AUTOSTRADA SIBIU-BOITA, FAZA DE EXPROPRIERI – Ministerul Transporturilor pregateste despagubiri de 2,7 milioane lei

Ministerul Transporturilor pregateste despagubiri in valoare de 2.767,54 mii lei, aferente unui numar de 206 imobile, in suprafata totala de 19.259 mp, pentru lucrarea de utilitate publica de interes national ,,Autostrada Sibiu-Pitesti – Sectiunea 1, Sibiu-Boita”, arata un proiect de Hotarare a Guvernului privind declansarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privata situate pe amplasamentul suplimentar, precum si aprobarea listei imobilelor proprietate publica a unitatilor administrativ – teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere.

Imobilele proprietate privata supuse exproprierii sunt situate pe raza localitatilor Selimbar, Talmaciu si Boita din judetul Sibiu.

Pentru prezentul proiect de Hotarare a Guvernului privind declansarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privata situate pe amplasamentul suplimentar, precum si aprobarea listei imobilelor proprietate publica a unitatilor administrativ – teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national ,,Autostrada Sibiu-Pitesti – Sectiunea 1, Sibiu-Boita”, aflate pe raza localitatilor Selimbar, Talmaciu si Boita, din judetul Sibiu, este necesara alocarea sumei de 2.767.540 lei care se aloca de bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, in conformitate cu Legea bugetului de stat pe anul 2022, nr. 317/2021, cu modificarile si completarile ulterioare, la capitolul 84.01 „Transporturi”, subcapitolul 03 „Transport Rutier”, titlul 58 „Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014 – 2020”, articolul 58.03 – Programe din Fondul de Coeziune – FC”, arata Nota de fundamentare.

Pentru obiectivul de investitii Autostrada Sibiu – Pitesti, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere si Ministerul Transporturilor si Infrastructurii au intreprins demersurile necesare pentru realizarea acestuia, inca din anul 2008, cand au fost aprobati indicatorii tehnico-economici, prin Hotararea Guvernului nr. 1418/2008. Indicatorii tehnico – economici au fost reaprobati prin Hotararea Guvernului nr. 196/2019.

Pentru realizarea lucrarilor aferente Sectiunii 1 Sibiu – Boita din cadrul obiectivului de investitii Autostrada Sibiu – Pitesti, declansarea procedurii de expropriere a fost aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 581/2019 privind declansarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privata care constituie coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national „Autostrada Sibiu- Pitesti” – sectiunea 1 Sibiu-Boita.

Pentru realizarea lucrarilor aferente Sectiunii 1 din cadrul Autostrazii Sibiu – Pitesti, respectiv pentru Lotul 1 cuprins intre km 0 +000 – km 13 + 170, proiectul tehnic de executie a fost aprobat prin Avizul C.T.E. – CNAIR nr. 4912/01.04.2022.

De asemenea, este necesar a se realiza o serie de lucrari hidro, prin care are in vedere modificarea scurgerii apelor pluviale din zona ca urmare a nefunctionarii corespunzatoare a bazinelor de retentie, conform dispozitiei de santier nr. 75/24.05.2022. Totodata, sunt necesare realizarea unor lucrari impuse prin Auditul de Siguranta Rutiera faza PTE pentru zona de siguranta, dar si pentru asigurarea impotriva alunecarilor de pamant vegetal.

Conform avizului prin care a fost revizuit proiectul tehnic de executie, precum si a celorlalte avize tehnice este necesar a se ocupa o suprafata suplimentara de totala de 19.259 mp, aferenta unui numar de 206 imobile, asupra carora se va declansa procedura de expropriere.

Procedurile de expropriere vor fi realizate cu respectarea dispozitiilor prevazute deLegea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica, necesara realizarii unor obiective de interes national, judetean si local, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si Hotararea Guvernului nr. 53/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a acesteia. Procedurile de expropriere vor fi efectuate de catre Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A., in calitatea sa de expropriator in numele statului roman.

Suma necesara aferenta despagubirii pentru imobilele proprietate privata situate pe amplasamentul lucrarii de utilitate publica este de 2.767,54 mii lei pentru 206 de imobile in suprafata totala de 19.259 mp. De asemenea, pentru realizarea lucrarii de utilitate publica de interes national ,Autostrada Sibiu-Pitesti” – Sectiunea 1, Sibiu-Boita este necesara ocuparea unei suprafete de 538 mp apartinand proprietatii publice a unitatilor administrativ-teritoriale Selimbar si Talmaciu, din judetul Sibiu”, mai arata documentul.

In situatia in care in cadrul coridorului de expropriere, cu ocazia intocmirii documentatiilor cadastrale de dezmembrare a imobilelor afectate, vor fi identificate imobile ce ar putea constitui monumente istorice/zone de protectie, se vor respecta prevederile Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicata.

Articolul precedentDOUA AEROPORTURI PRIMESC 273 MILIOANE LEI PENTRU MODERNIZARE – Ministrul Transporturilor semneaza contractele de finantare
Articolul următorPODUL PESTE PARAUL TANSA DE PE DJ 246 VA COSTA 7 MILIOANE LEI – Consilierii judeteni au aprobat indicatorii tehnico-economici

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.