nivel emitere titluri de transport – statia Piata Unirii 1 – aici se emit si se codeaza titluri de transport si se asigura evidentierea contabila a distribuirii cartelelor in statiile de metrou. Cartelele codificate sunt verificate, numarate si distribuite catre punctele de vanzare. Acest nivel se compune din: masini de codificat cartele KGB7508 + calculatoarele aferente lor.

Integrarea sistemului de control acces al Magistralei 4 cu cel aferent celorlalte magistralele de metrou ofera posibilitatea de a avea cat mai repede la nivelul intregii retele de metrou aceeasi tehnologie, aspect ce va genera o mai buna exploatare atat din punct de vedere tehnic cat si al costurilor de exploatare”, se arata in Nota de fundamentare.

De asemenea trebuie mentionata cresterea eficientei prin:

-reducerea costurilor cu piesele si consumabilele aferente cititoarelor magnetice,

-reducerea costurilor cu emiterea si difuzarea titlurilor de calatorie,

-scaderea timpilor de procesare a titlurilor de calatorie, respectiv realizarea accesului mai rapid al calatorilor prin portile de acces,

-posibilitatea oferirii de facilitati suplimentare in achizitia online a titlurilor de calatorie,

-posibilitatea cuantificarii traseelor pe intervale orare si din punct de vedere al deplasarii origine-destinatie, prin utilizarea facilitatii de control si pe zona de iesire din statiile de metrou, cu consecinte pozitive directe, privind:

-optimizarea programului de circulatie al trenurilor in functie de incarcarile orare pe fiecare magistrala,

-posibilitatea urmaririi cu mai mare acuratete in scopul diminuarii spre zero a fraudei privind calatoriile netaxate,

-introducerea la momentul oportun a tarifarii zonale cu consecinte benefice in ceea ce priveste atat caracterul social a transportului cu metroul dar si raportat la eficienta transportului cu metroul,

-cresterea numarului de calatori cu metroul prin incurajarea utilizarii parcarii de la Terminalul Multimodal Straulesti prin corelarea conditiilor de acces in metrou cu conditiile de alocare a locului de parcare,

– din punctul de vedere al oportunitatii financiare sunt de evidentiat aspecte cu privire la faptul ca unele costuri pot fi reduse pentru ca 2 statii de metrou, Laminorului si Straulesti, au instalatii de control acces din noua generatie,

– vor fi achizitionate echipamente de comunicatii electronice pe fibra optica,

– vor fi instalate si puse in functiune echipamente de emitere a titlurilor de calatorie, pe un singur acces,

– se va asigura confortul calatorilor,

– se are in vedere usurinta de a procura titluri de calatorie,

– implementarea digitalizarii ca urmare a recomandarilor UE in domeniul transnsporturilor, ”prin cresterea sigurantei, eficientei, accesibilitatii si acceptabilitatii mobilitatii viitoare pentru utilizatorii finali”.

La efectuarea lucrarilor se vor respecta minim urmatoarele principii de baza:

  • Pastrarea caracterului „inchis”, cu control sistematic la intrare. Acest principiu reduce la minim coeficientul de fraudare intrucat minimizeaza posibilitatea de intrare frauduloasa. Aceasta nu exclude insa si activitatea unor echipe de control inopinat al titlurilor de calatorie.

Actuala solutie tehnologica folosita pentru titlurile de transport cardul contactless ISO 14443 MIFARE A/B (memorie 4k pentru tot personalul Metrorex si memorie 1k pentru calatori), s-a dovedit a fi bine aleasa din punct de vedere tehnologic si economic. Cardul este procesat in validatoare exclusiv contactless si functioneaza impreuna cu cartela magnetica, dedicata calatorilor ocazionali si procesat in validatoare magnetice.

  • Pastrarea solutiei mai sus amintita va asigura atat cerintele specifice ale Metrorex, cat si compatibilitatea cu sistemul automat de taxare al STB, in vederea realizarii unei viitoare integrari tarifare.
  • Dezvoltarea tehnologica permanenta impune luarea in considerare a unor metodele alternative de plata a calatoriei cu instrumente apartinand altor entitati (banci si companii de telefonie mobila).

Toate echipamentele de validare a accesului (atat validatoare contactless, cat si cele magnetice si cele bancare si GSM) vor fi amplasate in interiorul portilor de constructie modernizate. Validatoarele portilor de intrare vor fi integrate in corpul acestora, cu respectarea conditiilor de ergonomie (accesul cardului, afisaj, butoane, etc). Integrarea este valabila si pentru validatoarele magnetice adoptate si pentru validatoarele bancare si GSM.

Portile de intrare si de iesire propuse vor fi bidirectionale, batante, de tip “Speed Gates” si vor avea acelasi aspect.

Toate portile vor fi echipate cu validatoare tip Contact Less. Toate portile de intrare si 30% din portile de iesire se vor echipa si cu validatoare pentru cartelele magnetice.

Evacuarea de urgenta a calatorilor din statii, avand traseul obligatoriu prin sectiunile de intrare/iesire, va fi asigurata de deblocarea portilor in pozitia deschis, la o comanda si/sau la intreruperea tensiunii de alimentare.

Portile de intrare vor avea toate tipurile de validatoare integrate (magnetic si contactless).

Independenta operationala a sistemelor automate de taxare ale celor 2 operatori (Metrorex si STB) va ramane o caracteristica de baza in conditiile separarii institutionale.

Portile vor trebui dotate cu sistem de numarare a calatorilor in scopul determinarii fluxurilor de calatori.

Va exista posibilitatea de decontare si cu alti operatori de transport public si/sau privat pentru care Metrorex urmeaza sa elibereze titluri de calatorie.

La momentul punerii in functie, in intregul sau, sistemul de taxare va permite validarea cardurilor de tip magnetic, a cardurilor contactless Metrorex, STB, bancar. Sistemul de taxare va trebui configurat tehnic la nivelul echipamentelor si aplicatiilor software, astfel incat sa permita unificarea mai multor tipuri de legitimatii de calatorie specifice Metrorex, STB si altor operatori de transport. Taxarea cu card bancar va face obiectul unor contracte separate Metrorex – banci.

Articolul precedentAUTOSTRADA PASCANI-SUCEAVA – Se lanseaza licitatia pentru proiectarea si constructia Lotului 1. Drumul va avea 33 de km
Articolul următorPREMIERA IN TRANSPORTUL FEROVIAR – Au aparut primele bilete si abonamente metropolitane

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.