O investitie de 75 milioane de euro va ajuta la transformarea portului Constanta intr-un centru-cheie pentru comertul european.
DP World, companie cu aproximativ 600 de angajati in Romania si investitii cumulate de 120 de milioane de dolari in ultimii 18 ani, va realiza in portul Constanta un terminal RO-RO (Roll-On, Roll-Off – modul de incarcare / descarcare al navei) si un proiect de tip project cargo. Vor exista doua faze ale proiectului iar dupa finalizarea lui vor fi angajate in jur de 50 de persoane.
Terminalul RORO va avea o suprafata de 7 hectare, iar cel cargo de 4,4 hectare. In plus, investitia va include si o cladire de birouri cu spatii dedicate autoritatilor de control. Vor exista 400 de sloturi de parcare camioane, cu volum anual de 45.000 de unitati in prima faza crescand apoi cu pana la 80.000 de unitati pe an in faza a doua.
Terminalul de project cargo este conceput pentru incarcarea si descarcarea marfurilor agabaritice, care au volum si greutate mare. In acest terminal sunt manipulate marfuri neomogene cu forme, volume si greutati variate.
Terminalul construit de DP World va permite presiuni de pana la 22/tone/mp, ceea ce este dublul celei mai puternice platforme existente in Portul Constanta, care permite pana la 11 tone/mp.
Investitia din Constanta urmeaza a fi finalizata in a doua parte a anului 2023, insa segmente ale sale vor fi date in folosinta inca din prima jumatate a anului viitor, in functie de cand fiecare dintre ele vor putea fi operationale.
“DP World va implementa proiectul si va asigura investitiile necesare in active fizice si electronice. Prin aceste investitii, compania ofera o solutie integrata de lant de aprovizionare de clasa mondiala, cum o fac pentru toti clientii globali”, mai arata compania.
Capacitatea terminalului va fi de 400 de sloturi de parcare camioane (200 intrare si 200 iesire).
Volumul anual maxim va fi de 45.000 unitati in prima faza si pana la 80.000 de unitati pe an in faza 2.
Portul Constanta va putea atrage prin acest terminal si clienti cum ar fi cei din industria offshore petrol si gaze sau cei din zona echipamentelor si instalatiilor industriale.
“Schimbarea digitala aduce beneficii imense pentru port, lantul de aprovizionare, client si mediu. Terminalele inteligente, precum cele operate de DP World reprezinta o promisiune de crestere a eficientei si productivitatii muncii in port”, mentioneaza compania.
In cadrul operatiunilor de aici exista initiative multiple de informare si de sincronizare a operatiunilor inteligente cu transporturile de platforma – comertul electronic si analiza de date.
“Sistemul de transport din Romania are mult de beneficiat de pe urma investitiilor noastre. Importatorii si exportatorii din Romania vor fi primii care vor beneficia de produsele noastre logistice, unele dintre ele, cum ar fi terminalul RORO, fiind o premiera pentru piata romaneasca. DP World continua dezvoltarea unui nou terminal intermodal rutier-feroviar la Aiud, care urmeaza sa fie operational in prima jumatate a anului 2023. Terminalul va fi legat pe calea ferata de Constanta, stabilind o noua ruta de export pentru regiunea cheie a Transilvaniei din centrul Romaniei. Avem si un terminal in Dornesti, Moldova, care este deja operational”, spune Cosmin Carstea – manager general DP World Romania.
Terminalul DP World Dornesti a inceput sa functioneze in luna septembrie a acestui an si faciliteaza transporturile de containere dintre Ucraina si portul Constanta. Investitia DP World Dornesti: cinci garnituri dus-intors pe saptamana.
Potrivit reprezentantilor DP World, noul serviciu feroviar poate functiona cu pana la cinci garnituri dus-intors pe saptamana, fiecare transportand cate 50 de containere. Timpul de tranzit intre Dornesti si Constanta este de 36 de ore, iar pretul transportului feroviar este semnificativ mai redus decat transportul rutier. Terminalul are o suprafata de 2,5 ha, putand acomoda panala 1.250 de containere mari (12,2 m lungime) sau 2.500 de containere mici (6,1 m lungime). Terminalul are regim de antrepozit vamal, asigurand marfurilor operate aici posibilitatea efectuarii unei game largi de operatiuni vamale, cum ar fi tranzitul sau operatiuni de re-export. De asemenea, terminalul ofera conectivitate eficienta cu toate hub-urile comerciale din regiune. Terminalul leaga Romania cu sudul Ucrainei, la punctul de trecere a frontierei Vadu-Siret, contribuind la reducerea congestiei de la granita si, respectiv, din portul Constanta.