Inca un punct vamal a fost deschis intre Romania si Ucraina, la Racovat. Prin deschiderea acestui punct vamal, pe langa cresterea fluentei traficului de calatori intre Romania si Ucraina, se urmareste si reducerea presiunii din PTF Siret – Porubne.
”Am fost prezent alaturi de Mircea Abrudean – seful Cancelariei Prim-Ministrului Romaniei si de Mihnea Claudiu Drumea – Consilier de Stat, Cancelaria Prim-Ministrului, precum si de alti reprezentanti ai unor institutii centrale si locale din Romania, iar din partea delegatiei ucrainene alaturi de Oleh Nemchinov – seful Cancelariei Prim-Ministrului Ucrainei si de Ruslan Zaparaniuk – Guvernatorul Cernautiului, in judetul Botosani, la Punctul de Trecere a Frontierea Racovat (RO) – Diakivti (UA), care a fost redeschis astazi dupa mai bine de 12 ani, fiind inchis in 2010, deoarece nu corespundea cerintelor necesare unui punct de trecere a frontierei externe”, anunta secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Irinel Scriosteanu.
Astfel, in urma efortului comun al partii romane si al partii ucrainene, PTF Racovat (RO) – Diakivti (UA) a fost redeschis astazi traficului international la granita cu Ucraina, dupa urmatorul regim: traffic pietonal si rutier, cu program de functionare permanent.
Au fost executate urmatoarele lucrari:
- 2 artere rutiere de control pentru fiecare sens (intrare si iesire din tara) prevazute cu sistem antipneu
- zona de intoarcere pentru vehicule in situatia refuzului intrarii;
- zona separata pentru controlul amanuntit al vehiculelor
- cabine de control
- imprejmuire si supraveghere perimetrala
- presemnalizare si semnalizare
- spatii interioare
- echipamente IT&C
Acest punct vamal functioneaza in subordinea Inspectoratul Teritorial al Politia de Frontiera Iasi, iar personalul necesar desfasurarii activitatii de supraveghere si controlul trecerii frontierei este asigurat de la structurile Politiei de Frontiera.
In 10 noiembrie 2022, a fost deschis primul punct de trecere a frontierei intre Ucraina si un stat membru al Uniunii Europene, dupa agresiunea militara din Ucraina.
”Punctele de trecere a frontierei asigura un flux continuu al traficului de marfuri si de persoane, inclusiv cu rol umanitar, venind in sprijinul accesibilitatii atat a Ucrainei, cat si a Republicii Moldova catre reteaua trans-europeana de transport (conceptul cailor de solidaritate ale Uniunii Europene)”, adauga Scriosteanu.