Podul peste Dunare de la Braila, supranumit Golden Gate de Romania, a fost inaugurat. Lucrarile au costat jumatate de miliard de euro, insa au fost finalizate cu doi ani intarziere. Aceasta minune inginereasca a Romaniei are o lungime totala de 1.974 m. Soselele de legatura nu sunt gata inca.
La eveniment au participat presedintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu, presedintele Senatului, Nicolae Ciuca, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, comisarul european pentru Transporturi Adina Vălean, dar si fostul premier Mihai Tudose.
Aici gasiti video cu noua investitie colosala.
“Imi face o deosebita placere sa particip la inaugurarea podului suspendat peste Dunare, care leaga, incepand de astazi, judetele Braila si Tulcea. Aceasta este cea mai ampla constructie ridicata in Romania in ultimele trei decenii si este al treilea pod ca marime din Europa. Ii felicit pe toti cei implicati in acest proiect de investitii pentru eforturile depuse si pentru rezultatul obtinut. Avem o noua dovada, cat se poate de puternica, a faptului ca si in Romania, daca exista vointa si seriozitate, se pot duce la capat proiecte majore de infrastructura. Multumiri speciale trebuie aduse si partenerilor japonezi si italieni pentru implicarea si profesionalismul de care au dat dovada. In urma cu doi ani, cand s-a aniversat centenarul relatiilor bilaterale dintre Japonia si Romania, proiectul acestui pod a fost prezentat ca exemplu concludent al colaborarii dintre Japonia si Uniunea Europeana”, a declarat presedintele Klaus Iohannis, prezent la inaugurarea podului.
El a mentionat ca aceasta constructie este “una dintre cele mai ambitioase initiative de modernizare a infrastructurii de transport din Romania, realizata cu fonduri europene, cu expertiza internationala de referinta si cu tehnologie de ultima generatie”.
Presedintele Romaniei a mai afirmat ca infrastructura de transport are un potential imens de stimulare a dezvoltarii economice si de crestere a calitatii vietii.
Podul suspendat peste Dunare este, in momentul de fata, cea mai mare lucrare de infrastructura din Romania din ultimii 30 de ani, materializata prin asocierea a doua firme – una din Italia si cealalta din Japonia.
”Sunt onorat sa celebram astazi munca serioasa si de buna calitate. Prin inaugurarea acestui pod spectaculos, de altfel, Romania transmite Europei si lumii intregi un mesaj clar. Iar acest mesaj este ca vrem, stim si mai ales putem sa ne construim destinul ca o natiune europeana puternica si mandra! Podul suspendat pe care ne aflam este un exemplu in multe privinte. Este un exemplu al muncii in echipa, al cooperarii internationale intr-o lume moderna si plina de provocari. Un consortiu italo-japonez a lucrat cot la cot cu zeci de subcontractori romani. Firmele noastre au participat cu sute de oameni si mii de masini, utilaje, macarale si tehnologie diversificata”, a spus premierul Marcel Ciolacu, la inaugurare.
Supranumit ”Golden Gate” al Romaniei, Podul suspendat peste Dunare a atins noi inaltimi, distanta dintre cei doi piloni inalti de 192,64m, cunoscuta si ca deschiderea centrala, este de 1.120 m.
”Cele 500 de milioane de euro investite in pod s-au intors, in mare parte, in economia romaneasca – mai ales in aceasta regiune. Beneficiare sunt familiile a mii de angajati de la companii din judete precum Braila, Tulcea si Galati, care au lucrat si lucreaza inca la finalizarea intregului obiectiv. Acesti bani alimenteaza de patru ani economia locala. Acesti bani au insemnat, cu siguranta, zeci de mii de vise transformate in realitate in viata de zi cu zi a unor copii, a unor parinti si chiar a unor bunici”, a aratat premierul.
De asemenea, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a aratat ca este prima conexiune rutiera din istoria Romaniei dintre judetele Tulcea si Braila si este dovada ca statul roman stie sa investeasca si sa atraga bani europeni, stie sa abordeze strategic dezvoltarea regiunilor din Romania. Ministrul a anuntat ca pana la sfarsitul anului va trebui sa fie finalizat si drumul de aproape 20 de kilometri pana la Jijila.
