AEROPORTUL INTERNATIONAL BRASOV – Primele echipamente de navigatie aeriana au fost testate si vor fi livrate luna aceasta

Primele echipamente de navigatie aeriana pentru Aeroportul International Brasov – Ghimbav au fost testate in fabrica din Italia si urmeaza sa fie livrate in luna septembrie.

Echipamentele ILS si DVOR necesare asigurarii serviciilor de navigatie aeriana la Aeroportul International Brasov – Ghimbav au fost produse de Thales Italia S.p.A. (firma subcontractata de asocierea UTI-BOG’ART), au trecut in aceste zile de etapa testelor de fabrica FAT si urmeaza sa fie livrate si instalate pe pozitiile definitive din aeroport, in luna septembrie 2022.

In perioada 30 august – 1 septembrie, Adrian-Ioan Vestea, presedintele Consiliului Judetean Brasov, si Alexandru Anghel, directorul Regiei Autonome „Aeroportul International Brasov-Ghimbav”, au participat la procedurile de testare FAT (Factory Acceptance Test) a echipamentelor produse de firma Thales Italia S.p.A. pentru Aeroportul International Brasov.

La deplasarea in Italia, oficialii brasoveni au fost insotiti de reprezentantii asocierii UTI Construction and Facility Management SA – SC BOG’ART SRL care implementeaza contractul privind „Asigurarea serviciilor de navigatie aeriana la Aeroportul International Brasov-Ghimbav / Realizarea structurii fizice si dotarea acesteia cu echipamente specifice” si de factorii de decizie din cadrul ROMATSA care se ocupa de functionalizarea obiectivului.

Specialistii romani si cei italieni au verificat minutios aceste echipamente, astfel incat sa fie conforme intru totul cerintelor contractuale in ceea ce priveste functionarea si incadrarea in parametrii proiectati”, spun reprezentantii CJ Brasov.

Cu acest prilej, delegatia romana si specialistii italieni au trecut in revista programul de livrare, instalare si verificare in zbor a acestor tipuri de echipamente.

„Etapele de lucru vor fi urmatoarele: livrarea propriu-zisa a aparaturii o va efectua firma Thales, instalarea la fata locului o va realiza asocierea UTI – BOG’ART, punerea in functiune si testarea echipamentelor vor fi facute de expertii producatorului Thales, in timp ce verificarea in zbor a modului in care opereaza acestea se va realiza pe parcursul mai multor zile, cu ajutorul avionului de calibrare al Autoritatii Aeronautice Civile Romane si in prezenta specialistilor firmei italiene, perioada in care urmeaza sa fie realizate reglajele finale de functionalitate”, a explicat Alexandru Anghel.

Procedura de acceptare la fabrica s-a finalizat in cele mai bune conditii pe 1 septembrie, verificarea tuturor parametrilor tehnici fiind realizata in conformitate cu un program si o schema atent prestabilite de catre personalul de specialitate.

Presedintele CJ Adrian-Ioan Vestea a mentionat ca „in luna octombrie ni se va livra echipamentul DME care va fi amplasat in perimetrul Aeroportului, iar la jumatatea lunii decembrie a acestui an ne propunem verificarea din zbor a functionalitatii echipamentelor, pentru respectarea cerintelor privind procedurile instrumentale de zbor elaborate pentru Aeroportul Brasov”.

Deplasarea in Italia a prilejuit delegatiei romane si vizitarea companiei Thales.

Potrivit presedintelui CJ, Thales este unul dintre liderii mondiali in tehnologie. Este firma cu cea mai mare cota de piata in domeniu, investind 1 miliard de euro pe an in dezvoltare, ceea ce pentru noi reprezinta o garantie in plus ca Aeroportul International Brasov-Ghimbav va dispune de cele mai avansate si mai performante tehnologii pentru asigurarea serviciilor de navigatie aeriana. Intentia noastra este de a operationaliza Aeroportul cat mai rapid cu putinta, dar trebuie sa respectam toate procedurile obligatorii care tin de certificarea si functionalizarea lui. Va asiguram ca facem tot ceea ce ne sta in putere pentru ca acest obiectiv sa devina functional cat se poate de repede”.

