AEROPORTURILE CAPITALEI AU DEPASIT REZULTATELE DE DINAINTE DE PANDEMIE – 3,1 milioane de pasageri au tranzitat aeroporturile Baneasa si Otopeni

Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti (CNAB), care administreaza cele doua aeroporturi ale Capitalei, Otopeni si Baneasa, a inregistrat in primul trimestru al anului 3,1 milioane de pasageri tranzitati. Numarul este cu 3% peste nivelul de dinainte de pandemie si cu 54% in crestere fata de aceeasi perioada a anului anterior.

Cifrele apar in raportul trimestrial al Fondului Proprietatea, care detine 20% din actiunile companiei.

Traficul de pasageri si-a continuat cresterea, ajungand la 3,1 milioane de pasageri in T1 2023, cu 3% peste nivelul pre-Covid si cu 54% in crestere fata de T1 2022”, se mentioneaza in raport.

Raportul mai arata ca toti membrii Consiliului de Administratie au mandate interimare. Procesul de selectie pentru mandatele integrale nu a inceput inca.

CNAB a realizat in anul 2022 un profit net de 304 milioane lei, in crestere de noua ori fata de anul 2021. Veniturile operationale s-au ridicat la 999,6 milioane lei, mai mari cu 72,9% fata de anul anterior.

CN Aeroporturi Bucuresti a convocat prin convocatorul publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a nr. 3873/20.09.2021 o AGA ce a avut loc la data de 25 octombrie 2021, pentru aprobarea unei majorari de capital social cu terenul din interiorul aeroportului Baneasa, adus drept contributie in natura la capitalul societatii de catre statul roman. Valoarea propusa initial pentru majorarea capitalului social a fost de 3.814.809.171 lei. Aceasta este a treia oara din 2001 cand este initiat procesul de majorare a capitalului social, cand Aeroportul Baneasa a primit certificatele de proprietate.

 In data de 26 octombrie 2021 (in cadrul celei de-a doua convocari a adunarii actionarilor), majorarea de capital social a fost aprobata numai cu voturile in favoare ale statului roman, dupa cum urmeaza:

– Majorarea de capital aprobata a fost de 4.768.511.460 lei;

– 3.814.809.170 lei reprezinta aportul in natura al statului roman calculat ca valoarea parcelelor de teren evaluate de evaluatorul desemnat de Registrul Comertului;

– Suma de 953.702.290 lei reprezinta valoarea actiunilor oferite spre a fi subscrise de catre Fondul Proprietatea pentru mentinerea detinerii de 20% din capitalul social. Drepturile de preferinta pot fi exercitate de catre Fond in termen de 60 de zile calculate incepand cu data publicarii hotararii actionarilor in Monitorul Oficial al Romaniei;

– Dupa expirarea termenului de 60 de zile, capitalul social este majorat cu valoarea actiunilor varsate (aportul in natura al statului roman fiind deja considerat a fi finalizat);

– Daca Fondul nu subscrie, actiunile nesubscrise sunt anulate.

Fondul Proprietatea si-a exprimat opinia contestand ferm raportul de evaluare a terenului ca fiind fundamental defectuos, intrucat raportul de evaluare a terenului realizat in 2021 atribuie o valoare foarte mare terenului, in pofida unui raport de evaluare aprobat anterior din 2017, care stabilise valoarea aceluiasi teren la 269 milioane lei.

Pentru a proteja interesele Fondului si ale actionarilor sai, Fondul Proprietatea a demarat mai multe actiuni juridice pentru anularea hotararii actionarilor si pentru suspendarea intregului proces pana la solutionarea irevocabila a procesului privind cererea de anulare”, se arata in raport.

In urma sedintei de judecata care a avut loc pe 13 ianuarie 2022, Curtea de Apel Bucuresti a admis solicitarea de suspendare depusa de catre Fond si a dispus suspendarea efectelor generate de majorarea de capital pana la momentul solutionarii irevocabile a solicitarii privind anularea hotararii AGA. Litigiul cu privire la cererea de anularea a AGA este in derulare in fata instantelor romane (Tribunalul Ilfov).

Riscul de diluare a fost evaluat ca nesemnificativ si, prin urmare, nu au fost aplicate ajustari suplimentare in evaluarea companiei la data de 31 martie 2023, mai precizeaza FP.

Articolul precedentAEROPORTUL DIN BRASOV ARE ACREDITARE INTERNATIONALA – Aeroportul intra in familia aeroporturilor IATA cu codul GHV și devine operational din 15 iunie
Articolul următorSE PREGATESC EXPROPRIERILE PENTRU CENTURA GALATI – Varianta ocolitoare a Galatiului va avea 33,6 kilometri, iar exproprierile vor costa 18,2 milioane lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.