PREMIERA IN SECTORUL MASINILOR ELECTRICE – Primele vehicule electrice cu baterii interschimbabile din Europa sunt acum disponibile si in Romania

Primele vehicule electrice cu baterii interschimbabile din Europa sunt acum disponibile si in Romania. Brandul romanesc Smart Balance lanseaza primul serviciu de inchirieri de vehicule electrice cu baterii interschimbabile din Europa sub brandul e-Mobility Rentals. Sute de vehicule nepoluante vor face Food Delivery in Romania. In prima faza, serviciul se va adresa companiilor, iar ulterior va fi disponibil si persoanelor fizice (car sharing si car rental). Investitia depaseste 1,5 milioane de euro.

Vehiculele electrice cu baterii detasabile sunt cvadricicluri cu doua sau trei locuri. Acestea dispun de doua baterii care ofera o autonomie de pana la 150 km, insa un avantaj major este faptul ca, odata descarcate, aceste baterii pot fi schimbate gratuit cu unele 100% incarcate, in una din cele 10 locatii (Swap Stations) puse la dispozitie de Smart Balance, pe raza municipiului Bucuresti.

In viitorul apropiat, compania romaneasca e-Mobility Rentals are in plan diversificarea flotei de inchiriere atat cu modele multiple de cvadricicluri, cat si cu modele de autoturisme electrice, ambele game cu baterii interschimbabile.

Bateriile descarcate pot fi inlocuite cu unele 100% incarcate, intr-una din cele 10 Charging Swap Station-uri (Statii de incarcare si inlocuire baterii descarcate) din Bucuresti, care vor fi plasate in puncte cheie din toate sectoarele Bucurestiului, astfel incat utilizatorul sa aiba acces facil si rapid la acest avantaj. Astfel, aceste vehicule electrice pot rula non-stop, precum o masina pe combustibil, si la preturi semnificativ mai mici.

Am creat un concept de inchiriere care initial a fost gandit ca un B2B, pentru a veni in ajutorul livratorilor de food delivery precum Takeaway, Glovo, UberEats, Tazz, etc., insa raza de utilizare productiva a acestui model de inchiriere este benefica de asemenea si in interes personal, pentru persoane fizice. Cu aceste vehicule electrice, impreuna cu facilitatea de schimbare baterii prin serviciul de charging swap stations (disponibil printr-o aplicatie dezvoltata de Smart Balance), vreau sa inlatur frica de utilizare a masinilor electrice din cauza autonomiei (range anxiety). Practic, oferim un serviciu de inchiriere vehicule si scutere electrice, care ajuta pe de-o parte la mobilitatea urbana prin descongestionarea traficului, si pe de alta parte la reducerea poluarii in aglomeratiile urbane”, a declarat Pruna Cosmin, CEO e-Mobility Rentals.

Aceste Swap Station-uri vor ajuta oamenii sa nu mai piarda timp cu incarcarea bateriei, intrucat acest lucru va putea fi facut in mai putin de un minut. Spatiul va fi de dimensiuni reduse si va fi nevoie doar de un loc de parcare care va deservi mai multe astfel de vehicule electrice.

Ideea schimbului de baterii a venit din nevoia de a proteja mediul inconjurator si a ajuta participantii la trafic de a avea autonomie nelimitata. Am creat acest concept din cauza lipsei de infrastructura pentru incarcarea vehiculelor electrice cat si a tehnologiei bateriilor care inca nu ne ofera un pret optim pentru calitatea dorita. Ne-am orientat atat spre masini electrice, cat si spre scutere electrice cu infrastructura de baterii marca CATL folosite de gigantul Tesla pentru o autonomie sporita a fiecarei baterii lithium. Atat masinile, cat si scuterele pot fi folosite cu bateria universala care are o autonomie de 70 km pentru masini si 100 km pentru scutere”, a precizat Pruna Cosmin.

Printre clientii e-Mobility Rentals pentru aceste vehicule electrice sunt companiile de food delivery din Bucuresti, care vor peste 500 de astfel de vehicule electrice.