Dupa livrarea, instalarea si verificarea in zbor a echipamentelor care asigura serviciile de navigatie aeriana, va urma etapa de certificare a acestora, iar pana la jumatatea anului viitor, pe baza procedurilor convenite de administratia judeteana cu Autoritatea Aeronautica Civila Romana si cu ROMATSA, vor fi parcurse toate etapele premergatoare operationalizarii Aeroportului International Brasov-Ghimbav.

De asemenea, infrastructura Aeroportului International Brasov-Ghimbav urmeaza sa fie inclusa in inventarul domeniul public al judetului Brasov.

In sedinta ordinara a Consiliului Judetean Brasov de saptamana trecuta, forul deliberativ a aprobat hotararea privind completarea Anexei cu Inventarul bunurilor ce alcatuiesc domeniul public al Judetului Brasov.

Astfel, in inventarul domeniului public judetean vor intra patru componente din infrastructura Aeroportului, respectiv: pista de decolare-aterizare, cale de rulare Alfa, platforma de imbarcare-debarcare si terminalul de pasageri.

O alta hotarare adoptata in aceasta sedinta a fost ca imobilele mentionate, precum si alte terenuri si constructii din cadrul amplasamentului de la Ghimbav sa fie date in administrarea Regiei Autonome „Aeroportul International Brasov-Ghimbav”.

Demersul este facut in contextul in care Regia se va ocupa de certificarea si de operarea Aeroportului Brasov.

Dupa obtinerea toate avizelor si acordurile necesare, precum si a autorizatiei de construire, in primavara acestui an, au inceput lucrarile de constructie pentru cladirea de contingenta de catre asocierea UTI Construction and Facility Management (lider) – BOG’ART SRL.

Parterul cladirii este destinat integral sistemelor de navigatie, gazduite intr-un centru de date, precum si personalului de intretinere.

La etajul 1 vor fi salile de curs necesare activitatilor de instruire a personalului, iar etajul II are o destinatie operationala pentru meteorologie si contingenta.

Pe terasa ultimului etaj va fi montat pilonul pentru sustinerea sistemului de 360 de grade (16 camere de luat vederi) aferente turnului virtual.

Directorul Regiei Autonome ”Aeroportul International Brasov-Ghimbav”, Alexandru Anghel, a spus ca luna viitoare vor fi livrate primele echipamente de radionavigatie.

Este pentru prima data cand un consiliu judetean achizitioneaza echipamente de radionavigatie pentru un aeroport. Pana in prezent, toate aceste echipamente erau achizitionate de ROMATSA si instalate pe aeroporturile din tara.

Sunt aproximativ 15 sisteme de echipamente care urmeaza a fi livrate si instalate in aceasta toamna: sistemele meteo, sistemele de comunicatii sol-sol, sol-aer, sistemele de inregistrare vocala.

Ultimul echipament pentru cladirea de contingenta va ajunge la Ghimbav in luna octombrie 2022.

Directorul general al AACR (Autoritatea Aeronautica Civila Romana), Nicolae Stoica, a declarat recent ca este vorba despre echipamente noi, care nu mai exista in Romania.

Controlorii de trafic trebuie instruiti pe aceste echipamente; daca acestea vor intarzia, automat si termenele de dare in folosinta, inclusiv termenele de operationalizare a aeroportului se vor prelungi! Suntem implicati direct in operationalizarea Aeroportului de la Brasov, alaturi de ROMATSA! Ne bucuram de deschidere si de o foarte buna colaborare!”, a spus Stoica, luna aceasta.

Totodata, in aceasta perioada a inceput si instruirea controlorilor de trafic aerian.

Articolul precedentLUCRARI DE MODERNIZARE PE DJ 107M – Drumul strategic face legatura intre DN1 si DN75
Articolul următorSEMNALE NEGATIVE PE PIATA AUTO – Numarul de masini inmatriculate continua sa scada. Dacia, in preferintele europenilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.