Compania Nationala pentru Investitii Rutiere (CNIR) are un nou director general. Inginerul Gabriel Budescu a fost numit la conducerea companiei care trebuie sa preia proiectele de autostrazi de la CNAIR, acesta venind chiar din pozitia de director adjunct al CNAIR. CNIR nu are inca un buget aprobat.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, spunea vineri, 22 martie 2024, ca nu va mai tolera situatia de la CNIR, acolo unde sefii nu sunt in stare sa aleaga un director.
Noul director a fost ales prin votul membrilor Consiliului de Administratie al CNIR. Gabriel Budescu a obtinut cinci voturi, in timp ce Catalin Urtoi a fost votat de trei membri ai CA.
Separarea fostului CNADNR in CNAIR si CNIR (administrare/intretinere si dezvoltare/investitii) este un proiect din Guvernul Dacian Ciolos si obligatie in PNRR. Statutul CNIR a fost publicat in 2021. In 6 septembrie, Catalin Drula il numise pe inginerul constructor Marin Griguta la conducerea CNIR.
Consiliul de Administratie al CNIR a anuntat numirea lui Gabriel Budescu in functia de director general cu mandat de 3 ani, pana in februarie 2027.
,,Consiliul de administratie al CNIR-S.A. a incheiat luni, 25.03.2024, procedura de selectie si recrutare a conducerii executive a companiei, in baza OUG 109/2011. Membrii CA al CNIR S.A. au decis numirea domnului Gabriel BUDESCU pentru pozitia de Director General, respectiv a domnului Cosmin-Vasile NICULA pentru pozitia de Director Financiar, fiecare pentru un mandat valabil pana in luna februarie 2027. Totodata, este preconizat ca in cursul lunii aprilie 2024 sa fie aprobat primul Buget de Venituri si cheltuieli al Companiei Nationale de Investitii Rutiere prin care va fi posibila derularea proiectelor stabilite si operationalizarea efectiva a companiei”, anunta CNIR intr-un comunicat.
Gabriel Budescu vine la conducerea companiei din functia de director general adjunct tehnic al Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Infiintarea CNIR este un proiect inceput inca din Guvernarea Dacian Ciolos (2015) si totodata obligatie prin PNRR.
In termen de trei ani proiectele de investitii de la CNAIR urmeaza sa fie preluate la CNIR, dar decizia se ia prin Ordin al Ministrului Transporturilor.
Compania pentru Investitii Rutiere a fost condusa aproape 12 luni de inginerul Catalin Urtoi, numit interimar, dar caruia nu i-a mai fost prelungit mandatul.
Patru candidati s-au inscris in cursa pentru mandatul de 4 ani la conducerea Companiei Nationale de Investitii Rutiere (CNIR), Compania care va prelua de la CNAIR proiectele de investitii, autostrazi si drumuri expres. In cursa pentru sefia CNIR s-au inscris inginerul Gabriel Budescu, actual director adjunct (tehnic) al CNAIR, inginerul Stefan Ionita, fost director general CNAIR, actual director CESTRIN, Mircea Pop, fost director general CNADNR/CNAIR si inginerul Catalin Urtoi, actual director general interimar al Companiei pentru Investitii Rutiere.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat vineri ca este o chestiune de zile pana cand va mai accepta situatia de la Compania Nationala de Investitii Rutiere, acolo unde a fost facuta o selectie, iar cei de acolo de trei, patru luni ”nu sunt in stare sa gaseasca o majoritate” pentru numirea unui director general.
“E o chestiune de zile sa mai accept situatia de acolo. S-a facut selectie pe 109 (OUG 109/2011 – n.r.). In acest moment, ministerul nu are foarte multa responsabilitate. E borna in PNRR. S-a facut selectie de catre o firma externa, asa cum spune 109, si de vreo doua, trei, patru luni nu sunt in stare sa gaseasca majoritatea, acesti domni si doamne selectate prin 109 sa gaseasca o majoritate sa numeasca un director general. Ceea ce e inacceptabil. Si le-am si transmis. Si Adunarea Generala a Actionarilor probabil le va transmite in zilele urmatoare ca acest lucru nu poate sa continue. Nu pot sa primeasa salarii fara sa aiba indicatori de performanta si toate lucrurile care tin de o buna guvernanta. Si nu au in acest moment pentru ca nu sunt in stare nici macar sa isi aleaga un director. Aceasta situatie nu mai poate continua. Iar Adunarea Generala a Actionarilor probabil ca va lua o decizie din acest punct de vedere”, a declarat Sorin Grindeanu.