BILANTUL DRUMURILOR IN ROMANIA – Statul a investit 12,7 miliarde lei in modernizarea si intretinerea infrastructurii. Au fost pusi in circulatie 80 de km de autostrada si drum expres

Cristian Pistol, directorul general al Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), face bilantul drumurilor in Romania si spune ca 2023 a fost un an bun pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere in Romania. Bugetul CNAIR pentru anul 2023 a fost de 12,7 miliarde lei, bani care au fost cheltuiti in totalitate pentru modernizarea si intretinerea infrastructurii rutiere.

La ora actuala avem in derulare licitatii de lucrari in valoare de 11,9 miliarde lei pentru constructia a inca aproximativ 120 de km de drumuri modern”, spune Cristian Pistol.

Contractul pentru proiectarea si executia celor 24,4 km dintre Targu Mures si Miercurea Nirajului (ultimul contract finantat prin PNRR) parte a A8, urmeaza sa fie semnat in scurt timp, dupa reevaluarea ofertelor, spune seful CNAIR.

Absorbtia fondurilor europene pentru constructia de noi obiective a ajuns la 114,64%. Contractele finantate prin PNRR sunt semnate in proportie de 99%.

Pe langa deschiderea circulatiei pe Podul Suspendat peste Dunare de la Braila, in anul 2023 au fost pusi in circulatie 80 de km de autostrada si drum expres (din 96 de km receptionati) mult peste media anuala din ultimii 33 de ani (26,6 km).

2023 este un an record al semnarilor de contracte de lucrari, cu 21 de contracte in valoare de peste 21,5 miliarde lei (4,3 miliarde euro) pentru constructia a 472,47 km de infrastructura rutiera:

– 308,59 km – autostrada;

– 17,70 km – drum expres;

– 146,18 km – drum national.

Tot in 2023 CNAIR a lansat si licitatii pentru proiectarea (elaborarea Studiilor de Fezabilitate) pentru inca 322 km de autostrada.

Finalul anului 2023 ne gaseste cu constructori pe toate loturile din A7, A0 si Sibiu – Fagaras (parte a A13), adauga reprezentantul CNAIR.

O alta premiera este deschiderea circulatiei pe primii km ai Autostrazii de Centura Bucuresti (A0), atat pe sectiunea din nord cat si pe cea din sud.

De asemenea, in anul 2023 Compania de Drumuri a castigat in instante (pana in prezent) 58 din cele 85 de litigii administrative. Aceasta reprezinta o rata a deciziilor favorabile CNAIR de 68%, din litigiile inregistrate anul trecut.

Pentru a obtine toate aceste rezultate am apelat la calea dialogului permanent cu partenerii nostri (institutionali si contractuali), ceea ce a dus de cele mai multe ori la gasirea de solutii acolo unde au existat diverse probleme sau obstacole”, afirma Cristian Pistol.

Articolul precedentO NOUA BUCATA DIN CENTURA BUCURESTI DESCHISA – A fost deschisa circulatia pe un nou tronson de 9 km din A0, intre DN 5 si DN 6. In anul 2024 vom putea circula pe toti cei 51 km ai A0 Sud
Articolul următorCENTURA BLOCATA – Centura Biharia, blocata de sase situri arheologice

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.