O NOUA ACHIZITIE DE TRENURI – ARF cumpara inca noua rame electrice interregionale si 23 de locomotive

Statul roman va cumpara inca noua rame electrice interregionale si 23 de locomotive prin Fondul pentru Modernizare. Autoritatea pentru Reforma Feroviara (ARF) anunta ca au fost avizate de catre Comitetul Tehnico-Economic al Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI) notele de fundamentare ce justifica necesitatea si oportunitatea achizitiei a doua noi obiective de investitii

Vor fi astfel cumparate 9 rame electrice interregionale de lung parcurs RE-IR-2 si 23 locomotive electrice noi cu sisteme ERTMS, capabile sa atinga viteza de 160 km/h si sa tracteze pana la 16 vagoane de calatori.

Acest proiect se inscrie in planul mai larg de inlocuire a parcului de material rulant utilizat in transportul feroviar public de calatori din Romania (in stadiu avansat de achizitie pentru introducerea in circulatia cu calatori ARF are, in prezent, 66 rame electrice de lung parcurs, 62 rame electrice de scurt parcurs, 16 locomotive electrice si 12 automotoare electrice pe combustie de hidrogen; in pregatire sunt 23 locomotive electrice si 60 rame electrice de scurt parcurs)”, mentioneaza ARF.

Procedurile de achizitie vor fi desfasurate de Autoritatea pentru Reforma Feroviara (ARF), in calitate de beneficiar in cadrul proiectului „Sprijinirea reducerii consumului de energie prin eficienta energetica in sectorul transporturilor – material rulant durabil pentru serviciile de transport feroviar pe distante lungi”, finantat prin Fondul pentru Modernizare (FM), instrument nou de finantare ce contribuie la obiectivele Pactului ecologic european prin sprijinirea unei tranzitii juste din punct de vedere social catre o economie verde.

Propunerea de investitie a fost promovata de MTI si confirmata de BEI ca investitie prioritara, in aplicarea art. 6 din Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2020/1001 al Comisiei.

Pasul urmator in pregatirea achizitiei il constituie adoptarea hotararirilor de guvern cu privire la aprobarea indicatorilor tehnico-economici.

Ulterior, ARF va depune la ANAP documentatia de achizitie in vederea lansarii procedurii si primirii de oferte din partea furnizorilor de material rulant interesati.

Noile investitii, prin FM, contribuie la reducerea consumului de energie prin eficienta energetica in sectorul transporturilor, care va asigura, de asemenea, reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, in conformitate cu obiectivele Comisiei de reducere a impactului asupra mediului si de imbunatatire a eficientei energetice”, arata ARF.

 

 

Articolul precedentLICITATIE PENTRU MAGAZINELE DIN AEROPORT – Aeroportul Oradea a lansat licitatia pentru spatiile comerciale din noul terminal
Articolul următorINVESTITII IN PORTUL CONSTANTA – Un nou terminal va fi inaugurat in Portul Constanta pe 15 mai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.