INVESTITII IN DRUMURILE DIN BRASOV – A inceput receptia finala a ultimului tronson refacut din DJ 104 L Dacia – Viscri – Bunesti

Proiectul de modernizare si reabilitare a drumului judetean DJ 104 L Dacia – Viscri – Bunesti, finantat din fonduri europene, se apropie de sfarsit. Lucrarile de executie s-au incheiat pe intreaga lungime, de 15,06 kilometri, a acestui drum. 

Executantul lucrarii a fost firma SC Viaduct SRL din Odorheiu Secuiesc, valoarea totala a contractului fiind de 3.091.549,69 lei. 

Doua tronsoane rutiere, cel cuprins intre satul Dacia si intrarea in satul Viscri si cel de la iesirea din Viscri spre Bunesti, au fost finalizate si receptionate in cursul anului 2020, iar joi, 28 septembrie, s-a declansat procedura de receptie la terminarea lucrarilor pentru modernizarea segmentului situat in intravilanul satului Viscri, in lungime de 761 de metri. 

La procedura de receptie au fost prezenti reprezentantii Directiei pentru Cultura Brasov, cei ai firmei constructoare si ai firmei care asigura dirigentia de santier, alaturi specialistii din executivul Consiliului Judetean Brasov care fac parte din comisia de receptie si din unitatea de implementare a proiectului.

Contractul de lucrari pentru segmentul rutier din Viscri a inclus refacerea drumului principal din sat, respectand cerintele stabilite prin avizul Directiei pentru Cultura Brasov din punctul de vedere al solutiei tehnice si al materialelor folosite, avand in vedere ca Viscri are statutul de sit rural UNESCO.

Astfel, partea carosabila a fost alcatuita din pavele abnorme din bazalt, cu o inaltime de 11-13 cm, montate intr-un strat de nisip cu o grosime de 3-5 cm. Pietruirea existenta a fost consolidata cu lianti hidraulici speciali, carosabilul fiind incadrat cu borduri din piatra fasonata, iar acostamentele s-au realizat din piatra sparta, in spatele bordurilor.

Santurile au fost pavate cu piatra naturala, fiind utilizate pavele din bazalt rostuite cu mortar.

Podetele tubulare care asigura accesul in curti s-au construit prin acoperirea cu pamant a tuburilor si a timpanelor, pentru incadrarea in peisagistica locului si respectarea avizului Comisiei de Cultura.

De asemenea, s-au realizat un podet dalat, alei de acces si racordari la drumuri construite din piatra sparta si balast, fiind semnalizata restrictia de viteza de 25 km/h in intravilanul satului Viscri. 

Perioada de executie a lucrarilor, conform contractului initial, a fost de 6 luni, iar lucrarile s-au realizat in 7,66 luni, conform graficului de executie, iar prelungirea duratei de executie s-a datorat perioadei de timp nefavorabil si a exceptat perioadele de sistare datorate sezonului rece si cele in care s-a executat descarcarea arheologica. 

Proiectul „Modernizare si reabilitare DJ 104 L Bunesti – Viscri – Dacia (15,06 km)”, in valoare totala de 24.495.058 lei, a fost finantat initial in cadrul Programului National de Dezvoltare Locala, iar in anul 2018 a fost preluat in Programul Operational Regional 2014-2020 – Axa prioritara 6 Imbunatatirea infrastructurii rutiere de importanta regionala. 

Acest proiect se incheie in acest an, odata cu finalizarea acestei proceduri de receptie la terminarea lucrarilor realizate in interiorul satului Viscri.

Proiectul privind reabilitarea si modernizarea drumului judetean DJ 104 L este unul extrem de important nu doar pentru satul Viscri, ci si pentru comunitatile locale din zona de nord a judetului. Dezvoltarea infrastructurii de transport rutier si implicit a accesibilitatii si mobilitatii persoanelor si marfurilor reprezinta un factor determinant pentru sustinerea dezvoltarii economice a localitatilor Jibert si Bunesti. Ma bucur ca solutiile tehnice impuse de specialistii Directiei pentru Cultura au putut fi implementate, astfel incat partea din intravilanul satului Viscri sa-si pastreze autenticitatea, iar turistii si localnicii sa poata circula in conditii normale pe intregul traseu. Am ajuns, astfel, in faza finala de executie cu cel de-al doilea proiect de modernizare a instractructurii rutiere a judetului Brasov, din cele patru pe care le-am accesat in mandatul precedent. Sunt convins ca vom reusi sa atragem fonduri europene pentru drumuri si in exercitiul financiar 2021-2027”, a spus presedintele Consiliului Judetean Brasov, Adrian-Ioan Vestea.

Avand in vedere finalizarea lucrarilor de executie drumului judetean DJ 104 L, modernizarea acestuia va creste gradul de accesibilitate rutiera in zona de nord a judetului, va da un imbold dezvoltarii economice a zonei Rupea si va determina o crestere a numarului de turisti dornici sa viziteze satul Viscri.

„Prin implementarea proiectului, locuitorii din zona vor beneficia de fluidizarea traficului, de reducerea timpilor de parcurs, dar si de o mai buna accesibilitate intre zonele cu destinatie turistica si cele cu functiune economica. Fluidizarea circulatiei va determina si o imbunatatire semnificativa a conditiilor de mediu, sub forma diminuarii poluarii fonice si a emisiilor poluante. Nu in ultimul rand, modernizarea infrastructurii rutiere va genera direct si dezvoltare economica, prin atragerea unor noi investitii in zona si, speram noi, cresterea ofertei de locuri de munca”, a mentionat Daniel Gligoras, administratorul public al judetului Brasov si managerul acestui proiect.

Articolul precedentCENTURA USOARA A IASULUI – Inca o etapa parcursa pentru realizarea proiectului
Articolul următorPROBLEME CU MATERIALELE LA PASAJUL BERCENI – Furnizorii de materiale prefabricate au intarziat livrarea in santier. Se fac eforturi ca pasajul sa fie inaugurat in acest an

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.