TELENOVELA DE LA AEROPORTUL DIN BRASOV – Aeroportul International Brasov-Ghimbav isi prelungeste programul de functionare, dar nicio companie nu zboara inca in afara programului initial

Incepand de luni, 15 ianuarie 2024, Aeroportul International Brasov-Ghimbav va avea un program de functionare de 16 ore, fata de 12 ore pana acum. Astfel, aeronavele vor putea ateriza sau decola de pe Aeroportul Brasov intre orele 07:00-23:00, si nu 07-19.00 ca pana acum. Cu toate aceste, nu exista inca o companie care sa isi fii anuntat intentia de a decola sau ateriza in afara celor 12 ore initiale. Prelungirea programului de functionare a fost anul trecut indelung solicitata de compania aeriana romaneasca Dan Air. Pentru ca aeroportul a amanat decizia pentru luna ianuarie 2024, Dan Air a anuntat la finalul lui octombrie 2023 ca a decis sa renunte temporar la operarea zborurilor de pe Aeroportul International Ghimbav din Brasov, mutand zborurile pe Aeroportul din Bacau.

Intrucat la acest moment nu exista contracte cu companii aeriene care sa opereze in afara programului initial 07:00-19:00, o abordare pragmatica si eficienta in aceasta situatie, analizata si convenita de toate partile implicate este ca in prima faza, programul de functionare al Aeroportului sa fie adaptat corespunzator, in functie de cererile concrete primite din partea operatorilor aerieni, fara a se depasi intervalul de 16 ore”, anunta Consiliul Judetean Brasov.

Ca urmare a solicitarii privind extinderea programului de operare, formulata de Regia Autonoma „Aeroportul International Brasov-Ghimbav” in 27 septembrie 2023, cu completarile ulterioare transmise in intervalul octombrie 2023 – ianuarie 2024, conducerea Autoritatii Aeronautice Civile Romane (AACR) a aprobat schimbarea propusa si a emis in data de 11 ianuarie 2024 Conditiile de Certificare pentru Aeroportul International Brasov-Ghimbav RO – 25/2023 Editia 2.

Astfel, aeronavele planificate vor putea ateriza sau decola de pe Aeroportul Brasov in intervalul orar 07:00-23:00. Amintim ca decizia de prelungire a orarului AIBG a fost convenita inca din 30 octombrie 2023, de oficialii Consiliului Judetean Brasov, cei ai Aeroportului International Brasov-Ghimbav si conducatorii institutiilor care reglementeaza domeniul aeronautic in tara noastra – Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA RA si Autoritatea Aeronautica Civila Romana”, precizeaza CJ Brasov.

Acesta a fost un pas in vederea unui program de functionare non-stop, de 24 de ore.

Dupa adresa din 29 noiembrie 2023 prin care ROMATSA si-a reconfirmat acordul privind extinderea programului Aeroportului International Brasov-Ghimbav de la 12 la 16 ore, am primit si documentul Autoritatii Aeronautice, semnat de domnul director general Nicolae Stoica, in baza caruia din 15 ianuarie 2024 avem aprobarea pentru orarul prelungit. Impreuna cu domnul director Constantin Albu, in parteneriat cu Consiliul de Administratie al AIBG, cu sprijinul institutiilor publice din cadrul aeroportului si cu suportul permanent asigurat de ROMATSA si AACR am facut toate demersurile premergatoare acestui moment mult asteptat atat de noi, ca administratori ai obiectivului, cat mai ales de companiile aeriene interesate de Aeroportul Brasov si cu totii suntem multumiti ca am reusit sa facem acest prim pas spre un program de 24 de ore din 24”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Brasov, Todorica-Constantin Serban.

Directorul general al AIBG Constantin Albu este pregatit alaturi de intreaga echipa sa raspunda necesitatilor noului program de 16 ore.

Ma bucur ca am reusit intr-un timp foarte scurt sa punem la punct toate aspectele care tin de functionarea Aeroportului Brasov in conformitate cu normativele autoritatilor de reglementare, sa rezolvam cerinte punctuale venite din partea institutiilor care-si desfasoara activitatea in cadrul AIBG si mai ales sa documentam foarte bine solicitarea noastra de extindere a programului, astfel incat conducerea Autoritatii Aeronautice Civile Romane sa ne dea acordul si sa ne sprijine in acest demers. Sunt convins ca in perioada urmatoare activitatea de transport va cunoaste o crestere remarcabila”, a afirmat Constantin Albu.

De ce a renuntat Dan Air sa mai zboare de pe Aeroportul Brasov

Compania aeriana romaneasca Dan Air a decis anul trecut sa renunte temporar la operarea zborurilor de pe Aeroportul International Ghimbav din Brasov si sa mute toate zborurile pe Bacau. Decizia a venit imediat in contextul in care pe data de 30 octombrie 2023, reprezentantii aeroportului din Brasov au comunicat ca extinderea programului de functionare de la 12 ore, la 16 ore, se va face abia din data de 15 ianuarie 2024.

Programul restrans, lipsa dotarilor corespunzatoare ale aeroportului, esentiale pentru efectuarea zborurilor pe timp de iarna si lipsa de facilitati oferite companiilor aeriene au ost motivele care au determinat Dan Air sa isi mute cursele pe Aeroportul International din Bacau. Mai multi operatori aerieni romani si straini asteptau prelungirea programului Aeroportului Brasov. In urma plecarii Dan Air, pe aeroportul din Brasov a ramas o singura companie aeriana, Wizz Air.
Compania a inceput sa zboare de pe Aeroportul International Brasov-Ghimbav imediat dupa inaugurarea lui, in luna iunie 2023. A fost, timp de doua luni, singurul operator aerian care efectua curse regulate de acolo.

La data de 1 septembrie 2023, Dan Air a transmis Aeroportului Brasov orarul de zbor pentru sezonul de iarna, cand trebuia sa intre in vigoare prelungirea programului de functionare, de la 12, la 16 ore, asa cum a spus ca le-a fost fost promis de catre autoritatile locale. Pentru a se asigura ca Aeroportul Brasov va fi operational si in conditii de vizibilitate redusa, a adresat o scrisoare catre autoritatile locale si cele centrale si a cerut clarificari si confirmari pentru noul program.

Astfel, Dan Air planuia sa aduca la Brasov inca o aeronava, pentru a creste frecventa curselor si implicit a traficului de pasageri. Urma ca frecventa zborurilor pe saptamana sa creasca, la fel si numarul de destinatii (se adaugau Paris, Malaga, Roma, Dublin, Tel-Aviv, Dubai si Olso). Raspunsul a venit abia pe 30 octombrie 2023, odata cu anuntul oficial de amanare a prelungirii programului pana in 2024.

Articolul precedentAIRBUS IA FATA AMERICANILOR DE LA BOEING – Airbus are comenzi pentru aproape 9.000 de avioane. Scade increderea in Boeing. ”Calatoriile s-au intors”
Articolul următorAUTOSTRADA SUPLACU DE BARCAU – CHIRIBIS – Pe 15 martie incep lucrarile pentru proiectarea si executia sectiunii de autostrada de 26 km

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.