EXTINDEREA AEROPORTULUI DIN ORADEA A FOST APROBATA – Investitia se ridica la 213 milioane lei

Consiliul Judetean Bihor a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru extinderea și eficientizarea terminalului de pasageri al Aeroportului Oradea.

Terminalul T1 se va extinde tinand cont de un trafic de 400 pasageri/flux. Sunt prevazute patru fluxuri principale: plecari/sosiri Schengen și plecari/ sosiri non-Schengen. Se vor asigura și fluxuri secundare dedicate pentru plecari și sosiri VIP.

Vor putea fi procesati 800 de pasageri/ora, atat pe zboruri interne, cat și pe zboruri internationale.

Noile constructii se vor dezvolta preponderent la parter, avand in unele zone și etaj/mezazin. Pe langa fluxurile aeroportuare se vor realiza spatii comerciale, birouri pentru personalul administrativ, handling, de securitate și pentru reprezentantii institutiilor cu atributii de control: politia de frontiera, SRI și vama.

Prin realizarea acestui proiect, suprafata construita se va mari de la 2.925 mp, cat este in prezent, la aproximativ 12.500 mp.

Investitia mai prevede extinderea suprafetelor betonate din fata terminalului pentru a facilita accesul pasagerilor, a personalului și a utilajelor aeroportuare, extinderea drumului de acces și a parcarii (capacitate de 320 de locuri), achizitia unui echipament de degivrare pentru perioadele cu temperaturi scazute și alte lucrari conexe.

Avand in vedere faptul ca anul acesta, pana in prezent, au fost aproximativ 190.000 de pasageri imbarcati/debarcati, tinand cont de intentiile de dezvoltare a Aeroportului Oradea, am considerat ca se impune sa ne concentram activitatea intr-un singur terminal, atat pentru sustenabilitatea aeroportului in viitor, dar și pentru confortul pasagerilor. Acest proiect, alaturi de celelalte pe care le avem in lucru, va rezolva pentru multi ani de acum inainte infrastructura aeroportuara a Municipiului Oradea și a judetului Bihor. Astfel, vom avea un terminal de pasegeri extins care va prelua toate fluxurile, eficient energetic, cu o parcare și acces printr-un sens giratoriu dinspre drumul national DN79.  Vor mai exista o zona destinata unui hotel, un terminal cargo operational, o pista extinsa la 2.500 de metri, sisteme de control, aterizare și decolare complet modernizate și un gard inteligent dispus pe noua configuratie a aeroportului”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Judetean Bihor.

Valoarea totala a proiectului „Extinderea și eficientizarea terminalului de pasageri nr. 1 al Aeroportului Oradea” este de 212.844.709,50 lei, inclusiv TVA. Finantarea va fi asigurata din fonduri europene, prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014 – 2020, pe Axa Prioritara 2: Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal de calitate, durabil și eficient.

Valoarea totala eligibila este de 166.511.188, 20 lei, din care:

  • 163.180.964,44 lei – valoarea totala nerambursabila din contribuitia CE (85% FEDR) și contributia publica eligibila asigurata prin Bugetul de Stat (13%);
  • 3.330.223,96 lei – valoarea contributiei publice asigurata din bugetul Consiliului Judetean Bihor (2%).

Valoarea totala neeligibila a proiectului este de 46.333.521,30 lei, din care 15.029.915,92 lei, inclusiv TVA, reprezinta costul lucrarilor pentru extinderea parcarii, asigurata de Consiliul Judetean Bihor.

Durata de realizare a investitiei este de 8 luni, din care 2 luni pentru proiectare și 6 luni pentru executia lucrarilor.

Avand in vedere ca proiectul de extindere a terminalului este finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014 – 2020, lucrarile trebuie finalizate pana la sfarșitul anului 2023.

Articolul precedentO NOUA AUTOSTRADA INTRE UNGARIA SI UCRAINA – Ungaria si Ucraina vor solicita finantare de la Uniunea Europeana pentru extinderea infrastructurii rutiere
Articolul următorROMATSA FACE ANGAJARI LA AEROPORTUL DIN BRASOV – Se organizeaza concurs pentru 3 posturi de meteorolog

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.