AEROPORTUL INTERNATIONAL BRASOV INAINTEAZA O ETAPA: Se monteaza turnul virtual, primul construit in Romania

Firma UTI a demarat montarea turnului de control virtual la Aeroportul International Brasov – Ghimbav, a anuntat Adrian Ioan Vestea, presedintele Consiliului Judetean Brasov. Este primul aeroport din Romania si al doilea din lume construit de la zero avand la baza un turn de control virtual.

O echipa din Suedia de la Saab participa la montarea acestui turn virtual, a transmis presedintele CJ Brasov pe Facebook.

Graficul consolidat al activitatilor privind functionalizarea Aeroportului International Brasov-Ghimbav, convenit de Consiliul Judetean Brasov impreuna cu ROMATSA si Autoritatea Aeronautica Civila Romana prevede ca la jumatatea lunii iunie 2023 acest obiectiv sa fie operational.

Este primul turn virtual construit in Romania. Este al doilea aeroport din lume construit de la zero avand la baza un turn de control virtual. Primul a fost in Suedia, al doilea este acesta in Romania”, a declarat Horia Cazacu, seful de santier pentru turnul virtual, cladirea de contigenta si alte echipamente.

Turnul virtual are doua componente.

Partea de preluare a imaginilor. Sunt 14 camere de luat vederi, orientate 360 de grade astfel incat pot prelua toate imaginile din jurul aeroportului, avand suport doua camere mobile cu ajutorul carora se poate face zoom pentru anumite detalii. Cealalta componenta va fi in interior si care va fi la Arad, este vorba de monitoarele de unde operatorii vor supraveghea si vor controla si dirija traficul aerian pe Aeroportul din Brasov”, a explicat reprezentantul UTI.

Camerele au o rezolutie ce bat pana la sapte kilometri si un sistem avansat de curatare.

Presedintele CJ Brasov estimeaza ca in luna decembrie se va zbura cu avionul de calibrare, iar din vara anului viitor vor incepe primele zboruri cu pasageri.

Urmam graficul de implementare si ne dorim cu totii ca anul viitor, in 15 iunie, sa fim cu totii partasi la un eveniment important nu doar pentru Brasov, ci si pentru Romania, primul turn virtual si primul aeroport construit de la zero in ultimii 50 de ani in Romania”, a conchis Adrian Ioan Vestea.

Administratia judeteana construieste un aeroport modern, adaptat la ultimele cerinte in domeniu, care va avea o capacitate de 1,2 milioane de pasageri pe an. In luna iunie a anului viitor am putea avea primele zboruri pe Aeroportul Brasov.

Aeroportul International Brasov – Ghimbav ar putea deveni operational din iunie 2023, a anuntat vara aceasta Adrian Cojoc, directorul general al ROMATSA. Investitia totala in noul aeroport s-ar ridica la 120 de milioane de euro, conform unor cifre publicate in presa locala.

Aeroportul din Brasov va fi primul aeroport construit de la 0 in Romania ultimilor 50 de ani.Acesta va fi unul din cele mai importante din Romania si va fi singurul din tara cu turn de control virtual.

Totalul investitiei in Aeroportul International Ghimbav-Brasov, care a durat 14 ani, se ridica la peste 120 milioane de euro.

Primele avioane vor zbura pe rute catre Germania, Austria, dar si Spania. Specialistii estimeaza ca in primul an, aeroportul va fi tranzitat de peste 300.000 de pasageri.

Specialistii estimeaza ca in 2035-2040 vom avea peste 50 de milioane de pasageri pe aeroporturile din Romania.

Lucrarile au inceput in 2008 si este cel mai modern de la noi si cel mai nou din Europa, sustin directorii aeroporturilor din Romania, care au verificat stadiul proiectului.

Este cel mai tanar aeroport din Europa. Peste zece ani ar putea ajunge sa inregistreze un milion de pasageri.

Articolul precedentGARA DE NORD INTRA IN SFARSIT IN MODERNIZARE – Ministerul Transporturilor pregateste investitii de 631,5 milioane lei
Articolul următorPODUL DE LA BRAILA NU POATE FI INAUGURAT – Constructia megalomana ar putea fi gata in vara anului viitor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.