AUTOSTRADA BACAU-PASCANI, LA FAZA PE EXPROPRIERI – Ministerul Transporturilor pregateste exproprieri de 14,8 milioane lei pentru Autostrada Bacau – Pascani

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a pregatit documentatia pentru declansarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privata situate pe amplasamentul suplimentar, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national Autostrada Bacau – Pascani„.

In acest sens, sumele prevazute ca juste despagubiri sunt in valoare de 14,81 milioane lei, pentru 1.413 de  imobile, avand suprafata totala de 4.021.846 mp, arata proiectul de Hotarare a Guvernului privind declansarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privata situate pe amplasamentul suplimentar, aprobarea listei imobilelor proprietate publica a statului, precum si aprobarea listei imobilelor proprietate publica a unitatilor administrativ – teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national  Autostrada Bacau – Pascani.

Pentru prezentul proiect de Hotarare a Guvernului este necesara aprobarea sumei de 14.813.600 lei, care se aloca de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, in conditiile legii, in limita prevederilor bugetare anuale aprobate, la capitolul 84.01 ”Transporturi”, subcapitolul 03 ”Transport rutier”, titlul 61 “Proiecte cu finantare din sumele aferente componentei de imprumut a PNRR”, articolul 61.06 „Transferuri din bugetul de stat catre intreprinderi publice si institute nationale de cercetare-dezvoltare pentru sustinerea proiectelor aferente PNRR”, alineatul 61.06.02 Finantare nationala”, se mentioneaza in proiect.

Astfel, pentru realizarea lucrarilor aferente obiectivului de investitii ”Autostrada Bacau – Pascani” este necesar a fi expropriata o suprafata suplimentara de teren de 4.021.846 mp, aferenta unui numar de 1.413 imobile proprietate privata, situate pe raza localitatilor  Saucesti, Beresti – Bistrita si Filipesti, din judetul Bacau si a localitatilor Secuieni, Horia, Trifesti, Cordun si Dulcesti, din judetul Neamt si a localitatilor Mircesti, Halaucesti, Mogosesti – Siret, Stolnicesti – Prajescu si a Municipiului Pascani, din judetul Iasi, pentru care este necesara aprobarea declansarii procedurii de expropriere.

Autostrada Bacau – Pascani face parte din reteaua rutiera TEN-T Central, obiectivul fiind, de asemenea, cuprins in Master Planul General de Transport al Romaniei, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 666/2016.

Autostrada Bacau – Pascani strabate teritoriul administrativ a trei judete:

  • judetul Bacau, de la km 0+000 la km 21+217
  • judetul Neamt, de la km 21+217 la km 49+299
  • judetul Iasi, de la km 49+299 la km 77+393,7.

Autostrada Bacau – Pascani are o lungime de 77,39 km si se imparte in 3 tronsoane distincte, astfel:

– Lotul 1 (km 0+000 – Km 30+300), intre UAT Saucesti (BC) si Trifesti (NT);

–  Lotul 2 (km 30+300 – Km 49+299), intre Trifesti (NT) si Gheraesti (NT);

–  Lotul 3 (km 49+299 – Km 77+393.7), intre Mircesti [IS] si Pascani [IS].

Pentru proiectul autostrazii Bacau – Pascani a fost obtinut Avizul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii nr. 38/47 din data de 8 aprilie 2022 privind aprobarea documentatiei tehnico-economice faza „studiu de fezabilitate” si a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, cu numarul 528 din data de 30 mai 2022, Hotararea Guvernului nr. 688/2022 pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenti obiectivului de investitii „Autostrada Bacau – Pascani”, judetele Bacau, Neamt si Iasi.

Pentru continuarea lucrarilor aferente obiectivului de investitii ”Autostrada Bacau – Pascani” a fost emis Avizul C.T.E. nr. 5521/19.10.2023 prin care s-a aprobat Proiectul Tehnic – completare locatii gropi de imprumut, ca urmare a faptului ca materialul de umplutura devine insuficient din punct de vedere cantitativ si pentru acoperirea deficitului si in vederea asigurarii materialului necesar realizarii terasamentelor s-au identificat 25 locatii noi, avand o suprafata totala de 427,19 ha.

In vederea continuarii lucrarilor la obiectivul de investitie mai sus mentionat, este necesara ocuparea unei suprafete suplimentare de teren cu sau fara investitii, respectiv suprafata totala de 4.021.846 mp, aferenta unui numar de 1.432 imobile, aflate pe raza unitatilor administrativ teritoriale a localitatilor Saucesti, Beresti – Bistrita si Filipesti, din judetul Bacau si a localitatilor Secuieni, Horia, Trifesti, Cordun si Dulcesti, din judetul Neamt si a localitatilor Mircesti, Halaucesti, Mogosesti – Siret, Stolnicesti – Prajescu si a Municipiului Pascani, din judetul Iasi pentru care este necesara declansarea procedurii de expropriere”, se mai arata in nota de fundamentare.

De asemenea, pentru asigurarea terenurilor necesare gropilor de imprumut aferente lucrarii de utilitate publica ”Autostrada Bacau – Pascani” este necesara ocuparea unei suprafete de 2.298 mp apartinand proprietatii publice a statului si o suprafata de 84.423 mp apartinand proprietatii publice ale unitatilor administrativ – teritoriale.

Proiectul de act normativ urmareste exclusiv aprobarea listei cuprinzand imobilele proprietate publica a unitatilor administrativ teritoriale, urmand ca operatiunea privind schimbarea administratorului asupra acestor imobile, in favoarea reprezentantului administratorului sa faca obiectul unui proiect de act normativ distinct fata de prezentul proiect.

Articolul precedentSE PREGATESTE CENTURA MEDIASUlUI – Centura Medias va avea aproape 9 km va costa 1,15 miliarde lei
Articolul următorPASAJ NOU IN BUCURESTI – Pasajul ”Europa Unita” a costat 73 de milioane de lei si e unul dintre cele mai mari din Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.