Companiile aeriene globale au pierdut miliarde de euro in 2020 si 2021 din cauza pandemiei, iar primele semne ale redresarii calatoriilor aeriene s-au vazut in 2022, in special in timpul lunilor de vara.
Actualele programe de zbor arata ca inca ar putea fi mai putine zboruri intre Asia si Europa in 2023 fata de 2019, dar sunt anuntate mai multe rute. Unele companii aeriene spun ca vor redeschide unele rute catre China in urmatoarele luni.
Traficul aerian global s-a redresat anul trecut la 68,5% din nivelul de dinaintea pandemiei si a urcat cu 64,4% fata de 2021, arata datele Asociatiei Internationale a Transportatorilor Aerieni (IATA), transmite Reuters.
Companiile aeriene din Europa au inregistrat anul trecut o crestere a traficului de 132,2% fata de 2021, iar cele din America de Nord un avans de 130,2%. Dar analistii si directorii din industrie sustin ca o redresare la nivelul de dinaintea pandemiei depinde de cat de rapid se redreseaza calatoriile din si spre China.
Directorul general al IATA, Willie Walsh, este de parere ca tendinta ar urma sa continue cu ocazia celebrarii Anului Nou, in pofida reactiilor exagerate la adresa redeschiderii Chinei.
Cu recenta redeschidere a Chinei, redresarea ar urma sa continue, a afirmat directorul general al IATA, Willie Walsh.
„Este vital ca guvernele sa invete lectia ca restrictiile de calatorie si inchiderea granitelor au un impact pozitiv redus asupra incetinirii raspandirii infectiilor intr-o lume globala interconectata”, a atras atentia Walsh.
Multe tari au introdus teste obligatorii COVID pentru cei care zboara din China, ceea ce a provocat proteste din partea sectorului aviatiei.
Cresterea numarului de zboruri din alte regiuni a crescut semnificativ, astfel incat compenseaza declinul din China, urmand sa se inregistreze o redresare completa a traficului global la nivelul din 2019, sustin unii analisti.
„Nu cred ca redresarea Chinei se va situa la nivelul din 2019 pana in 2024 sau 2025 in Europa”, a apreciat James Halstead, de la compania de consultanta Aviation Strategy.
IATA reprezinta aproximativ 290 de companii aeriene din intreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial.
Fara avioane cu un singur pilot la bord
De asemenea, Agentia Europeana de Siguranta a Aviatiei (AESA) a refuzat o solicitare venita din partea industriei aeriene pentru a permite ca avioanele sa fie pilotate doar de un singur pilot incepand din 2030.
Companiile aeriene vor ca avioanele sa fie pilotate doar de un singur pilot pentru ca asta ar ajuta la reducerea deficitului de personal, in conditiile in care relaxarea reglementarilor ar permite pilotilor sa se odihneasca in timpul zborurilor pe distante lungi, fara a fi nevoie de inlocuitori la bord.
Agentia va analiza insa posibilitatea ca anumite parti ale zborului sa fie gestionate de o singura persoana incepand cu anul 2027.
AESA a analizat o solicitare venita de la producatorii europeni de avioane Airbus SE si Dassault Aviation SA privind posibilitatea ca avioanele sa fie pilotate de o singura persoana in momentele in care avionul functioneaza in regim de tip „cruise„, un moment mai putin solicitant decat operatiunile de decolare si aterizare, cand va fi obligatoriu in continuare ca in cabina sa fie cel putin doi piloti.
Propunerile venite de la constructorii de avioane includ o serie de limitari precum acea de a interzice pilotilor cu probleme medicale sau cei care au putine ore de zbor la activ sa fie singuri in cabina, a dezvaluit Andrea Boiardi, directorul in cadrul EASA.
Chiar si in regim „cruise„, zborul cu un singur pilot are nevoie de aprobarea Organizatiei Internationale a Aviatiei Civile, o agentie a Natiunilor Unite, a companiilor aeriene si a sindicatelor pilotilor. Agentia ONU ar urma sa inceapa sa analizeze acest dosar in cursul acestui an.
Numai cele mai avansate avioane, echipate pentru un nivel de siguranta mai mare decat standardele minime, ar putea fi utilizat pentru a zbura cu un singur pilot in regim „cruise„.