MASINILE CU MOTOR TERMIC VOR DISPAREA – Vanzarea vehiculelor noi care emit dioxid de carbon va interzice

Masinile cu motoare diesel si pe benzina sunt condamnate la disparitie. Planurile de retragere au devenit mult mai agresive, ca de altfel intreg programul de reducere a amprentei de carbon in Uniunea Europeana.

Parlamentul European a aprobat un proiect legislativ ce interzice din anul 2035 comercializarea vehiculelor noi care emit CO2, ceea ce ar putea insemna sfarsitul vanzarii pe piata UE a masinilor noi cu motoare cu combustie interna, relateaza agentia DPA.

In urma adoptarii acestui document de pozitie, Parlamentul European va incepe negocierile cu statele membre (Consiliul UE), astfel ca versiunea definitiva a textului legislativ ar putea suferi modificari.

Documentul face parte din pachetul legislativ european menit sa combata schimbarile climatice, denumit ”Fit for 55” si al carui obiectiv este reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 55% pana in anul 2030, fata de nivelul anului 1990, si atingerea neutralitatii climatice pana in anul 2050.

Multi producatori de automobile au inceput sa produca masini electrice. De exemplu, Volvo si Volkswagen au strategii pentru trecerea la electricitate pana in 2030.  Audi, parte a grupului Volkswagen, va opri vanzarea de autoturisme cu motoare termice din 2026, in vreme ce rivalii Daimler si BMW sunt printre cei mai putin pregatiti sa renunte la combustia interna.

Potrivit Green Deal, emisiile generate de sectorul transporturilor ar trebui sa scada cu 90% pana in 2050. 

Piata auto in Romania

Conform Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM), in luna mai au fost inmatriculate 10.198 de autoturisme noi, in crestere cu 24,05% fata de aceeasi luna a anului trecut.

In primele cinci luni ale acestui an, au intrat in circulatie 47.645 de masini noi, valoare corespunzatoare unei cresteri cu 32,92% fata de perioada similara din 2021 cand erau inmatriculate 35.845 unitati.

In mai 2022, liderul pietei a fost marca Dacia, cu 12.616 unitati, urmata de Hyundai (3.921 unitati) si Ford (3.699 unitati). In Top 10 se mai afla, in ordine, Toyota (3.565 unitati), Skoda (3.307 unitati), Volkswagen (2.934 unitati), Renault (2.788 unitati), Peugeot (1.636 unitati), Mercedes-Benz (1.590 unitati) si Kia (1.090 unitati). Singura diferenta fata de luna anterioara este urcarea Toyota pe locul patru in fata Skoda care a coborat pe cinci.

In cazul autoturismelor second-hand inmatriculate pentru prima data in Romania, in mai piata a inregistrat o scadere de 5,1% pana la 29.952 masini.

Articolul precedentCNAIR ORGANIZEAZA O LICITATIE DE 409 MILIOANE LEI PENTRU ASFALTARI – Licitatia deschisa este impartita in sase loturi
Articolul următorVESTI BUNE DE LA PASAJUL GHICA – Primarul Capitalei spune ca a virat banii catre Trustul de Cladiri Metropolitane pentru avansul destinat firmei italiene care construieste tablierul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.