AEROPORTUL DIN BRASOV ARE ACREDITARE INTERNATIONALA – Aeroportul intra in familia aeroporturilor IATA cu codul GHV și devine operational din 15 iunie

IATA (Asociatia Internationala a Transportatorilor Aerieni) a emis vineri, 12 mai, documentul oficial de alocare a codului de locatie de aeroport pentru Aeroportul International Brasov-Ghimbav. Astfel, codul IATA al Aeroportului Brasov este GHV. Practic, documentul confirma ca aeroportul din Brasov-Ghimbav indeplineste standardele internationale ale transportatorilor aerieni.

Operationalizarea aeroportului din Brasov este estimata sa aiba loc anul acesta, incepand cu 15 iunie. Acesta este de altfel singurul aeroport construit de la zero, in ultimii 50 de ani, in Romania.

Codul IATA al aeroporturilor este folosit pentru introducerea destinatiei AIBG in sistemele de rezervare a zborurilor programate de catre companiile aeriene, sisteme care faciliteaza vanzarea biletelor de avion prin platforme si agentii acreditate IATA.

In solicitarea catre IATA am mentionat doua coduri pentru a fi verificate si alocate in functie de disponibilitate, prima optiune fiind BSM. Potrivit raspunsului primit, Aeroportul International Brasov a primit codul GHV. Este un moment istoric: am intrat in familia aeroporturilor cu cod IATA si avem identitate IATA prin alocarea codului unic GHV. Dupa obtinerea codului ICAO – LRBV, am obtinut, iata, si codul IATA – GHV, documente care confirma ca indeplinim standardele internationale ale transportatorilor aerieni. Am finalizat un demers inceput cu cateva luni in urma, o etapa importanta in parcursul pe care il avem de indeplinit pana la operationalizarea Aeroportului”, a declarat Alexandru Anghel, directorul general al Regiei Autonome „Aeroportul International Brasov-Ghimbav”.

Este primul aeroport din Romania si al doilea din lume construit de la zero avand la baza un turn de control virtual.

Ma bucur ca am depasit inca o etapa foarte importanta in perspectiva deschiderii Aeroportului International Brasov-Ghimbav, programata pe 15 iunie. Mi-as fi dorit sa avem si initiala Brasovului alaturi de cea a Ghimbavului – care se regaseste in codul GHV, dar finalmente este important ca avem alocat oficial acest cod care pune Aeroportul nostru pe harta aeroporturilor IATA din intreaga lume. Din acest moment, cursele aeriene de la Brasov vor fi publicate in sistemele de cautare si rezervari, cu posibilitatea achizitionarii biletelor de avion prin intermediul agentiilor sau online”, a mentionat presedintele Consiliului Judetean Brasov, Adrian-Ioan Vestea.

Primul zbor de pe aeroportul International Brasov-Ghimbav a fost anuntat pentru 2 august. Destinatia: capitala Marii Britanii, Londra. Sunt deja si alte destinatii pentru care s-au vandut bilete, incepand cu luna septembrie.

In data de 6 aprilie s-au pus in vanzare biletele pentru primul zbor de pe aeroportul International Brasov. Exista interes pentru 10 destinatii de pe acest aeroport si, potrivit presedintelui Consiliului Judetean Brasov, Adrian-Ioan Vestea, vor mai aparea si altele.

Construirea aeroportului de la Ghimbav a costat aproximativ 70 de milioane de euro.

Este singurul aeroport international construit in Romania de la zero in ultimii 50 de ani. Lucrarile au inceput acum 15 ani. Primele demersuri s-au facut tocmai in 2007. Abia sapte ani mai tarziu, in 2014, a fost construita pista. Din cauza unor probleme juridice legate de teren dar si a identificarii surselor de finantare, lucrarile de construire a terminalului au stagnat pana in 2020.

Articolul precedentBANI PENTRU PODUL PESTE PRUT DE LA UNGHENI – Podul va costa 198 milioane lei si va avea 260 metri lungime
Articolul următorAEROPORTURILE CAPITALEI AU DEPASIT REZULTATELE DE DINAINTE DE PANDEMIE – 3,1 milioane de pasageri au tranzitat aeroporturile Baneasa si Otopeni

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.