SE REABILITEAZA DRUMUL DINTRE ODORHEIU SECUIESC SI CRISTURU SECUIESC – Pe sectorul de drum, DJ137, se va construi si o pista de biciclete

Autorizatia de construire pentru reabilitarea drumului dintre Odorheiu Secuiesc si Cristuru Secuiesc a fost semnata. Este vorba de executia uneia dintre cele mai mari investitii pe drumurile judetene din judetul Harghita, DJ137, care leaga Odorheiu Secuiesc de Cristuru Secuiesc.

Cei peste 21 de km parcurg localitatile Feliceni, Taureni, Mugeni, Dejutiu, Porumbenii Mari si Betesti.

La sediul Consiliului Judetean Harghita, a fost semnata autorizatia de construire pentru reabilitarea a peste 21 de km de drum judetean, care va fi finantata prin programul Anghel Saligny, initiat de UDMR. Pe sectorul de drum, DJ137, care leaga Odorheiu Secuiesc de Cristuru Secuiesc, planul prevede si construirea unei piste de biciclete”, anunta Consiliul Judetean Harghita.

Pe acest tronson de drum vor fi construite piste de biciclete, in unele localitati pe ambele parti ale drumului, rigole carosabile in sate, 9 poduri noi, al zecelea, intre Dejutiu si Porumbenii Mari fiind reconstruit printr-un alt proiect.

De asemenea, la inceputul lunii decembrie a fost organizat in acest sens si un forum pentru cetateni, traseul fiind parcurs la momentul respectiv pe biciclete.

De asemenea, Directia Tehnica a Consiliului Judetean Harghita a organizat mai multe consultari, propunerile formulate contribuind la imbunatatirea planului.

Borboly Csaba, presedintele consiliului judetean, a declarat ca unul dintre cele mai elaborate proiecte tehnice este astfel cu un pas mai aproape de implementare.

Chiorean Adrian, director executiv adjunct al Directiei Tehnice din cadrul consiliului judetean, spunea in decembrie 2022 ca, datorita traficului ridicat, in medie de 3.000 de autoturisme pe zi, acest drum a fost incadrat in clasa tehnica superioara, patru, care presupune o latime de 6 m pe banda de circulatie. Vor fi construite santuri si rigole carosabile ceea ce va duce la evacuarea apelor din zona drumului, piste de biciclete pe intreaga lungime a drumului cu accent in zona Feliceni si Betesti unde vor fi pe ambele parti. La intrarea in localitati vor fi insule pentru reducerea vitezei si pe toata lungimea drumului vor fi marcaje termoplastice.

Drumul judetean DJ 137, sectorul km 0+000 – 21+209, trece prin municipiul Odorheiu Secuiesc, satele Feliceni, Taureni, Mugeni, Lutita, Dejutiu, Porumbenii Mari, Porumbenii mici, Betesti si ajunge in orasul Cristuru Secuiesc, asigurand legatura intre municipiul Odorheiu Secuiesc si orasul Cristuru Secuiesc cu 3,25 km mai scurta decat varianta prin DN13A-DN 13C.

Starea tehnica necorespunzatoare a drumului este datorata in marea majoritate a neasigurarii evacuarii apei provenite din precipitatii.

Santurile fie lipsesc, fie sunt colmatate, iar podetele transversale sunt degradate, fiind necesar reparatia sau inlocuirea acestora, dupa caz. Lipsesc supralargirile in curbe, lipsesc parapetii, statiile pentru mijloace de transport in comun sunt improvizate si degradate, trotuarele existente in intravilan sunt degradate si denivelate.

Structura rutiera a drumului pe aceasta lungime este variata, fiind alcatuita in principal din material pietros avand grosimea intre 20-60 cm, si asfalt de 10 cm sau beton de ciment de 15 sau 18 cm.

Principalele caracteristici tehnice ale investitiei: – latime parte carosabila 5,50-6 metri + supralargiri in curbe, dupa caz; – latime acostament 2 x 0,5 m; – amenajare poste pentru ciclisti in intravilanul localitatilor, acolo unde situatia din teren o permite; – realizare trotuare pietonale, dupa caz; – amenajare drumuri laterale pe o lungime de 5 metri cu acelasi sistem rutier ca si cel proiectat pentru drumul judetean; – realizare elemente de preluare, directionare si evacuare a apelor din precipitatii; – amenajare accese la proprietati; – amenajare statii pentru mijloacele de transport in comun; – consolidarea si protectia taluzurilor si executia zidurilor de sprijin; – reparatia, reabilitarea, consolidarea sau reconstructia, dupa caz, a podurilor de la km 1+214, km 2+693, km 4+664, km 6+585, km 7+180, km 12+260, km 13+220, km 14+575, km 17+640, km 20+722 – demontarea dalelor prefabricate din beton armat si inlocuirea acestora conform normelor in vigoare la cele patru puncte de intersectii a drumului judetean cu linia simpla de cale ferata magistrala 308 Sighisoara – Odorhei – realizarea semnalizarilor rutiere.

Articolul precedentDIN 2026 VOM CIRCULA PE AUTOSTRADA A7 – Autoritatile locale spun ca reduc birocratia pentru a mentine un ritm bun de lucru
Articolul următorO NOUA FABRICA AUTO DE 255 MILIOANE DOLARI – Astra Daihatsu Motor incepe sa construiasca o fabrica in Indonezia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.