DOUA NOI PUNCTE DE TRECERE A FRONTIEREI SPRE UNGARIA – Un punct de trecere a frontierei va fi in Beba Veche, celalalt in Cenad, unde se va construi un pod peste Mures

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu si ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, au semnat vineri un Memorandum privind deschiderea a doua noi puncte de trecere a frontierei spre Ungaria, in vestul tarii si realizarea infrastructurii pentru acestea. Un punct de trecere a frontierei va fi deschis la Beba Veche, cea mai vestica localitate din Romania, spre Kubekhaza, in Ungaria. Derularea acestui proiect, pe partea romana, se va realiza prin intermediul CNAIR. Al doilea punct de precere a frontierei va fi deschis pe un viitor pod care va fi reconstruit peste raul Mures, la Cenad, in judetul Timis.

Prin aceste 2 noi puncte de trecere, numarul total de puncte de trecere frontiera intre Romania si Ungaria ajunge de la 12 la 14.

Am semnat astazi doua Memorandumuri de Intelegere intre Romania si Ungaria pentru infiintarea unui nou punct de trecere a frontierei la Beba Veche si realizarea unei noi conexiuni rutiere la Cenad. Ambele proiecte sunt asteptate de ani de zile de locuitorii din aceste zone si au o importanta deosebita pentru dezvoltarea economica regional”, spune Sorin Grindeanu.

Localitatea Beba Veche din judetul Timis se invecineaza atat cu Ungaria, cat si cu Serbia, insa granitele dintre cele trei tari se deschid doar o data pe an, timp de cateva ore, atunci cand are loc sarbatoarea Triplex Confinium, de obicei in ultimul weekend din luna mai. Aici se doreste construirea unor punte de frontiera cu ambele tari vecine. Deja Ungaria a reusit deschiderea, in zona, unui punct de trecere spre Serbia.

Proiectele vor contribui inclusiv la intarirea relatiilor de colaborare dintre Romania si Ungaria. Demersurile pentru deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei in zona localitatilor Beba Veche (Romania) – Kübekháza (Ungaria) au fost validate la nivel tehnic de ambele parti. Proiectului va incepe cu etapa de proiectare (elaborarea SF), derulata de CNAIR si finantata prin bugetul de stat”, adauga ministrul Transporturilor.

Pentru comunitatile din zona Cenad/Nagycsanád urmeaza sa fie reconstruit podul peste raul Mures.

Proiectul va fi derulat prin Consiliul Judetean Timis si va fi finantat prin programul de cooperare transfrontaliera Romania – Ungaria.

Si ministrul Afacerilor Externe din Ungaria, Peter Szijjarto, a vorbit de importanta colaborarii dintre Ungaria si Romania.

E de interes strategic pentru Ungaria sa poata colabora cat mai strans cu Romania. Ne leaga atat direct, cat si figurativ milioane de conexiuni. Si, cu cat reusim sa avem mai multe puncte de legatura si fizice, colaborarea va fi mai de succes. Am ajuns la acest acord strategic cu Romania sa crestem numarul de puncte de trecere frontiera la granita cu Romania. In consecinta, urmatorii ani vor fi despre mari constructii de drumuri la granita dintre cele doua tari. (…) Astazi am semnat un nou memorandum pentru deschiderea a doua noi puncte, unul la Beba Veche cu conexiune la Kubekhaza pe partea maghiara. Acest punct va fi dat in folosinta cel tarziu in 2 ani. Astazi am semnat si un acord pentru reconstruirea unui pod intre cele doua tari. Reconstruim podul peste Mures de la Cenad care a fost distrus in 1940. Prin aceste 2 noi puncte de trecere, numarul total de puncte de trecere frontiera intre Romania si Ungaria ajunge de la 12 la 14. Acest numar va fi completat de cele doua autostrazi, si astfel ajungem la 16. Poate creste intr-o secunda si la 26 si asta datorita faptului ca intre cele doua tari mai sunt inca 10 conexiuni rutiere care pot fi folosite doar o singura zi pe saptamana din cauza faptului ca Romania n-a aderat inca la Schengen”, a spus ministrul Afacerilor Externe din Ungaria.

Articolul precedentCLUJUL INVESTESTE 30 DE MILIOANE DE LEI IN INFRASTRUCTURA RUTIERA – Vor fi iluminate 188 de treceri de pietoni de pe drumurile judetene
Articolul următorCONSTRUCTORUL BULGAR TRAGE IN JOS LOTUL MIZIL-PIETROASELE – Lotul 2 al Autostrazii Moldovei costa 1,25 miliarde lei, fara TVA, si doar romanii lucreaza. Bulgarii de la Trace, somati iar sa grabeasca ritmul

1 COMENTARIU

  1. Pentru contributia sa la dezvoltarea relatiilor dintre cele doua tari si pentru initierea acestor proiecte, le felicit pe Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, dar si pe ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, pentru deschiderea celor doua noi puncte de trecere a frontierii. Acest lucru va contribui la intarirea relatiilor de confirmare dintre cele doua tari si, in plus, va facilita dezvoltarea economica a celor doua parti ale granitei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.