REPUBLICA MOLDOVA SCHIMBA CALEA FERATA CU BANII DE LA BERD – Operatorul feroviar national Caile Ferate a accesat un imprumut de 23,5 milioane euro pentru modernizarea infrastructurii esentiale

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) imprumuta operatorul feroviar national Calea Ferata din Republica Moldova cu 23,5 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii esentiale. Guvernul Republicii Moldova a solicitat noua finantare pentru a continua modernizarea infrastructurii.

Noul imprumut vine dupa acordarea unui alt pachet financiar de 110 milioane de euro, oferit in comun de catre BERD, Banca Europeana de Investitii (BEI) si Uniunea Europeana (UE), negociat in 2014 si debursat in 2017, pentru modernizarea infrastructurii feroviare, achizitionarea materialului rulant nou si sprijinirea procesului de reformare a intreprinderii de stat.

Pana in prezent, cu suportul UE au fost achizitionate si puse in exploatare 12 locomotive noi. A fost efectuat un studiu de fezabilitate privind lucrarile de reabilitare pe tronsonul de cale ferata Bender-Causeni-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulesti, unde vor incepe in curand lucrarile.

In plus, Calea Ferata din Moldova se pregateste sa lanseze o licitatie pentru un sistem informational de management al consumului energetic (EMIS), pentru o planificare, monitorizare mai eficienta si mai rentabila a consumului energetic.

Potrivit vicepremierului Andrei Spinu, ministru al Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, „banii vor fi alocati pentru modernizarea infrastructurii caii ferate pe tronsonul Bender-Causeni-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulesti, acest segment fiind cel mai aglomerat tronson de cale ferata din tara, care asigura tranzitul de marfuri din Romania si Ucraina”.

Reanimarea sectorului abia incepe, afirma el.

Cu gestionarea banilor eficient, cu maxima responsabilitate si disciplina, acest sector va capata o noua imagine”, a spus oficialul.

La randul sau, Matteo Patrone, directorul executiv al BERD pentru Europa de Est si Caucaz, a afirmat ca „finantarea Bancii va imbunatati eficienta operationala si guvernanta corporativa la Calea Ferata din Moldova si va aduce beneficii importante pentru comert, economie si viata oamenilor din Moldova”.

BERD este principalul investitor institutional din Moldova. Pana in prezent, banca a investit peste 1,4 miliarde de euro prin 146 de proiecte in diferite sectoare ale economiei tarii. De asemenea, a oferit servicii de consultanta pentru mai mult de o mie de intreprinderi mici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.