Circulatia rutiera a fost deschisa pe pasajul suprateran de pe Centura Capitalei la intersectia cu soseaua Berceni. Pasajul Berceni este cel de al patrulea pasaj dat in trafic, in ultima perioada, este ultimul pasaj de tip giratoriu-suspendat ramas de inaugurat de pe actuala Centura Sud a Capitalei dupa inaugurarea Pasajului Oltenitei si pasajului Domnesti.
Lungimea totala a drumurilor desfasurate, inclusiv pasajul, este de 7,16 km.
Valoarea initiala a lucrarilor este de 146 milioane lei, fara TVA.
Contractul a fost semnat in martie 2019, iar lucrarile au inceput in august 2020. Termenul de finalizare era de 30 luni. Deschiderea traficului a avut o intarziere de circa 10 luni fata de termenul contractual initial.
Constructor este asocierea Trameco SA (Selina) – Vahostav SK AS – Constructii Erbasu SA – Grafic Tends SRL. Constructorul va continua sa amenajeze zona de sub pasaj si trebuie sa finalizeze lucrarile cel mai tarziu luna viitoare.
”Circulatie deschisa pe Pasajul Berceni! Constructorul va continua sa amenajeze zona de sub pasaj si trebuie sa finalizeze lucrarile cel mai tarziu luna viitoare. El va asigura si managementul de trafic. Dupa Pasajele Domnesti si Oltenitei, Pasajul Berceni va contribui la fluidizarea circulatiei din zona de sud a Municipiului Bucuresti. Este eliminat astfel inca un punct care provoca ambuteiaje, la intersectarea la nivel a Centurii Capitalei (intre Popesti Leordeni si Jilava) cu traseul Soseaua Berceni (Bucuresti) – Comuna Berceni (DJ401)”, spune ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Giratoriile suspendate de pe centura Capitalei vor permite soferilor sa o ia in oricare directie si sa evite si calea ferata de centura (fara treceri la nivel), in timp ce Soseaua de Centura va ramane la sol si nu va mai avea in calea ei nicio intersectie cu conflict de trafic.
La randul sau, secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Irinel Scriosteanu, prezinta volumul de lucrari realizate:
- S-au turnat 85.000 mp de asfalt pentru stratul de uzura;
- S-au asternut 27.000 tone de mixturi asfaltice pentru straturile de baza si de legatura;
- Centura Bucuresti a fost largita la 4 benzi pe o lungime de 2,5 km;
- Au fost executati 5.000 mp de predale prefabricate pe inelul central si 9.500 mp pe rampele de acces, 1.400 tone de otel pentru tablierul metalic, 30.000 mc de beton armat, 10.200 ml piloti forati si micropiloti, 75 buc grinzi prefabricate;
- Au fost instalati 158 bucati izolatori seismici si alte tipuri de aparate de reazem;
- Au fost realizate doua drumuri pentru transporturile agabaritice, cu o lungime de aproximativ 1 km;
- Au fost realizate doua drumuri colectoare pentru riverani, cu o lungime de 1,6 km;
- Pentru canalizarea pluviala, s-au instalat 5.500 ml de conducta, 150 camine de vizitare, 1 bazin de retentie de aproximativ 130.000 litri, 1 separator de hidrocarburi si 1 statie de pompare cu trei pompe de mare capacitate.
”Multumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui proiect, in mod special antreprenorului Trameco si subcontractorilor, inginerilor, echipelor de muncitori, dulgheri, fierari, operatori de utilaje, colegilor de la Ministerul Transporturilor si CNAIR, DRDP Bucuresti. Multumesc pentru sprijinul acordat si buna colaborare domnului Hubert Thuma – presedintele Consiliului Judetean Ilfov, domnul Stefan Radulescu – vicepresedintele Consiliului Judetean Ilfov, domnului Cristian Pistol – director general CNAIR, domnului Felician Cernestean – director implementare CNAIR, precum si reprezentantilor din partea antreprenorului, membrilor Unitatii de Implementare Proiect, si nu in ultimul rand, domnului George Ene – viceprimarul comunei Berceni, care a fost prezent la fiecare vizita pe santier si s-a implicat in desfasurarea proiectului. Am facut echipa cu autoritatile publice locale si antreprenorul, reusind astfel sa depasim toate impedimentele aparute”, spune Scriosteanu.
Pe Centura Capitalei, pana acum, au fost date in trafic Pasajul Mogosoaia, Pasajul Domnesti si Pasajul Oltenitei – Popesti-Leordeni.
Solutia giratoriilor suspendate este aplicata pe Centura Capitalei pentru ca Centura Capitalei este lipita de calea ferata de centura, astfel incat orice pasaj trebuie sa rezolve directiile de trafic si peste calea ferata.