”OCOLITOAREA MARE” A BRASOVULUI – Drumuri de 53 km vor fi modernizate. „Ocolitoarea mare” a municipiului Brasov ajunge in etapa exproprierilor

Administratia judeteana din Brasov pregateste terenul pentru o ampla investitie in infrastructura rutiera: modernizarea si reabilitarea drumurilor care alcatuiesc „Ocolitoare mare” a municipiului Brasov.

Este vorba despre cinci tronsoane din drumurile judetene DJ 103B, DJ 103A, DJ 112, DJ 112A, si DJ 112B, a caror lungime totala este de 53,129 km si care, odata modernizate, vor asigura mobilitatea populatiei atat in proximitatea municipiului Brasov, cat si spre si dinspre judetul Covasna, precum si dezvoltarea economica a localitatilor traversate de acestea.

Conducerea Consiliului Judetean Brasov s-a intalnit in sedinta extraordinara convocata de indata, iar alesii judeteni au aprobat declararea de utilitate publica de interes judetean a lucrarilor aferente obiectivului „Modernizare, reabilitare DJ 103B Sacele (DN 1A)-Tarlungeni-Budila-Teliu (DN 10)-limita de judet Covasna km 0+490–15+800, DJ 103A km 11+000–12+000, DJ 112A Harman (DN 11)-Bod-Halchiu-Codlea-Vulcan-DN 73A km 0+000–38+980, DJ 112B Cristian DN 73-Vulcan (DJ 112A) km 2+151–5+030”.

Totodata, a fost aprobata declansarea procedurilor de expropriere pentru cauza de utilitate publica a terenurilor proprietate privata situate pe amplasamentul acestui obiectiv, expropriator fiind UAT Judetul Brasov prin Consiliul Judetean Brasov.

In acest sens, a fost aprobata lista imobilelor (terenuri) supuse exproprierii si cea a sumelor individuale aferente despagubirilor ce urmeaza a fi acordate proprietarilor, ambele fiind cuantificate in baza unei documentatiei realizate de un expert ANEVAR.

Sumele care vor reveni proprietarilor sunt asigurate din bugetul local al UAT Judetul Brasov pe anul 2023, la ultima rectificare bugetara fiind prevazuta o alocare de 1.000.000 de lei.

Planul topografic ce contine coridorul de expropriere, lista imobilelor supuse exproprierii individuale si cea a sumelor individuale aferente despagubirilor se aduc la cunostinta publica prin afisare la sediul Consiliului Judetean Brasov, pe pagina de internet a institutiei si la sediul unitatilor administrativ-teritoriale pe raza carora se afla terenurile expropriate.

Pentru acest proiect investitional a fost elaborata documentatia tehnica, respectiv expertiza tehnica, studiu de fezabilitate cu elemente DALI, studiu geotehnic, studiu hidrotehnic, studiu trafic, iar toate aceste documentatii au facut obiectul unui proiect finantat cu fonduri europene in cadrul Programului Operational Asistenta Tehnica 2014-2020. Aceste documentatii vor sta la baza cererii de finantare din bani europeni a implementarii lucrarilor pe care Consiliul Judetean Brasov o va depune la Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, imediat ce va fi deschis apelul de proiecte destinat infrastructurii rutiere in cadrul Programului Regiunea Centru 2021-2027.

Urgenta adoptarii hotararii de astazi a fost justificata de necesitatea incadrarii in termenul de finalizare a contractului de finantare prin POAT, care este 15 decembrie 2023.

„Ma bucur ca am facut inca un pas necesar si obligatoriu in vederea materializarii acestui proiect pe care il consideram unul dintre cele mai importante obiective pe care le vom implementa cu fonduri europene in urmatorul exercitiu financiar. Drumurile judetene din proximitatea municipiului Brasov incluse in proiect vor fi reabilitate si modernizate in totalitate, astfel incat sa asigure necesitatile unui transport rutier modern si in conditii de siguranta pentru toti participantii la trafic. La nivelul administratiei judetene avem un parcurs bun in ceea ce priveste definirea si pregatirea noilor proiecte investitionale pe care le avem in atentie pentru perioada urmatoare, a spus presedintele Consiliului Judetean Brasov, Serban Todorica-Constantin.

Descrierea drumurilor si traseelor care fac obiectul investitiei:

– DJ 103B – 14,183 km lungime. Tronsonul traverseaza localitatile Sacele (DN 1A), Tarlungeni, Budila, Teliu si se intersecteaza cu DN 10 in comuna Teliu la km 15+183. Segmentul de drum cuprins intre km 0+490 si km 1+000 limita intravilan Municipiul Sacele, precum si cel cuprins intre intersectia cu DN 10, pana la limita judetului Covasna nu fac obiectul contractului de proiectare.

– DJ 103A – 990 metri lungime. Drumul se afla pe teritoriul administrativ al comunei Tarlungeni si este cuprins intre intersectiile cu DJ 103B din localitatea Tarlungeni.

– DJ 112 – 1,491 km lungime. Tronsonul este cuprins intre intersectia cu DN 11 si intersectia cu DJ 112A din localitatea Harman.

– DJ 112A – 33,743 km lungime. Tronsonul porneste de la intersectia cu DJ 112 din localitatea Harman si traverseaza localitatile Harman (DN11), Bod, Halchiu, Codlea, Vulcan, pana la intersectia cu DN 73A. Intravilanul Municipiului Codlea (km 22+800–26+050) nu face obiectul prezentului contract.

– DJ 112B – 2,722 km lungime. Tronsonul porneste de la intersectia cu autostrada A3 pana la intersectia cu DJ 112A din localitatea Vulcan si se afla pe teritoriul administrativ al comunei Vulcan.

Articolul precedentINVESTITII IN DRUMURILE DIN DAMBOVITA – Drumurile din comunele dambovitene Morteni, Visina, Selaru si Petresti vor fi modernizate
Articolul următorPRIMII KILOMETRI DIN CENTURA BUCURESTI, DATI IN TRAFIC – Se poate circula pe 10 km din cei 19 km construiti ai A0 Nord. Umbrarescu a terminat drumul cu sapte luni mai devreme

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.