JUDETUL ARAD SI-A STABILIT INVESTITIILE IN INFRASTRUCTURA IN ACEST AN – Judetul Arad modernizeaza reteaua rutiera de nord lunga de 67 de kilometri

Bugetul Consiliului Judetean Arad a fost adoptat, iar peste 60% din bugetul judetului va fi alocat spre investitii si dezvoltare.

Valoarea totala a veniturilor bugetului este de 607.102.800 lei, anunta Iustin Cionca, presedintele CJ Arad.

Directiile in care se imparte bugetul sunt drumuri judetene (53% din fonduri), asistenta sociala (13%), sanatate publica (4%), cultura (7%), invatamant (3%), cu precizarea ca fondurile pentru sanatate vor fi completate cu proiecte europene.

Autoritatile locale vor ca in acest an sa receptioneze drumurile Arad-Horia-Siria-Pancota si Pancota-Tarnova-Buteni si sa inceapa in aceasta primavara centura Arad-Vladimirescu-Fantanele.

De asemenea, sunt asteptate licitatiile a 70 de km de drumuri din nordul judetului, respectiv Sicula-Gurba-Cermei, Cermei-Vasile Goldis-Beliu, Sepreus-Cermei, Cermei-Berechiu-limita judet Bihor, DN Misca-Vanatori-Apateu-Berechiu.

Autoritatile vor totodata sa liciteze lucrarile pentru drumurile Masca-Maderat-Araneag, Lipova-Sistarovat-Cuvesdia-limita judet Timis.

In judetul Arad am putea avea in acest an primul strat de asfalt pe drumul judetean Dieci-Dezna, dar si licitatia pentru drumul expres Arad-Oradea.

Bugetul Consiliului Judetean Arad a fost adoptat astazi! O veste buna pentru tot ceea ce inseamna dezvoltarea judetului, continuarea marilor proiecte de investitii incepute de institutie! Se deruleaza, astfel, lucrarile la santierele din judet, modernizarea drumurilor si dotarea, extinderea, construirea sau modernizarea spitalelor. Principala sursa de finantare ramane cea a fondurilor europene, pentru ca, in acest moment, Romania dispune de programe de investitii, iar banii pe care ii poate atrage sunt esentiali si pot fi vizibili in tot ceea ce inseamna infrastructura!”, spune Iustin Cionca.

In 2023 se vor finaliza cele doua tronsoane importante de drum, Arad-Siria-Pancota si Buteni-Pancota, dar si drumurile Dieci-Dezna, Sanmartin-Socodor si Socodor-Nadab, se modernizeaza drumurile Masca-Maderat-Araneag si Lipova-Sistarovat-limita judet spre Timis si de incepe modernizarea retelei rutiere de nord a judetului, insumand 67 de kilometri.

Prioritatea noastra este atragerea de fonduri europene, bani din care putem construi, putem investi in dezvoltarea judetului. Aradenii au asteptari majore si suntem obligati sa incepem noi proiecte si sa ducem la bun sfarsit ceea ce am inceput. Peste 60 de procente din bugetul Judetului Arad merg inspre investitii, aici fiind incluse si cele 80,5 milioane lei din excedentul bugetar, bani neutilizati anii trecuti si care merg tot la investitii si dezvoltare. Toate aceste sume, investite in proiecte majore ale Aradului, vor contribui la cresterea nivelului de trai. Rezultatul va fi materializat intr-o infrastructura rutiera de calitate, investitii in spitale, in scoli si in servicii sociale!”, a declarat Iustin Cionca, presedintele Consiliului Judetean Arad.

Bugetul pe acest an este un buget cu aproape 50% mai mare decat bugetul initial pe anul 2022 si cu cresteri substantiale a veniturilor proprii (23 de milioane de lei) si a cotelor defalcate din impozitul pe venit (12 milioane de lei). De asemenea, exista o crestere de 12 milioane de lei a sumelor din TVA si de 20 de milioane de lei a subventiilor de la alte administratii in baza contractelor de parteneriat.

In ce priveste fondurile europene nerambursabile, acestea reprezinta 33% din buget si fata de bugetul initial al anului 2022 ele sunt in crestere cu 122 milioane lei.

Principala cheltuiala, considerata investitie, cuprinsa in buget o reprezinta cofinantarea proiectelor europene. Cheltuielile cu personalul reprezinta doar 12% din buget.

O alta componenta importanta este sistemul sanitar, unde se vor finaliza cele doua spitale noi: Oncologia si Psihiatria, de la Capalnas, se va finaliza extinderea Unitatii de Primire Urgente si se vor demara trei proiecte foarte importante: Complexul pediatric (peste 93 de milioane de euro, valoarea investitiei), modernizarea blocului operator (aproximativ 10 milioane de euro) si modernizarea pavilionului central al Spitalului Municipal, finantat prin PNRR, in valoare de 15 milioane de lei.

Articolul precedentCLUJ-NAPOCA CONSTRUISTE UN DRUM TRANSREGIO DE PESTE 121 MILIOANE LEI – Primaria organizeaza o licitatie deschisa
Articolul următorAEROPORTUL DIN TIMISOARA SI-A PROPUS VENITURI IN CRESTERE – Aeroportul International Traian Vuia vrea sa aloce 262 milioane lei pentru investitii in acest an

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.