“Pana la sfarsitul anului va trebui sa fie finalizat si drumul de aproape 20 de kilometri pana la Jijila. La inceputul anului viitor trebuia sa fie finalizat drumul expres Braila – Galati. Pe malul brailean acest pod se va descarca in acest drum expres. Tot in aceasta zona e aproape finalizat studiul de fezabilitate pentru drumul expres Braila – Focsani, urmand ca in lunile viitoare sa putem sa il scoatem la licitatie. Si tot asa pentru drumul expres Braila – Buzau”, a spus ministrul.
Sorin Grindeanu a aratat ca este prima conexiune rutiera din istoria Romaniei dintre judetele Tulcea si Braila.
”Acest pod pana la urma este dovada ca statul roman stie sa investeasca si sa atraga bani europeni, stie sa abordeze strategic dezvoltarea regiunilor din Romania si mai ales stie sa creeze oportunitati pentru noi locuri de munca. Romania isi consolideaza prin aceasta lucrare de infrastructura inclusive rolul strategic la frontiera de est a Uniunii Europene si a Aliantei Nord-Atlantice”, a mai aratat Grindeanu.
La randul sau, comisarul european pentru Transporturi, Adina Valean, a declarat ca podul care leaga Braila de Tulcea este unul dintre cele mai mari si sofisticate tehnic din Uniunea Europeana si demonstreaza ca Romania are capacitatea de a dezvolta proiecte complexe de infrastructura.
“Ma bucur in mod special sa fiu astazi reprezentantul Comisiei Europene la inaugurarea acestui pod, un proiect romanesc de succes, in aceeasi masura un proiect european de succes. Noul pod a primit o finantare de 363 de milioane de euro din partea institutiilor europene din fondurile de coeziune. Fiecare proiect de infrastructura aduce prosperitate si confort pentru cetateni. Cele aproape 50 de minute economisite in trecerea Dunarii prin aceasta noua conexiune ne asteptam sa duca la dezvoltarea economica in regiune, pentru comunitatea de transportatori sa aiba un impact pozitiv pentru regiunile Moldova si Dobrogea”, a declarat Adina Valean, joi, la inaugurarea podului de la Braila.
Ea a precizat ca acest pod are o importanta si in contextul geopolitic al razboiului din Ucraina.
“Podul pe care il inauguram astazi este unul dintre cele mai mari si sofisticate tehnic din Uniunea Europeana si demonstreaza ca Romania are capacitatea de a dezvolta proiecte complexe de infrastructura. Sper ca aceasta capacitate sa fie pusa in practica pentru finalizarea si initierea de noi lucrari esentiale, indelung asteptate de comunitatea romanilor, cetatenilor, dar si de comunitatea de business din Romania. Avem la dispozitie in acest moment fonduri ale Uniunii Europene mai mari, mai multe decat oricand, iar nevoile noastre de infrastructura moderna sunt inca foarte mari. Romania a obtinut de curand bani europeni prin Mecanismul de interconectare al Europei pentru proiecte de infrastructura, 600 de milioane cel mai recent. Asteptam in continuare la Comisia Europeana propuneri de proiecte in noile apeluri pentru finantare, mai sunt poduri de construit pentru Romania si imi exprim convingerea si totala determinare de a sprijini comunitatea de infrastructura din Romania pentru a accesa fondurile europene si a finaliza tipul acesta de proiecte”, a mai declarat Adina Valean.
Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere si Ministerul Transporturilor si Infrastructurii convenit, la 27 mai 2019, incheierea Contractului de Finantare nr.36 pentru proiectul „Pod suspendat peste Dunare in zona Braila” in vederea acordarii finantarii nerambursabile alocata prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020.
Valoarea totala a proiectului, actualizata prin Actul Aditional nr. 2/02.02.2022, este de 2.593.608.633,43 lei – 85% fiind contributia Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regionala.
In 12 iunie, ministrul Transporturilor, Sorind Grindeanu, si directorul CNAIR, Cristian Pistol, au anuntat ca au inceput testele de rezistenta la suprastructura podului suspendat peste Dunare de la Braila.
Pentru acest proiect de infrastructura s-au folosit aproximativ 81.000 de kilometri de fir de otel, iar fiecare cablu are 60 de centimetri in diametru si sustine tablierul metalic cu ajutorul tirantilor. Greutatea totala a celor doua cabluri principale are 6.700 tone. Tablierul metalic este format din 86 de segmente cu o greutate totala de 20.800 de tone, iar fiecare are o greutate medie de 250 de tone.
Podul suspendat are o lungime de 1974,30 metri. Drumul principal (Braila – Jijila) are o lungime de 19,095 km, iar drumul de legatura cu DN 22 (Smardan – Macin) are o lungime de 4,328 km.
