NOUA STATIE DE METROU TUDOR ARGHEZI ESTE GATA – Statia a costat 50 milioane euro si va fi data in circulatie la primavara

Magistrala M2 de metrou se extinde de la Berceni, ultima statie in acest moment, pana aproape de Soseaua de Centura. Noua statie de metrou Tudor Arghezi, de la capatul Magistralei 2, este gata, dupa cum anunta Primaria Sectorului 4. Statia de metrou de suprafata Tudor Arghezi este urmatoarea dupa Berceni, aflata pe Magistrala M2 Berceni-Pipera.

Statia a fost vizitata si de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, si de Daniel Baluta, primarul Sectorului 4.

Noul traseu al magistralei M2, care pleaca de la statia Tudor Arghezi, va avea o lungime de trei kilometri ce va putea fi parcurs intr-un interval de 10 minute.

Proiectul a costat 50 de milioane de euro, din foduri europene nerambursabile, iar metroul va circula la aceasta noua statie din primavara lui 2023, dupa finalizarea testelor.

Linia de metrou si statia Tudor Arghezi sunt construite la suprafata, iar investitia s-a facut cu fonduri europene prin Programul Operational Infrastructura Mare. Constructorul este o asociere de firme romanesti – Erbasu-Somet-Tiab.

Parteneriatele dintre MTI si autoritatile locale aduc beneficii comunitatilor. Statia de metrou Tudor Arghezi, la care s-au finalizat astazi lucrarile reprezinta un exemplu in acest sens. Aceasta statie de metrou, de pe Magistrala 2 de metrou, va fi deschisa publicului dupa finalizarea testelor necesare. Amplasata pe Soseaua Berceni, in apropierea Soselei de Centura, statia Tudor Arghezi va oferi o serie de facilitati moderne calatorilor: 5 zone de acces pietonal, 7 scari rulante, 7 lifturi care vor usura accesul persoanelor cu dizabilitati, covor tactil de directionare pentru persoanele cu deficiente de vedere, sistem de supraveghere video”, spune ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Constructia a fost realizata in baza unui protocol incheiat de Ministerul Transporturilor, Metrorex si Primaria sectorului 4 in anul 2019.

Statia nu este inca functionala, deoarece urmeaza procedura de receptie si probele tehnice, insa ar putea fi data in folosinta in martie-aprilie 2023.

A fost finalizat studiul de prefezabilitate, este deja aprobat de Metrorex.

Vizavi de noua statie de metrou Primaria Sectorului 4 construieste si o parcare park&ride de 300 de locuri, pentru navetistii care vin din localitati limitrofe din Ilfov ca sa isi poata lasa masina acolo si sa ia metroul. Parcarea va fi gata tot la primavara, a declarat primarul sectorului 4, Daniel Baluta.

Parcarea si statia de metrou sunt legate printr-un tunel.

De astazi, am predat statia de metrou Tudor Arghezi catre Metrorex. Urmeaza procedurile de receptie si probele, astfel incat, in cel mai scurt timp, oamenii sa poata folosi aceasta statie construita de comunitatea Sectorului 4! Este o promisiune pe care ne-am facut-o in urma cu multi ani de zile, aceea de a valoriza aceasta zona a Bucurestiului, de a genera un real hub de business, un loc care sa genereze locuri de munca bine platite. N-am fi putut face acest lucru fara bani europeni. Acesti bani care reprezinta sansa acestei comunitati. A fost foarte importanta si solidaritatea institutionala si iata ca, in premiera, o primarie a semnat acorduri de colaborare cu Metrorex si cu Ministerul Transporturilor si, impreuna, am reusit sa finalizam acest obiectiv de investitii cu doua luni mai devreme decat era prevazut”, a declarat Daniel Baluta, primarul Sectorului 4.

In prima faza statia va fi folosita de 10.000-12.000 de oameni. Magistrala M2 ar putea fi extinsa cu alte trei statii, de la statia Tudor Arghezi pana in comuna Berceni.

Speram sa depasim obstacolele pe care le intampinam. In trimestrul II din 2023 speram sa avem studiul de fezabilitate finalizat, astfel incat sa demaram impreuna cu Ministerul Transporturilor, Consiliul Judetean Ilfov si Metrorex licitatia pentru urmatoarele trei statii si sa semnam contractul de finantare”, a declarat Baluta.

Lucrarile la statia de metrou Tudor Arghezi au inceput in ianuarie 2021, iar termenul de finalizare era finalul anului 2022.

Valoarea totala a proiectului este de 214,89 milioane de lei, din care 179,97 milioane de lei fonduri europene nerambursabile venite din POIM. Statia are o lungime de 1,6 kilometri si este supraterana.

Peronul statiei se afla la parter, iar zonele administrative sunt repartizate la nivelul celor doua etaje. Totodata, statia Tudor Arghezi este prevazuta cu cinci zone de acces pietonal. Una dintre acestea este situata vizavi de statia de metrou si asigura legatura cu peronul noii statii, printr-un pasaj pietonal subteran, cu o lungime de 14 metri, ce sub-traverseaza Soseaua Berceni.

Accesul calatorilor pe peron este facilitat de sapte scari rulante, precum si de sapte lifturi care vor usura accesul persoanelor cu dizabilitati. Totodata, pe toata lungimea peronului, a fost montat un covor tactil de directionare pentru persoanele cu deficiente de vedere.

In statia de metrou Tudor Arghezi a fost instalat un sistem de supraveghere, format din 70 de camere video, montate atat la nivelul peronului, a celor doua vestibule, cat si in cele cinci zone de acces.

Statia este dotata si cu centrale de detectie incendiu, cu alarma la efractie precum si cu sisteme de tratare a aerului.

Articolul precedentLICITATIE DE 1,2 MILIARDE LEI PENTRU TRANSPORTUL DIN IASI – Interes crescut pentru traseele judetene de transport scoase la licitatie
Articolul următorPISTE DE BICICLETE IN LOC DE DIGURI – Peste 400 de km de diguri ale Apele Romane vor fi amenajate ca piste de biciclete. Proiectul e de 42 milioane euro prin PNRR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.