BANI PENTRU MASINILE VECHI – 5.000 de brasoveni pot beneficia de 3.000 de lei daca renunta la masina uzata

5.000 de brasoveni pot beneficia de 3.000 de lei daca renunta la masina uzata. Administratia Fondului pentru Mediu a anuntat deschiderea inscrierilor pentru programul Rabla Local, un program care ofera fiecarei persoane suma de 3.000 de lei daca renunta la autoturismul uzat pe care il are in proprietate. Brasovul este una dintre municipalitatile importante care au obtinut suma maxima de finantare, respectiv 12 milioane de lei, pentru casarea a 5.000 de autovehicule. Cofinantarea AFM reprezinta 80% din valoarea sumei totale alocate acestui proiect la nivelul municipiului Brasov, iar diferenta va fi acoperita din bugetul local.  

Din aceasta saptamana intram intr-o noua etapa in ceea ce priveste programul Rabla Local: brasovenii pot depune solicitarile de finantare pe site-ul AFM. Brasovul va beneficia de finantare pentru numarul maxim de autovehicule prevazut pentru orasele mari, respectiv 5.000 de autoturisme, care inseamna o alocare in valoare de 12 milioane de lei de la AFM si 3 milioane de lei din bugetul local. Fiecare brasovean care vrea sa renunte la autoturismul sau vechi va primi 3.000 de lei. Este un program prin care eliberam orasul de 5.000 de masini vechi, poluante, sau care ocupa inutil domeniul public, este un program pentru un Brasov cu un aer mai curat”, a declarat primarul Allen Coliban.

Conform precizarilor AFM, persoanele fizice trebuie sa isi creeze un cont de utilizator pe site-ul AFM. Daca exista un cont deja creat, acesta este valabil doar daca a fost utilizat in cadrul unui program destinat persoanelor fizice (de ex. programul „Casa Verde fotovoltaice 2023”). Dupa crearea contului, persoanele fizice se pot inscrie in program.

In cadrul unui cont pot fi realizate inscrieri aferente unui singur CNP. Persoana fizica se poate inscrie o singura data in aplicatie.

Persoana fizica trebuie sa aiba domiciliu pe raza teritoriala a primariei unde se afla in evidentele fiscale autovehiculul uzat pentru care solicita finantare.  

Persoana fizica se va inscrie in aplicatie doar in cazul in care primaria in raza careia domiciliaza se regaseste in lista prevazuta in aplicatia informatica si pe site-ul AFM.

Dupa inscriere, AFM intocmeste lista cu persoanele fizice eligibile si o comunica municipalitatii. Primaria Brasov va publica lista cu persoanele fizice eligibile, dupa care aceste persoane demareaza procedura de casare a autovehicul, conform prevederilor HCL nr. 294/26.04.2023, privind casarea autovehiculelor uzate.

Pentru a putea beneficia de stimulentul de casare, solicitantul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

a) sa fie o persoana fizica cu domiciliu in municipiul Brasov;

b) sa detina in proprietate un autovehicul uzat inmatriculat pe numele sau de cel putin 5 ani si sa se afle in evidentele fiscale ale municipiului Brasov, cu exceptia persoanei fizice care a devenit proprietar ca urmare a partajului judiciar sau a dezbaterii procedurii succesorale;

c) sa nu aiba obligatii restante de plata a taxelor, impozitelor, amenzilor si contributiilor catre bugetul de stat si bugetul local, conform prevederilor legale in vigoare;

d) sa nu fi obtinut si nici sa nu fie pe cale sa obtina finantare prin proiecte ori programe finantate din alte fonduri publice, fonduri comunitare, inclusiv prin Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national 2020—2024 sau prin Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, 2020—2024, pentru acelasi autovehicul uzat cu care participa in program;

e) sa nu fie condamnat pentru infractiuni impotriva mediului, prin hotarare judecatoreasca definitiva;

f) sa se angajeze sa predea spre casare si sa radieze din circulatie si din evidentele fiscale autovehiculul uzat pentru care solicita stimulentul pentru casare;

g) sa se angajeze ca nu va achizitiona un autoturism cu norma de poluare Euro 5 si/sau inferioara in termen de 3 ani de la primirea stimulentului pentru casare.

Conform ghidului de finantare, AFM asigura 80% din stimulentul de casare, iar Primaria Brasov va cofinanta proiectul cu 20% din stimulent. Astfel, fiecare brasovean care vrea sa scape de masina lui veche va primi suma de 3.000 de lei, adica stimulentul acordat beneficiarului care va preda spre casare si radiere din circulatie si din evidenta fiscala a unui autovehicul uzat.

Articolul precedentPRIMARUL CAPITALEI VREA SA IA 250 DE TRAMVAIE NOI – Valoarea estimata a acestor noi tramvaie este de 836,5 milioane euro
Articolul următorSE MODERNIZEAZA DRUMURILE JUDETENE DIN GALATI – Autoritatile investesc 28 milioane euro in reparatia a 50 de km de drum judetean

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.