PREMIERA IN ROMANIA – Petrobrazi va fi prima rafinarie din Romania care va produce combustibil sustenabil pentru aviatie

OMV Petrom, cea mai mare companie integrata de energie din Europa de Sud-Est, va produce combustibil sustenabil pentru aviatie la rafinaria Petrobrazi prin co-procesarea uleiului de rapita produs pe piata locala. Petrobrazi va fi prima rafinarie din Romania care va produce combustibil sustenabil pentru aviatie. SAF-ul produs la rafinaria Petrobrazi poate contribui la diminuarea emisiilor de CO2 rezultate din zborurile comerciale cu aproximativ 70% fata de combustibilul conventional 

Productia de SAF face parte din obiectivele noastre strategice si credem ca va deveni principala alternativa pentru atingerea obiectivelor climatice din industria aviatica. Ne propunem ca la nivelul anului 2030 sa avem o productie anuala de SAF si HVO (ulei vegetal hidrotratat) de circa 450.000 de tone”, spune Radu Caprau, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Rafinare si Marketing.

Acest test s-a bazat pe primul pilot de co-procesare a uleiului de rapita, finalizat cu succes, la rafinaria Petrobrazi, in iulie 2020. OMV Petrom a fost certificat ca producator HVO pe baza auditului CERTROM, in conformitate cu cerintele schemei voluntare International Sustainability and Carbon Certification (ISCC-EU).

Acesta este un sistem recunoscut de Comisia Europeana pentru certificarea materialelor sustenabile ce respecta cerintele legale ale Directivei privind promovarea utilizarii Energiei din Surse Regenerabile (RED). Utilizarea HVO reduce cu minim 65% emisiile de CO2 fata de motorina conventionala.

Petrobrazi va deveni astfel prima rafinarie certificata ISCC din tara care produce SAF si HVO prin co-procesarea materiilor prime de natura biologica. SAF-ul produs la rafinaria Petrobrazi pentru zborurile comerciale va contribui la reducerea cu aproximativ 70% a emisiilor de CO2 fata de combustibilul conventional.

In acelasi timp, compania are in vedere extinderea capacitatilor de productie in viitor pentru a realiza combustibili sustenabili avansati, obtinuti dintr-o gama variata de materii prime reziduale (de exemplu, uleiul alimentar uzat).

Pentru a indeplini dezideratele Comisiei Europene privind atingerea obiectivelor climatice, planul actual include utilizarea a cel putin 63% SAF din necesarul de combustibil pentru aviatie pana in 2050 pentru transportul aerian din UE. Combustibilii sustenabili vor juca un rol major in decarbonizarea acestui sector.

Romania este unul dintre cei mai mari producatori de rapita din Uniunea Europeana, situandu-se pe locul 4, in 2021. Conform Institutului National de Statistica, cea mai mare parte a productiei este exportata ca materie prima (seminte), doar o parte din cantitatile obtinute fiind valorificate pe plan intern. Prin utilizarea uleiului de rapita obtinut local in producerea de carburanti sustenabili pentru aviatie, contribuim la extinderea lantului valoric al rapitei in Romania.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze la nivel de grup de aproximativ 47 milioane bep in 2021. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere cu amanuntul, Grupul este prezent in Romania si tarile invecinate prin intermediul a peste 780 benzinarii, sub doua branduri, OMV si Petrom.

Articolul precedentINVESTITII DE 62 MILIOANE LEI FARA TVA IN INFRASTRUCTURA DIN CLUJ – Consiliul Judetean Cluj a reluat lucrarile de modernizare a DJ 107M
Articolul următorACTIVITATE INTENSA LA PASAJUL DN21-DRAJNA – Constructorul promite sa finalizeze investitia de 98 milioane lei inainte de termen

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.