In prezent, in Romania, au ajuns primele 100 de vehicule electrice si inca 200-300 de unitati vor sosi pana in primavara.

Pentru inceput, vor fi disponibile doua tipuri de vehicule electrice, unul pentru persoane, care se poate folosi cu succes de catre livratorii de catering, si altul cu spatiu de depozitare semnificativ, care poate fi folosit pentru transportul de marfa/produse. Autonomia acestora este de circa 160 km in conditii normale, cu doua baterii, insa prin existenta celor 10 statii pentru schimbarea si incarcarea bateriilor, autonomia devine nelimitata.

Vehiculele electrice au doua baterii CATL de 55 Ah, una cu plumb si alta cu litiu, fiecare oferind o autonomie de 80 de km. Acestea sunt amplasate in partea din spate, sub bancheta.

Dupa ce prima baterie nu mai are energie, soferul poate conecta mufa la cea de-a doua, pentru a avea inca 80 de km de autonomie.

Daca un livrator are nevoie de mai mult de doua baterii pentru 24 de ore, care sunt incluse in rata lunara de inchiriere, poate lua de la un swap station a 3-a baterie pentru care va plati 10 lei.

Primele 100 de cvadricicluri ajunse in Romania au un motor electric de 4 kw (5,5 CP) si pot fi conduse cu permis categoria B1 si de catre tinerii de 16 ani. Un astfel de model costa in jur de 17.000 euro. Prin bonusul oferit prin Programul Rabla Plus, pretul scade la jumatate. Masinile pot fi cumparate in rate de companiile care fac livrari.

In viitorul apropiat, e-Mobility Rentals va face disponibila pe piata din Romania, inchirierea unor modele performante de vehicule electrice, care vor fi incadrate la clasa M1, Autoturisme. Aceste modele premium vor avea o autonomie de cca 300 km si vor putea rula cu viteze de pana la 120 km/h, ceea ce va extinde semnificativ paleta de utilizare a acestui sistem de inchiriere.

Astfel, compania e-Mobility Rentals va avea pentru inchirieri si vanzare atat cvadricicluri, cat si autoturisme electrice cu baterii interschimbabile. Disponibile in flota sunt si scutere electrice, care folosesc aceeasi baterie ca si cvadriciclurile.

Scuterele electrice disponibile pentru inchiriere au o autonomie de 100 de km si pot fi conduse cu permis categoria A (viteza maxima 80 de km/h) sau B (viteza maxima 45 km/h), in functie de modelul ales. Pana in luna martie, 100 de scutere electrice vor fi in flota de inchirieri, pentru a facilita cererea din sezonul primavara-toamna.

e-Mobility Rentals doreste sa fie prezent si in alte orase din Romania printr-un sistem de franciza, prin care dealerii cumpara vehiculele electrice, bateriile si swap-urile de la importator, si folosesc know-how-ul acestuia pentru a implementa acest set de produse si servicii, in aria de acoperire dorita.

Compania romaneasca este prezenta si in Belgia, unde intentioneaza sa lanseze serviciul de inchirieri cu vehicule electrice cu baterii interschimbabile. Pe lista sunt si Grecia si Spania.

Smart Balance este pe piata de vehicule electrice de aproximativ 6 ani. Compania a patentat in fiecare an cate 1-2 produse pentru mobilitate. In prezent, activitatea se desfasoara si in tari precum Franta, Germania, Marea Britanie, Austria, Italia, Spania, Portugalia, Ungaria, Romania, Elvetia, Republica Ceha, Slovenia, Croatia, Olanda, Belgia, Suedia, Polonia si creste in mod constant expansiunea.

Articolul precedentCFR SEMNEAZA CONTRACT DE 2 MILIARDE DE EURO – Linia de cale ferata Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor va fi electrificata si reabilitata
Articolul următorVESTI BUNE PENTRU DRUMUL DE MARE VITEZA FILIASI-LUGOJ – CNAIR a desemnat castigatorul contractelor pentru elaborarea studiilor de fezabilitate necesare constructiei loturilor 1, 2 si 3

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.