INVESTITII COLOSALE IN TRANSPORT – UE investeste 6,2 miliarde euro in infrastructura de transport sustenabila, sigura si eficienta

Uniunea Europeana investeste 6,2 miliarde euro in infrastructuri de transport sustenabile, sigure si eficiente. Comisia a selectat 107 proiecte de infrastructura de transport care sa primeasca granturi UE in valoare de peste 6 miliarde euro din partea Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE) – instrumentul UE pentru investitii strategice in infrastructura de transport. Peste 80% din aceasta finantare va sprijini proiecte care asigura o retea mai eficienta, mai ecologica si mai inteligenta de cai ferate, de cai navigabile interioare si de rute maritime de-a lungul retelei transeuropene de transport (TEN-T). In plus, proiectele vor consolida culoarele de solidaritate UE-Ucraina, instituite pentru a facilita exporturile si importurile Ucrainei.

Principalele conexiuni feroviare transfrontaliere aflate de-a lungul retelei centrale TEN-T au fost de asemenea considerate prioritare pentru finantare. Printre acestea se numara, in special, tunelul de baza Brenner (care leaga Italia si Austria), Rail Baltica (care leaga cele trei state baltice si Polonia cu restul Europei), precum si tronsonul transfrontalier dintre Germania si Sarile de Jos (Emmerich-Oberhausen).

Porturile maritime din Irlanda, Grecia, Spania, Letonia, Lituania, Tarile de Jos si Polonia vor primi finantare pentru dezvoltarea alimentarii cu energie electrica de la mal in vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera generate de navele aflate la cheu.

Pentru a contribui la adaptarea transportului pe caile navigabile interioare la exigentele viitorului, infrastructura aflata de-a lungul cailor navigabile transfrontaliere Sena-Scheldt dintre Fransa si Belgia va fi modernizata. Porturile interioare de pe Dunare si din bazinele Rinului, precum Viena si Andernach, vor fi de asemenea modernizate.

Pentru a spori si mai mult siguranta si interoperabilitatea transportului feroviar din UE, sistemul european de management al traficului feroviar (ERTMS) va fi instalat pe trenuri si pe linii de cale ferata din Cehia, Danemarca, Germania, Franta, Austria si Slovacia. In transportul rutier, mai multe state membre ale UE vor implementa sisteme si servicii de transport inteligente (STI), in special STI cooperative (STI-C), pentru un transport mai sigur si mai eficient. Mai multe state membre vor primi sprijin pentru proiecte de management al traficului aerian european, cu scopul de a spori eficiensa transportului aerian si de a crea un cer unic european.

La acest apel de proiecte, Romania a obtinut finantari de aproape 600 de milioane de euro dintr-un total de 6,2 miliarde disponibili pentru toate tarile Uniunii Europene. Proiectele Romaniei acopera toate modurile de transport, dar cea mai mare parte a finantarii se va duce inspre lucrari de modernizare a cailor ferate. De asemenea, Romania a accesat fonduri insemnate si pentru Culoarele Solidaritatii, care sunt conexiunile UE cu Moldova si Ucraina”, spune comisarul pentru transporturi, Adina Valean.

Cele 107 proiecte au fost selectate dintr-un numar total de 353, depuse in urma cererii de propuneri publicate in 2022.

Finantarea UE va fi sub forma de granturi, care vor fi utilizate pentru cofinantarea costurilor totale ale proiectelor.

In cadrul programului „MIE-Transport” pentru perioada 2021-2027 este disponibil un cuantum de 25,6 miliarde euro pentru granturi destinate cofinantarii proiectelor TEN-T in statele membre ale UE. Incepand din 2014, MIE a sprijinit aproape 1.300 de proiecte din sectorul transporturilor (excluzand selectia propusa), cu 29,4 miliarde euro in total.

In cadrul „MIE-Transport” sunt disponibile si alte oportunitati de finantare: cererea de propuneri din 2023 pentru mobilitatea militara este deschisa in prezent pana la 21 septembrie 2023, iar cererile de propuneri din cadrul Mecanismului destinat infrastructurii pentru combustibili alternativi sunt deschise pana la 7 noiembrie 2023. Urmatoarele cereri de propuneri din cadrul „MIE-Transport” vor fi lansate spre sfarsitul lunii septembrie 2023.

Articolul precedentTRANSPORT ECOLOGIC IN JUDETUL MEHEDINTI – Consiliul Judetean Mehedinti achizitioneaza microbuze scolare verzi
Articolul următorTRAFICUL PE GIRATORIUL SUSPENDAT BERCENI A FOST DESCHIS – Zona de sub pasaj trebuie amenajata. Pasajul a costat 30,5 milioane euro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.