INVESTITII IN PORTUL CONSTANTA – Un nou terminal va fi inaugurat in Portul Constanta pe 15 mai

Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanta va fi inaugurat pe data de 15 mai, anunta ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Sorin Grindeanu. Grindeanu, impreuna cu premierul Marcel Ciolacu si cu alti membri ai Executivului au efectuat zilele acestea o vizita de lucru in Emiratele Arabe Unite si in Qatar, cu scopul de a atrage investitii.

Ne dorim extinderea cooperarii cu partenerii emiratezi pentru Portul Constanta!

Acesta este mesajul pe care l-am avut astazi in cadrul intrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports). Proiectul comun, cu o valoare de peste 82 de milioane de euro, dezvoltat deja cu Administratia Portului Constanta, in baza memorandumului semnat in iunie 2022, a capatat contur, iar pe 15 mai, vom inaugura noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off)”, spune ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Sorin Grindeanu.

2023 a fost anul recordurilor absolute in ceea ce priveste traficul de marfuri.

In Portul Constanta, iar tendinta de crestere se mentine si in anii urmatori. De aceea, suntem interesati de atragerea de finantari pentru cresterea capacitatii portuare pentru reducerea timpilor de descarcare/incarcare a navelor, fluidizarea fluxului de nave in bazinele portului, extinderea capacitatilor de stocare si a retelelor rutiere si feroviare din cadrul Portului”, adauga Grindeanu.

Ministrul Transporturilor a discutat la Abu Dhabi despre extinderea parteneriatului dintre Romania si Emiratele Arabe Unite.

Propunerile noastre au vizat in special sectoarele aerian, rutier si feroviar. Mai exact, Romania isi doreste expertiza si finantare pentru o serie de proiecte de interes international. Astfel, le-am transmis oficialilor emiratezi si reprezentantilor companiilor din EAU ca avem deja primele rezultate ale cooperarii dintre Romania si Emiratele Arabe Unite. Mai exact, la jumatatea lunii mai, vom inaugura noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off), un proiect comun dezvoltat de compania portuara din Dubai (DP World) cu Administratia Portului Constanta, in baza memorandumului semnat autoritatile romane si emirateze”, a precizat el.

Este avuta in vedere continuarea acestei colaborari cu EAU si pe alte proiecte. In acest sens, Ministerul Transporturilor este interesat de dezvoltarea Molurilor III S si IV S din Portul Constanta, digitalizarea Portului, modernizarea retelei feroviare din cadrul acestuia, dar si realizarea unor zone de conectivitate multi-modala pentru transportul de marfuri (naval-feroviar).

Portul Constanta a devenit cel mai important hub de distributie a marfurilor la Marea Neagra pentru Europa Centrala si de Est! Dezvoltarea capacitatii acestuia este absolut necesara pentru intarirea rolului cheie de platforma logistica, in perspectiva procesului de redresare si reconstructie a Ucrainei. De aceea, ne dorim sa continuam actualele parteneriate pe care le avem cu companiile emirateze, prin care Portul Constanta deja isi consolideaza capacitatea strategica si logistica”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul a anuntat noi parteneriate cu tarile din Orientul Mijlociu.

Delegatia a discutat la Doha, in Qatar, despre colaborarea dintre autoritatile romane si cele qatareze in domeniul infrastructurii mari de transport.

Romania este interesata de un parteneriat si de atragerea finantarilor pentru toate sectoarele de transport. Pentru Portul Constanta ne dorim imbunatatirea performantelor manageriale si de control. Pentru domeniul aerian avem in vedere colaborari cu potentiali finantatori, ca urmare a faptului ca Uniunea Europeana nu mai aloca fonduri prin programele operationale. Sectoarele feroviar si rutier au reprezentat puncte de interes pe agenda discutiilor, inclusiv din perspectiva conexiunilor intre Marea Baltica- Marea Neagra- Marea Mediterana. Partea qatareza s-a aratat interesata de potentialul strategic al Romaniei si s-a decis constituirea unui comitet de lucru bilateral care sa analizeze proiectele si oportunitatile de investitii”, a mai spus Grindeanu.

Un subiect important a fost cel al Portului Constanta, care ofera noi oportunitati logistice competitive, devenind cel mai important hub de distributie al UE la Marea Neagra pentru Europa Centrala si de Est odata cu reconfigurarea rutelor logistice. Tot in domeniul infrastructurii, prim-ministrul si reprezentantii statului Qatar au discutat si despre investitii in dezvoltarea capacitatii Aeroportului International Traian Vuia din Timisoara, finantarea constructiei autostrazii Comarnic-Brasov si modernizarea caii ferate Predeal-Brasov.

In ceea ce priveste agricultura, dialogul a vizat, in special, variantele de facilitare a exporturilor de produse romanesti in Qatar in conditii reciproc avantajoase. De altfel, in cadrul vizitei a fost semnat un Memorandum de intelegere privind cooperarea in domeniul carantinei veterinare, importul si exportul de animale vii si pasari neafectate de epidemii si boli contagioase intre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor din Romania si Ministerul Municipalitatii din Statul Qatar.

Premierul Marcel Ciolacu a efectuat zilele acestea o vizita de lucru in Emiratele Arabe Unite si in Qatar, un obiectiv important fiind consolidarea componentei economice, cu accent pe atragerea investitiilor. Guvernul are in plan dezvoltarea unor proiecte de investitii in valoare de 15 miliarde de euro, pentru care acum cauta investitori.

Oficialul roman a fost insotit de ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Afacerilor Externe, Luminita Odobescu, ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, Stefan-Radu Oprea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, Bogdan Ivan, presedinte ANCOM, Valeriu Zgonea, presedinte ANSVSA, Alexandru Bociu, presedintele Hidroelectrica, Karoly Borbely, directorul Portului Constanta, Mihai Teodorescu. Ministrii care fac parte din delegatie au intrevederi oficiale cu omologii din Emiratele Arabe Unite.

In Qatar, prim-ministrul a avut intrevederi cu omologul sau Seicul Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, cu seicul Faisal bin Qassim al-Thani, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Qatar, cu reprezentantii Autoritatii de Investitii din Qatar (QIA), fondul suveran de investitii al Statului Qatar, si cu cei ai Qatari Industrial Manufacturing, in cadrul carora au fost aduse in discutie interesele comune si posibilitatile de cooperare.

In Emiratele Arabe Unite, premierul a avut o intrevedere cu Seicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, Presedintele Emiratelor Arabe Unite si conducatorul Emiratului Abu Dhabi.

Articolul precedentO NOUA ACHIZITIE DE TRENURI – ARF cumpara inca noua rame electrice interregionale si 23 de locomotive
Articolul următorPRIMA AUTOSTRADA PESTE MUNTI – Se organizeaza santierul pe prima sectiune montana care intra in executie in Romania, pe Sibiu-Pitesti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.